• home
 • video
 • pas verschenen

  Dimata schenkt RSCA zege tegen Cercle met hattrick, maar valt uit

  einde
  42
  1. 32' - Doelpunt - Nany Dimata (2 - 0)
  2. 28' - Geel - Arnaud Lusamba
  3. 27' - Geel - Sven Kums
  4. 21' - Geel - Jérémy Taravel
  5. 8' - Doelpunt strafschop - Nany Dimata (1 - 0)
  1. 84' - Verv. Zakaria Bakkali door Knowledge Musona
  2. 82' - Verv. Guévin Tormin door Yoann Etienne
  3. 75' - Geel - Abud Omar
  4. 70' - Geel - Vitinho
  5. 68' - Verv. Francis Amuzu door Kenny Saief
  6. 64' - Geel - Francis Amuzu
  7. 61' - Verv. Adrien Bongiovanni door Kylian Hazard
  8. 59' - Doelpunt - Irvin Cardona (4 - 2)
  9. 56' - Doelpunt - Irvin Cardona (4 - 1)
  10. 54' - Doelpunt - Pieter Gerkens (4 - 0)
  11. 54' - Verv. Nany Dimata door Ivan Santini
  12. 54' - Verv. Arnaud Lusamba door Irvin Cardona
  13. 52' - Doelpunt - Nany Dimata (3 - 0)
  8'Nany Dimata1 - 0
  32'Nany Dimata2 - 0
  52'Nany Dimata3 - 0
  54'Pieter Gerkens4 - 0
  56'Irvin Cardona4 - 1
  59'Irvin Cardona4 - 2

  Anderlecht heeft thuis vlot Cercle Brugge geklopt: Dimata zorgde persoonlijk voor 3-0, Gerkens maakte er na 55 minuten 4-0 van. Twee tegengoals van invaller Cardona gaven Cercle hoop, maar RSCA was weer bij de les. Na een 10 op 12 is het 3e op 6 punten van Genk en 3 van Club. "Als je ziet hoe we in de laatste minuten weer grote kansen weggeven, dat mag echt niet", foeterde Hein Vanhaezebrouck.

  Anderlecht - Cercle Brugge in een notendop:

  • Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde voorkomt Didillon de 4-3 na een schitterende knal van Kylian Hazard. Anderlecht herademt, de overwinning komt niet meer in gevaar.
  • Man van de match: Landry Dimata heeft duidelijk vertrouwen getankt door z’n 2 goals bij de jonge Rode Duivels in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. De spits dikte z’n doelpuntentotaal vandaag aan tot 8 en is daarmee samen met Santini en Trossard topschutter.
  • Opvallend: Cercle wacht al meer dan 9 jaar op een uitzege tegen Anderlecht. De laatste keer dat dat lukte was op 16 januari 2009. Uitgerekend Oleg Jasjtsjoek, ex-Anderlecht, zorgde toen voor een 1-2-zege.

  Bekijk alle goals uit Anderlecht-Cercle Brugge (4-2)

  Herboren Dimata effent het pad voor Anderlecht

  Anderlecht greep Cercle in de beginfase meteen bij de keel, Omar greep op zijn beurt Bornauw stevig vast bij een hoekschop voor paars-wit. Scheidsrechter Dierick legde de bal meteen op stip en zo kon Dimata Anderlecht al na amper 8 minuten op voorsprong brengen.

   

  Droomstart voor Anderlecht, dat doorging op z’n elan. Dimata leek herboren na zijn twee goals voor de jonge Rode Duivels afgelopen dinsdag, zijn kopbal strandde in de handen van Nardi. Niet veel later lanceerde hij Bakkali na knullig balverlies van Taravel. Oog in oog met Nardi liet Bakkali de uitgelezen kans onbenut.

   

  Ook Dimata zelf kreeg de bal op aangeven van Najar net niet binnen het kader. Maar iets voorbij het halfuur had hij z’n torinstinct teruggevonden. Met een knap schot in de draai gaf hij Nardi voor de tweede keer het nakijken. Cercle keek toe en zag af. Opvallen deden de bezoekers enkel met een paar stevige overtredingen. 

  Tormin speelt zijn broek kwijt

  Cardona laat thuisploeg nog zweten

  Anderlecht begon de tweede helft zoals de eerste, met dominant voetbal. Dimata was alweer de exponent van de paars-witte overmacht en hijste zich met z’n 8e competitietreffer naast topschutters Santini en Trossard. Na een knappe aanval over meerdere stationnetjes tikte hij de 3-0 in doel.

   

  Meteen ook de laatste actie van de hattrick-held, die geblesseerd moest afdruipen. Maar ook zonder Dimata bleef de Anderlecht-trein onverminderd voortdenderen. Bornauw legde een vrije trap perfect terug op Gerkens en die tikte de 4-0 simpel binnen.

   

  Anderlecht waande zich zegezeker, iets té zeker. Mercier kreeg de bal met veel moeite tot bij de pas ingevallen Cardona en die milderde tot 4-1. Een schoonheidsfoutje, dachten ze bij paars-wit. Tot Trebel de bal verspeelde aan Mercier en Cardona Didillon opnieuw het nakijken gaf: 4-2.

