• home
 • video
 • pas verschenen

  Standard is maatje te groot voor een zwak Eupen

  einde
  30
  1. 39' - Doelpunt strafschop - Paul José Mpoku (2 - 0)
  2. 30' - Verv. Samuel Bastien door Uche Agbo
  3. 19' - Doelpunt vrije trap - Milos Kosanovic (1 - 0)
  4. 16' - Geel - Rocky Bushiri
  1. 88' - Verv. Mehdi Carcela-González door Obbi Oulare
  2. 82' - Geel - Orlando Sá
  3. 79' - Doelpunt - Paul José Mpoku (3 - 0)
  4. 70' - Geel - Moussa Djenepo
  5. 66' - Verv. David Pollet door Yuta Toyokawa
  6. 65' - Verv. Gojko Cimirot door Moussa Djenepo
  7. 62' - Verv. Eric Ocansey door Ivan Yagan
  8. 56' - Geel - Rémi Mulumba
  19'Milos Kosanovic1 - 0
  39'Paul José Mpoku2 - 0
  79'Paul José Mpoku3 - 0

  Na twee thuismatchen zonder zege heeft Standard zijn publiek nog eens geplezierd met een vlotte zege tegen Eupen. Eupen kreeg niets klaar, de Luikenaars scoorden twee keer voor en een keer na de rust.

  Bekijk de goals uit Standard-Eupen (3-0)

  Standard - Eupen kort samengevat

  • Sleutelmoment: Twee drieste en onodige overtredingen komen Eupen duur te staan. Mulumba en Bushiri zijn te gretig en Kosanovic (met wat mazzel) en Mpoku (op strafschop) straffen dat af. Eupen heeft geen reactie klaar.
  • Man van de Match: Er was niet echt een opmerkelijke persoonlijke prestatie, maar Mehdi Carcela stak er wel bovenuit. Als de Marokkaan zijn temperament weet te bedwingen, zijn zijn balbehandeling en vista van oogstrelende schoonheid.
  • Opvallend: Sclessin moet  in de terugronde opnieuw een onneembare vesting worden. Na een nederlaag en een gelijkspel in eigen huis knoopt Standard eindelijk weer aan met de zege.

  Overtredingen breken Eupen zuur op

  Standard liet er geen gras over groeien. Al in de eerste minuut kreeg Sa een voorzet op zijn kruin geschilderd, maar hij kon niet genoeg kracht zetten. Carcela zette een dribbel in en zag zijn gekraakt schot een paar meter naast hobbelen. Eupen beperkte zich tot verdedigen en de Luikse aanvallen afbreken.

   

  Geregeld gingen de bezoekers daarbij nogal opzichtig in de fout. Ook Mulumba was merkbaar te sloom en vloerde Carcela. Kosanovic zette zich over de vrije trap, die via de muur voorbij een kansloze Van Crombrugge in doel belandde. Bastien, gehavend na een elleboog van Marreh, schudde voor hij van het veld waggelde nog een venijnig schot uit zijn sloffen. Eupen kon daar niks tegenover zetten.

   

  Het was al Standard wat de klok sloeg. Lestienne gaf de bezoekers met een slap schot nog wat respijt, maar toen Bushiri de benen van Laifis afknipte, ging de bal op de stip. Mpoku bedankte en maakte er 2-0 van. Vlak voor de pauze mikte Marreh het enige Eupense kansje van ver op Ochoa.

  VIDEO: Carcela en Lestienne kiezen voor opvallende coupe

  Geen enkel probleem voor Standard

  Makélélé greep in bij de rust en hield de roekeloze Bushiri in de kleedkamer. Met Milicevic tussen de lijnen slaagden de bezoekers erin om iets hoger op te schuiven, maar Standard voetbalde erg vlot in de ruimtes die achterbleven. Zo mondde een heerlijke aanval net niet uit in de 3-0.

   

  De opflakkering van Eupen was van korte duur, want Standard nam het heft snel opnieuw in handen en stapelde de kansjes op. Vanheusden kopte al duikend voorlangs en Lestienne verfoeide zichzelf omdat hij een aflegger niet goed wist mee te grissen. Een afgeweken schot van Mpoku viel naast de winkelhaak.

   

  Het had nog even spannend kunnen worden, maar Luis Garcia knalde zijn vrijschop in de muur. Niet veel later nam Mpoku de twijfel - voor zover die er nog was - helemaal weg. Na een dribbel van Djenepo leek hij de Congolees lang te talmen, maar uiteindelijk prikte de Congolees zijn tweede van de avond toch in het hoekje.

  VIDEO: Bastien houdt een stevig blauw oog over aan een luchtduel

  • Michel Preud'homme: "We hebben een serieuze match gespeeld. Bij balverlies zijn we bijvoorbeeld goed in de orgnisatie gebleven en de goals komen er na fouten die we zelf afdwingen. Er komen twee moeilijke matchen aan, naar Club Brugge en naar STVV, dus was het heel belangrijk om vanavond te winnen. We moeten zo snel mogelijk onze plaats in de top 6 veilig stellen."
  • Claude Makelélé: "We waren passief . We waren ook niet compact. Dat had ik nochtans gevraagd. Nadat ze de eerste goal scoorde, werd het nog erger. Het is al twee of drie matchen dat ik mijn eigen spelers niet herken. Zijn ze moe? Volgen ze gewoon de richtlijnen niet? Standard was goed en wij waren slecht."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 92. Einde. Standard boekt een routineuze 3-0 overwinning tegen een onmondig Eupen en dringt voorlopig de top zes binnen. Kosanovic en Mpoku (2) maakten de doelpunten op Sclessin.
  2. tweede helft, minuut 89. We krijgen nog een hoekschop voor Eupen. Kunnen de bezoekers in de slotfase hun eer nog redden?
  3. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij Standard, Obbi Oulare erin, Mehdi Carcela-González eruit
  4. tweede helft, minuut 88. Obbi Oularé krijgt zijn eerste speelminuten in het rood en wit van Standard. Mehdi Carcela krijgt een daverend applaus van de fans op Sclessin.
  5. tweede helft, minuut 86. Nu de drie punten helemaal veilig zijn, kan Carcela de toeschouwers nog wat meer vermaken met een paar fluwelen tikjes. Soms is het echt genieten wanneer hij aan de bal komt.
  6. tweede helft, minuut 83. Zuur voor Sa. Het mag niet zijn voor Sa. De Portugees maakt het netjes af, maar vertrekt nipt vanuit buitenspel.
  7. tweede helft, minuut 82. Een verdwaalde voorzet valt boven Ochoa op de deklat. Dichter is een mager Eupen vanavond niet geweest bij een doelpunt.
  8. Gele kaart voor Orlando Sá van Standard tijdens tweede helft, minuut 82
  9. tweede helft, minuut 81.
  10. tweede helft, minuut 81. Orlando Sa blijft jagen op een eerste doelpunt en pakt in al zijn ijver geel.