89'
Maximiliano Caufriez
89'
3 - 2

Racing Genk staat na 5 speeldagen aan de leiding. Op een kwartier van het einde zag het er nochtans benard uit tegen Waasland-Beveren, ook door 2 penaltymissers. Maar invallers Samatta en Trossard deden het nog kantelen. "We hebben met vuur gespeeld vandaag", zegt Philippe Clement.

Bekijk het verslag en de reacties van Genk - Waasland-Beveren (3-2):

Racing Genk - Waasland-Beveren in een notendop

• Sleutelmoment: Kort voor het einde helpt Dame Fortuna Genk een handje. Een voorzet van Trossard wijkt af op Caufriez en belandt zo in doel. Waasland-Beveren blijft zo ondanks een verdienstelijke wedstrijd met lege handen achter.
  • Man van de match: Samatta had aan een halfuur speeltijd genoeg om z’n transferwaarde weer wat op te krikken. Hij smoorde de hoop op een stuntzege van Waasland-Beveren meteen in de kiem met een rake kopbalgoal.
  • Opvallend: De sterke competitiestart van Genk vertaalt zich ook in knappe statistieken. Genk trof dit seizoen al 13 keer raak, enkel Anderlecht doet beter met 14 goals. Bovendien slikte Genk nog maar 4 tegengoals.

Zhegrova toont flink gewijzigd Genk de weg

Zowel in Europa als in de eigen competitie presteren, dat kost krachten en dus gunde Philippe Clement enkele spelers rust tegen Waasland-Beveren. Zowel Trossard, Malinovski als Samatta startten op de bank, Ndongala zat zelfs niet in de kern.

Maar Genk boette daardoor amper aan kwaliteit in en greep Waasland-Beveren meteen bij de keel. Paintsil liet na amper vier minuten nog een reuzenkans onbenut om de score te openen, maar een kwartier later was het wel bingo voor de thuisploeg. Met een knappe plaatsbal liet Zhegrova Roef kansloos achter.

Waasland-Beveren toonde veerkracht en ging op zoek naar de gelijkmaker, terwijl Genk wat gas terugnam. Jubitana, de gevaarlijkste man bij de bezoekers, kon zo tot twee keer toe uithalen, maar evenveel keer stond Vukovic pal. Aan de overkant kreeg Gano kort voor de rust nog een uitstekende kopkans, maar z’n teller bleef op 0 staan.

Genk maakte penaltymissers goed in dolle slotfase

De tweede helft begon met een valse noot voor Waasland-Beveren. Abdullah beging hands op een Genkse hoekschop en scheidsrechter Alen bleef ook na tussenkomst van de VAR onverbiddelijk; penalty voor Genk. Een kolfje naar de hand van Pozuelo, maar die mikte de bal tegen de paal.

Een dure misser want iets voorbij het uur kreeg Boljevic op rechts alle ruimte om voor te zetten en ook Ampomah werd aan de tweede paal geen strobreed in de weg gelegd. De spits liet de kans niet liggen en tikte de gelijkmaker simpel binnen.

Bij Philippe Clement gingen de alarmbellen af en dus bracht hij na Samatta ook Trossard tussen de lijnen. Die stond amper op het veld toen Keita hands beging op zijn schot en de bal opnieuw op de stip ging. Dit keer mocht Trossard de klus klaren, maar ook hij faalde vanaf de penaltystip en mikte de bal pal op Roef.

Waasland-Beveren ontsnapte opnieuw en keerde de situatie een kwartier voor het einde helemaal om. Na een knappe aanval gaf Ampomah Vukovic voor de tweede keer het nakijken. Met een onhoudbare kopbal op een hoekschop zette Samatta evenwel snel weer orde op zaken en kort voor het einde keerde het geluk van Waasland-Beveren helemaal. Een voorzet van Trossard week ongelukkig af op Caufriez, Roef had geen reactie in huis.: 3-2.

Ferrera: “We missen nog maturiteit”

“Het is heel frustrerend, we zijn allemaal ontgoocheld. Maar ik heb de spelers gefeliciteerd voor hun spel en het feit dat ze nooit opgegeven hebben. Weinig ploegen staan hier vijf minuten voor het einde op voorsprong, maar we missen nog maturiteit en rust om dat vast te houden”, zegt Yannick Ferrera.

