• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  1 op 12: Anderlecht is het winnen helemaal verleerd, Cercle triomfeert

  einde
  21
  1. 43' - Geel - Sven Kums
  2. 40' - Geel - Johanna Omolo
  3. 37' - Geel - James Lawrence
  4. 24' - Geel - Ryota Morioka
  5. 23' - Geel - Vitinho
  6. 22' - Doelpunt - Pieter Gerkens (1 - 1)
  7. 9' - Doelpunt - Kylian Hazard (1 - 0)
  1. 84' - Geel 2 - Johanna Omolo
  2. 83' - Verv. Kylian Hazard door Serge Gakpé
  3. 81' - Verv. James Lawrence door Mohammed Dauda
  4. 74' - Verv. Irvin Cardona door Dylan de Belder
  5. 69' - Verv. Alexis Saelemaekers door Kristal Abazaj
  6. 68' - Geel - Xavier Mercier
  7. 65' - Verv. Vitinho door Kévin Appin
  8. 58' - Doelpunt strafschop - Gianni Bruno (2 - 1)
  9. 58' - Geel - Andy Najar
  9'Kylian Hazard1 - 0
  22'Pieter Gerkens1 - 1
  58'Gianni Bruno2 - 1

  Anderlecht blijft in hetzelfde bedje ziek. Ook tegen Cercle Brugge bleef een ondermaats paars-wit met lege handen achter. Cercle staat op na 0 op 6. "Dit zijn telkens momenten waarop we kunnen terugkomen op de clubs die boven ons staan en we doen het iedere keer niet. Dat is hard", zegt Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck.

  Cercle Brugge - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: Iets voor het uur tikt Najar Hazard aan in de zestien. Ref Dierick gaat nog even naar de beelden kijken, maar wijst uiteindelijk naar de stip. Bruno scoort en geeft zo de doodsteek aan Anderlecht.
  • Man van de match: Bij Cercle viel niemand echt uit de toon, maar ééntje stak er toch met kop en schouders bovenuit. Kylian Hazard opende niet alleen de score, hij lag ook aan de basis van de 2-1 en was een voortdurende gesel voor Anderlecht.
  • Opvallend: Anderlecht wacht al meer dan een maand op een overwinning. De laatste keer dat dat lukte was op 11 november tegen AA Gent. Sindsdien kon paars-wit enkel tegen Charleroi een punt pakken.

  Bekijk de goals uit Cercle Brugge - Anderlecht (2-1)

  Video player inladen ...

  Prachtgoal van Gerkens veegt vroege openingsgoal uit

  Zich herpakken na een 1 op 9 én eindelijk eens profiteren van het puntenverlies van de concurrenten. Redenen genoeg voor Anderlecht om de volle buit te pakken bij Cercle en paars-wit koos dan ook resoluut voor de aanval.

   

  Cercle kwam pas na 10 minuten piepen, maar het was wel meteen raak. Hazard kreeg een zee van ruimte en werkte de bal in 2 tijden voorbij Didillon. Even slikken voor Anderlecht en het bleef plots opletten voor de bezoekers.

   

  Didillon had een prima redding nodig op een vrije trap van Mercier. Niet veel later haalde de Anderlecht-doelman opgelucht adem toen een lobbal van de doorgebroken Cardona niet alleen over hem, maar ook naast het doel ging.

   

  Anderlecht ontsnapte aan de 2-0 en kwam meteen daarna uit het niks langszij met een parel van een doelpunt. Na een hoekschop van Kums knalde Gerkens de 1-1 heerlijk in één tijd binnen. Nadien was het vaak net niet voor Anderlecht, aan de overkant testte Mercier nog eens de vuisten van Didillon.

  Lawrence gaat stevig door op Cardona, maar bezeert zichzelf

  Video player inladen ...

  Bruno deelt nieuwe tik uit aan broos Anderlecht

  Ook in de 2e helft kreeg Anderlecht weinig voor elkaar. Cercle bleef de gevaarlijkste ploeg, met Kylian Hazard als absolute uitblinker. Die werd na een knappe balcontrole door Najar aangetikt in de zestien. Met de hulp van de VAR legde ref Dierick de bal op de stip, Bruno zette de penalty feilloos om.

