• home
 • video
 • pas verschenen

  Sven Kums nekt ex-ploeg Gent met 2 knappe goals

  einde
  20
  1. 40' - Geel - Albert-Mboyo Sambi Lokonga
  2. 34' - Rood - Birger Verstraete
  3. 28' - Geel - Anderson Esiti
  4. 4' - Doelpunt vrije trap - Sven Kums (1 - 0)
  1. 90+1' - Verv. Adrien Trebel door Alexis Saelemaekers
  2. 90' - Rood - Igor Plastun
  3. 89' - Verv. Anderson Esiti door Franko Andrijaševic
  4. 82' - Verv. Sven Kums door Kenny Saief
  5. 82' - Verv. Stallone Limbombe door Jean-Luc Dompé
  6. 75' - Verv. Brecht Dejaegere door Jonathan David
  7. 73' - Doelpunt - Sven Kums (2 - 0)
  8. 58' - Verv. Mohammed Dauda door Pieter Gerkens
  9. 57' - Geel - Arnaud Souquet
  4'Sven Kums1 - 0
  73'Sven Kums2 - 0

  Anderlecht heeft drie broodnodige punten gepakt tegen AA Gent. Sven Kums was tegen zijn ex-ploeg de matchwinnaar met twee knappe doelpunten. Anderlecht nadert tot op 1 punt van Club. Gent eindigde de match met 9 spelers. 

  Anderlecht - AA Gent in een notendop:

  • Sleutelmoment: Anderlecht heeft het na de rust knap lastig tegen de tien van AA Gent, tot Sven Kums een kwartier voor tijd zijn ex-ploeg de genadestoot geeft met een heerlijke afstandsschot.
  • Man van de match: Uitgerekend tegen zijn voormalige werkgever vond Sven Kums zijn beste niveau terug, met twee fraaie doelpunten als bekroning.
  • Opvallend: Sven Kums had na 54 wedstrijden met Anderlecht nog altijd nul goals op zijn teller staan, in zijn 55e breekt hij eindelijk de ban met meteen twee goals.

  Bekijk de goals uit Anderlecht-AA Gent (2-0)

  Sven Kums zet Anderlecht op het juiste spoor

  Anderlecht had wat recht te zetten na de Europese exit en schoot dan ook fel uit de startblokken. Al na vier minuten krulde Sven Kums een vrije trap naast een verbouwereerde Kalinic in doel: 1-0, droomstart voor Anderlecht.

   

  Gent was niet aangeslagen en was op het kwartier dicht bij de gelijkmaker. Limbombe sneed met een flitsende een-twee met Jaremtsjoek door de paars-witte defensie, maar kreeg de bal niet voorbij Didillon.

   

  Het spel bleef lekker op en neer golven, met na een half uur een grote kans voor de jonge Dauda, die verrassend in de basis was gedropt door Vanhaezebrouck. De jonge spits knikte een voorzet van Sanneh naast.

   

  Tien minuten voor de rust kreeg AA Gent een tweede klap om de oren. Een lelijke overtreding van Verstraete werd eerst bestraft met geel, maar na het bekijken van de beelden kon ref Lambrechts maar één juiste beslissing nemen: rood voor Verstraete.

   

  Met een mannetje meer leek voor Anderlecht de weg open te liggen naar een vlotte zege, maar Gent beet op het einde van de helft nog flink van zich af, met een schot van Tsjakvetadze en een lob van Jaremtsjoek op de lat. Tussendoor was Sven Kums nog dicht bij zijn tweede, maar ook hij trof het kader.

  Verstraete krijgt rood na tussenkomst van de VAR

  AA Gent komt met z'n tienen bijna langszij

  Na de rust was het verrassend genoeg AA Gent dat, met een mannetje minder, de partij helemaal in handen nam. Een weifelend Anderlecht mocht blij zijn dat Jaremtsjoek een wenkende kans op de gelijkmaker verkwanselde, en ook Limbombe liet de 1-1 liggen.