   

  Het thuispubliek werd nog wat nerveuzer toen Didillon een uitstekende redding nodig had op een knap afstandsschot van de debuterende Kylian Hazard. Ook Cardona mikte vanuit een scherpe hoek nog op de Anderlecht-doelman. Kort voor het einde kwam ook Etienne nog dicht bij de aansluitingstreffer. Helemaal ongedekt kopte hij rakelings naast. 

  Didillon gaat theatraal liggen na botsing met Taravel

  Vanhaezebrouck: “Jammer dat Dimata uitvalt”

  Hein Vanhaezebrouck kon weinig aanmerken op de eerste helft van Anderlecht. “Heel veel balbezit, flankwissels. Het was nog niet perfect, maar er zaten veel goede dingen in. Uiteindelijk ben je tevreden aan de rust met de 2-0”, zegt de Anderlecht-trainer.

   

  “Ik heb toen gezegd dat we scherp aan de tweede helft moesten beginnen en proberen voor die derde goal te gaan. Dat liep heel goed, met ook een vierde goal. Maar dan was er concentratieverlies. We slikten een doelpunt en gaven dan op kinderlijke wijze dat tweede doelpunt weg. Dan werd het nog nerveus.”

   

  “Gelukkig slaagden we er nadien in om de controle te heroveren. Maar als je dan ziet hoe we in de laatste minuten weer grote kansen weggeven, dat mag echt niet. Dat moet er echt uit. De onderlinge dekking was niet altijd perfect, we gaan dat proberen te verbeteren. Verantwoordelijkheden pakken en elkaar aansturen, dat ontbreekt nog een beetje.”

   

  Vanhaezebrouck strooide ook met lof voor uitblinker Dimata, die wel geblesseerd uitviel. “We moeten het afwachten. Het is wel jammer dat hij uitvalt nu hij weer begint te scoren, want we hebben al geen overschot aan spitsen. Moest hij nu out zijn, dat zou heel spijtig zijn.”

  Vanhaezebrouck: "Misschien logisch dat je wat nonchalanter wordt bij 4-0"

  Guyot: “Bijzonder gefrustreerd”

  "We kunnen hier niet tevreden over zijn, ik ben bijzonder gefrustreerd. We weten dat er ploegen zijn die veel sterker zijn dan wij. Maar toch zijn er teams die tegen ploegen als Anderlecht, Club Brugge en Genk een vuist kunnen maken, wij slagen daar helaas niet in. Het ontbreekt ons aan persoonlijkheid en vertrouwen", zegt Cercle-trainer Laurent Guyot.

  "Ik moest me kwaad maken tijdens de rust om de spelers wat hoger te laten spelen en agressiever te zijn. De invalbeurt van Cardona heeft ons natuurlijk deugd gedaan, we weten dat hij niet veel nodig heeft om te scoren. We moeten ons er niet zomaar bij neerleggen dat Anderlecht sterker is. Het is niet altijd de sterkste ploeg die wint."

   

  "Dat onze ploeg nog jong is? Dat is geen excuus. Kylian Mbappé is 18 en wereldkampioen. Hij is natuurlijk uniek, maar wij spelen hier ook niet de WK-finale. We moeten een volledige wedstrijd agressief zijn, ons spel bij de omschakelingen van Anderlecht in de eerste helft was desastreus. In de tweede helft was dat veel beter, terwijl het toch dezelfde spelers zijn." 

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde. Anderlecht maakte het zichzelf nog lastig in de tweede helft, maar boekt wel een 2e competitiezege op rij. Het verslaat Cercle met 4-2.
  2. tweede helft, minuut 89. Etienne laat de aansluitingstreffer liggen. Cercle maakt het ei zo na nog ontzettend spannend. Etienne mag ongehinderd koppen op een voorzet van Hazard, maar besluit rakelings naast. Vanhaezebrouck kijkt hoofdschuddend toe.
  3. tweede helft, minuut 87. Anderlecht heeft drie punten binnen bereik. Musona laat zich meteen zien met een knappe voorzet, maar bij Cercle weten ze de bal weg te werken. Het geloof lijkt nu toch weg te smelten bij de bezoekers, Anderlecht is op weg naar z'n tweede opeenvolgende competitiezege.
  4. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Anderlecht, Knowledge Musona erin, Zakaria Bakkali eruit
  5. tweede helft, minuut 82. Ook Vanhaezebrouck acht de tijd rijp voor een derde wissel. De handen gaan op elkaar voor Bakkali, Musona mag de slotfase volmaken.
  6. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Cercle Brugge, Yoann Etienne erin, Guévin Tormin eruit
  7. tweede helft, minuut 81. Cercle gooit met een frisse kracht in de strijd met Etienne. Voor Tormin zit de wedstrijd erop.
  8. tweede helft, minuut 80. Bakkali versiert nog een hoekschop voor Anderlecht, dat de wedstrijd nu toch weer wat steviger in handen heeft. Voor Cercle begint de tijd te dringen.
  9. tweede helft, minuut 76. Cardona blijft de Anderlecht-defensie de stuipen op het lijf jagen. Vanuit een scherpe hoek neemt hij Didillon opnieuw onder vuur, maar de doelman staat dit keer pal.
  10. Gele kaart voor Abud Omar van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 75