• home
 • video
 • pas verschenen

  Genk doet bijna gouden zaak, maar Standard maakt gelijk in slot

  1. 45+2' - Geel - Collins Fai
  2. 20' - Verv. Jhon Lucumi door Sébastien Dewaest
  3. 14' - Geel - Joakim Mæhle
  1. 90+2' - Doelpunt - Christian Luyindama (1 - 1)
  2. 89' - Geel - Luis Pedro Cavanda
  3. 84' - Doelpunt - Mbwana Samatta (0 - 1)
  4. 82' - Verv. Dieumerci Ndongala door Ivan Fiolic
  5. 81' - Verv. Moussa Djenepo door Orlando Sá
  6. 80' - Geel - Alejandro Pozuelo
  7. 68' - Verv. Samuel Bastien door Maxime Lestienne

  Racing Genk had bijna voor het eerst in 6 jaar kunnen winnen op Sclessin en zo leider Club Brugge op 5 punten kunnen zetten, maar dat was buiten Luyindama gerekend. In de extra tijd bezorgde hij Standard een verdiend punt.

  Standard-Genk in een notendop

  • Sleutelmoment: Genk heeft het zwaarste werk eigenlijk achter de rug na de late 0-1, maar met een allerlaatste wanhoopsaanval vermijdt Standard een thuisnederlaag. Zuur voor Genk, maar al bij al verdiend.
  • Man van de Match: Guillermo Ochoa zal vannacht vaak opduiken in de nachtmerries van Malinovski. De Mexicaanse muur van Standard werd slechts één keer gepasseerd en daar was eigenlijk heel weinig aan te doen.
  • Opvallend: Genk maakt een einde aan een reeks van negen nederlagen op Sclessin, maar wacht nu al sinds 2012 op een zege op Luikse bodem. Dat wordt minstens wachten tot de play-offs op het einde van dit seizoen.

  Bekijk alle goals uit Standard-Genk (1-1)

  Videoref ligt dwars voor Emond

  Het vertrouwen stond na de Europese successen van donderdag bij beide ploegen in het zenit. Standard leek het best hersteld en oefende in het eerste kwartier druk uit op Genk, dat hier en daar zoekende was. Veel stelden de Luikse kansjes (een deviatie van Emond en een knal van Cimirot) echter niet voor.

   

  Gaandeweg viel het voor Genk beter in de plooi en konden de bezoekers het evenwicht herstellen. Ochoa moest zich onderscheiden op een bom van Malinovski en lette niet veel later goed op om Ndongala de doorgang te versperren. De wedstrijd barstte helemaal los, want ook de kansen van Standard werden groter.

   

  Emond tikte zelfs een bal tegen het net, maar de videoref bekeek de beelden met een vergrootglas en zag nipt buitenspel van assistgever Laifis. Aan de zijlijn ziedde Preud'homme van woede. De razernij van de coach sloeg over op de ploeg, die nog eens fors aanzette. Emond mikte een wenkende kans echter recht op Vukovic.

  Michel Preud'homme krijgt het aan de stok met een supporter

  Luyindama ontzegt Genk de zege

  Het begin van de tweede helft kleurde rood. Djenepo pakte uit met een heerlijke schijnbeweging, maar Emond was andermaal ongelukkig en onhandig in de afwerking. Het rood vloeide echter snel over in blauw, want de Genkse radertjes grepen steeds beter in elkaar.

   

  Malinovski werd wellicht haast gek van Ochoa. De Mexicaan dook en vloog tot drie keer toe in de baan van zijn loeiers en hield zijn doel schoon met een paar prachtige reddingen. Genk verstikte de thuisploeg, die de vocale steun van de hevige fans meer dan nodig hadden. Toen Standard de vaart er enigszins wist uit te halen, was dat een echte verademing voor Sclessin.

   

  Net toen de vermoeidheid leek toe te slaan bij Genk, sloeg de leider keihard toe. Pozuelo stuurde de tot dan onzichtbare Samatta het straatje in en de Tanzaniaan maakte het ijskoud af. Genk had de zege na negen opeenvolgende nederlagen in Luik zo goed als beet, maar dat was buiten Luyindama gerekend. Die duwde de late 1-1 er met zijn knie in.

  Genk-speler Aidoo maakt ongewild een salto over teamgenoten

  Preud'homme: "Het zit in de genen van Standard om nooit op te geven"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde. Genk leek op weg naar een eerste zege in Luik sinds 2012, maar helemaal aan het gaatje maakte Standard er nog 1-1 van. Wat een topper!
  2. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 92 door Christian Luyindama van Standard. 1, 1.
  3. tweede helft, minuut 91. Ochoa schuift mee bij een hoekschop en dus moet Cavanda de bal wegjassen om de counter van Genk te voorkomen.
  4. tweede helft, minuut 91. Luyindama maakt gelijk! Op de valreep vermijdt Standard een nederlaag in eigen huis! Cavanda zwiept de bal voor doel en daar loopt Luyindama hem met zijn scheenbeen voorbij Vukovic. Verdiend is het wel, al is het maar voor de vechtlust die de thuisploeg toont.
  5. tweede helft, minuut 90. De 0-2 is dichterbij dan de gelijkmaker. Fiolic komt een dikke teen te laat om de vrije trap van Pozuelo aan de tweede paal binnen te tikken.
  6. Gele kaart voor Luis Pedro Cavanda van Standard tijdens tweede helft, minuut 89
  7. tweede helft, minuut 89. Cavanda gaat aan de arm van Paintsil hangen en loopt tegen geel aan.
  8. tweede helft, minuut 88. Standard is in eigen huis altijd in staat om een heus slotoffensief te ontketenen. Het kan echt nog heet worden onder de Genkse voeten.
  9. tweede helft, minuut 86. Gaat Genk voor het eerst sinds 2012 nog eens winnen in Luik? Toen maakte ene Christian Benteke de beslissende 2-3.