   

  Tot ongenoegen van het thuispubliek beperkte Anderlecht zich tot enkele tegenprikjes van Dimata, maar de topschutter miste scherpte voor doel. Zo bleef het lange tijd 1-0 en kon AA Gent in zijn kansen blijven geloven.

   

  Een kwartier voor tijd was het dan uitgerekend ex-Gentenaar Sven Kums die Anderlecht met een geweldige knal uit het slop trok. Kalinic had geen verhaal tegen de fraaie plaatsbal van Kums, die weer zijn vorm van in het Gentse kampioenenjaar leek terug te vinden.

   

  Na de 2-0 was de veer gebroken bij de bezoekers. Anderlecht was nu baas, maar was iets te slordig bij de laatste pass om de score verder uit te diepen.

   

  In de slotminuten werd AA Gent nog tot negen herleid na een rode kaart voor Plastun, die de doorgebroken Dimata neerhaalde. Zo kon Anderlecht probleemloos de drie punten binnenhalen, maar erg overtuigend was de prestatie tegen de tien man van AA Gent toch niet.

  Het verslag van Anderlecht-AA Gent

  Vanhaezebrouck: "Kums was maar 50 procent"

  Hein Vanhaezebrouck (Anderlecht): "Kums heeft hier volgens mij al veel betere wedstrijden gespeeld. Hij was maar 50 procent van wat hij normaal is door een blessure. De dokters raadden aan om hem te vervangen, maar ik heb hem gevraagd om erop te blijven. Hij heeft dat gedaan, voor de ploeg. Chapeau voor hem. Ik ben ook blij voor hem dat hij scoort."

   

  "Dat de tegenstander met tien toch weer in de match komt, ligt aan de vermoeidheid bij ons. Wij hebben een hele reeks matchen afgewerkt. We hadden ook weer maar twee dagen rust na donderdag. Ik wist dus dat we het fysiek moeilijk gingen hebben. Was Gent met elf gebleven, dan hadden we hier vandaag een ongelooflijk zware klus gehad."

  Thorup: "Tevreden over de prestatie op het veld"

  Jess Thorup (AA Gent): "Na een evenwichtig eerste half uur viel die rode kaart. Tegen een team als Anderlecht wordt het dan zeer moeilijk, maar ik zag nog altijd een team op het veld, dat erin geloofde en dat ook veel kansen creëerde. Ook in de tweede helft bewezen de jongens dat ze geloofden in de manier waarop we spelen."

   

  "Natuurlijk kregen we op het eind lastig omdat we meer risico’s moesten nemen. Ik ben uiteraard niet gelukkig met de uitslag, maar over de prestatie op het veld ben ik wel tevreden. Het is mooi dat we met een man minder en zelfs met twee mannetjes minder erin bleven geloven en bleven oplossingen vinden. Als ik kijk naar het proces op lange termijn, is dit zeker een stap in de goede richting."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Einde. Afgelopen! Anderlecht spoelt de Europese uitschakeling door met een 2-0-zege tegen Gent, dat de wedstrijd met 9 beëindigde.
  2. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Anderlecht, Alexis Saelemaekers erin, Adrien Trebel eruit
  3. tweede helft, minuut 91. Het thuispubliek veert nog eens op voor een appauswissel voor Trebel. Hij wordt volgende week geopereerd en zal dus even gemist moeten worden bij Anderlecht.
  4. tweede helft, minuut 90. Ook rood voor Plastun . AA Gent moet de match met negen uitspelen. Plastun gaat aan het shirt van de doorgebroken Dimata hangen en wordt met rood naar de kant gestuurd.
  5. Rode kaart voor Igor Plastun van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 90
  6. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij KAA Gent, Franko Andrijaševic erin, Anderson Esiti eruit
  7. tweede helft, minuut 88. Bij Gent is het vet van de soep, maar Anderlecht voetbalt te slordig om de score verder uit te diepen.
  8. tweede helft, minuut 86. Trebel wil Kalinic verrassen door een vrije trap meteen richting doel te sturen, maar de doelman is bij de pinken.
  9. tweede helft, minuut 84. Goal Dimata afgekeurd. Dimata laat het net een derde keer trillen, maar hij wordt teruggefloten wegens buitenspel.