   

  Anderlecht moest dus weer achtervolgen, maar tot veel daadkracht leidde dat besef niet bij de bezoekers. Het was integendeel Cercle dat voor de dreiging bleef zorgen. Hazard bleef een gesel voor de Anderlecht-defensie: eerst mikte hij nipt naast, daarna kopte hij van dichtbij op Didillon.

   

  De kansen bleven komen voor Cercle, ook Cardona liet het afweten in de afwerking. Bij Anderlecht bracht de inbreng van Abazaj en Dauda geen beterschap meer. Zelfs na de uitsluiting van Omolo kwam er geen paars-witte stormloop meer.

  Tijdrekken? Daar steekt ref Dierick een stokje voor

  Video player inladen ...

  Vanhaezebrouck: "Ons niveau was onvoldoende"

  Anderlecht blijft achter met 1 op 12 en laat zo na om te profiteren van het puntenverlies bij de concurrenten. "Dit zijn telkens momenten waarop we kunnen terugkomen op de clubs die boven ons staan en we doen het iedere keer niet. Dat is hard", zegt coach Hein Vanhaezebrouck.

   

  "We moeten elke keer de knop omdraaien. Het is een jonge groep, we moeten ons weer opladen en ons optrekken aan de goede momenten."

   

  Die goede momenten waren er vooral in de tweede helft te weinig bij Anderlecht. "We slikken veel te makkelijk dat tweede doelpunt, dat mag nooit gebeuren. Het was wel een terechte penalty. Onze reactie nadien was niet goed genoeg. "

   

  "We kregen de wedstrijd niet onder controle en Cercle bleef druk zetten. We hadden het moeilijk om de vrije man te vinden. Samen met de match in Eupen was dit misschien wel de meest verdiende nederlaag die we al geslikt hebben. Ons niveau was onvoldoende, het was duidelijk onze dag niet."

  Guyot: "Verdiende overwinning"

  Cercle wou graag eens punten pakken tegen een topploeg. De vereniging slaagde met glans in dat opzet. “We hadden dit al eens gedaan in Genk, maar thuis was het nog niet gelukt. We zijn heel blij, het is een verdiende overwinning", zegt Cercle-coach Laurent Guyot.

   

  "We hebben met veel inzet gespeeld en dat hebben we ook nodig. Nu wordt het belangrijk om deze lijn door te trekken, want donderdag krijgen we met Gent opnieuw een grote ploeg tegenover ons. We moeten nu goed recupereren.”

   

  “Deze prestatie biedt geen garanties voor de volgend wedstrijd. Het is al een kampioenschap van ups-and-downs geweest voor ons. Ik hoop alleen dat we op 26 december ons eerste doel kunnen bereiken: 30 punten halen. We moeten voor 6 op 6 gaan in de resterende twee wedstrijden.”

  Cercle-aanvoerder Koné vergeet de toss

  Video player inladen ...

  Fase per fase

  1. Einde

   Anderlecht gaat ook bij Cercle Brugge onderuit: 2-1. Paars-wit blijft zo achter met 1 op 12 en profiteert opnieuw niet van het puntenverlies bij de concurrenten.
  2. Dimata komt nog even gevaarlijk aandringen in de zestien, maar Nardi is bij de pinken en sneller op de bal. De buit lijkt binnen voor Cercle.
  3. Anderlecht krijgt nog 5 extra minuten, maar veel daadkracht gaat er niet van de bezoekers uit. Een derde nederlaag in vier wedstrijden lijkt onafwendbaar.
  4. Gakpé waagt nog eens z'n kans met een verre knal. Zijn poging wijkt nog af op Bornauw en landt zo op het dak van het doel.
  5. "Er gaat weinig uit van Anderlecht. Het is niet bepaald een stormloop, ook niet tegen 10 spelers."

   Radiocommentator Bert Sterckx
  6. De Belder moet even naar de kant voor verzorging en zo speelt Cercle even met twee man minder. Anderlecht kan er voorlopig niet van profiteren.
  7. Rood voor Omolo

   Cercle moet de slotfase met z'n tienen volmaken. Omolo krijgt z'n tweede gele kaart na een overtreding op Gerkens.