“Dat was ook vorige week zo tegen STVV. We stonden 1-0 voor en toch is STVV weer in de match gekomen. Tegen Gent kwamen we op het einde nog terug en incasseren we daarna opnieuw een goal. Hier stonden we ook voor en incasseerden we nog 2 doelpunten. Dus qua maturiteit en controle van de emoties
moeten we nog beter worden. Ook qua efficiëntie moet het beter.”

“We moeten bouwen op het positieve en dat is dat we vandaag twee keer hebben gescoord en kansen hebben gecreëerd. Dat moet ons vertrouwen geven, ondanks de punten in het klassement. Ik ben helemaal niet in paniek of ongerust. Ik zou me niet zo goed voelen als we niks toonden op het veld. We pakken weinig punten, maar we produceren wel iets. Dat is rustgevend voor de toekomst.”

Clement: “Er zat te veel afval in ons spel”

“Het is heel dubbel. Ik heb vandaag veel dingen gezien die niet goed waren. Er zat te veel afval in ons spel. Enkele jongens waren te gecrispeerd en wilden te graag. Maar toch waren we dominant en hadden we de kans om de wedstrijd met 2-0 af te sluiten. Die kans misten we en toen kregen we twee tegengoals uit twee kansen voor hen”, zegt Philippe Clement.

“Gelukkig hebben we nu een ploeg die nooit stopt. Integendeel, als het tegenzit, steken ze een tandje bij. Zo winnen we uiteindelijk nog verdiend, zeker als je kijkt naar de dominantie en de kansen. Maar we hebben wel met vuur gespeeld vandaag. We hebben het onszelf ook heel moeilijk gemaakt door twee penalty’s te missen. Weinig ploegen winnen dan toch nog.”

Clement speelde misschien zelf met vuur door zijn sterkhouders rust te gunnen? “Het is alleen maar door spelers speelgelegenheid te geven dat die automatismen er ook voor hen kunnen komen. Ik kan ook 3 maanden met dezelfde elf blijven spelen, maar dan zullen die helemaal opgebrand zijn binnen twee maanden. Dan moet ik toch andere jongens zetten en dan hebben die geen wedstrijdritme.”

90+5'

Racing Genk verslaat Waasland-Beveren na een bewogen wedstrijd met 3-2. Het komt zo naast Club Brugge aan de kop van het klassement met 13 op 15. Genk heeft wel nipt een beter doelsaldo dan Club en prijkt daardoor op de eerste plaats.
90+3'
De tijd dringt nu plots voor Waasland-Beveren. We zijn reeds halfweg de 5 minuten extra tijd.
90+1'
90'

Genk met gelukje weer op zegekoers

Trossard maakt z'n penaltymisser goed en brengt Genk met wat geluk weer op voorsprong. Na een één-twee met Pozuelo wil hij de bal vanaf de achterlijn voor doel brengen, maar zijn voorzet verdwijnt via Caufriez in doel. Zuur voor de bezoekers, die alsnog met lege handen dreigen achter te blijven.
87'

"Waasland-Beveren heeft alle tijd, een punt op Genk is mooi meegenomen"

Stef Wijnants, Sporza Radio
87'
De spanning is nu te snijden in de Luminus Arena. Samatta haalt aan de tweede paal in één tijd uit en ziet zijn schot afwijken in hoekschop. Die levert geen gevaar op.
83'

Boljevic zet Vukovic aan het werk

Waasland-Beveren komt nog eens piepen met een gevaarlijke vrije trap van Boljevic. Vukovic moet de bal over doel tikken en toont zich ook klemvast op de daaropvolgende hoekschop.
82'
82'
De inbreng van Trossard, Samatta en Malinovski heeft Genk duidelijk deugd gedaan. De thuisploeg speelt plots een niveau hoger, voor Waasland-Beveren wordt het nog knokken.
81'

Paintsil besluit te onbeheerst

Genk drukt nu stevig door. Nastic legt de bal perfect neer voor de vrijstaande Paintsil, maar die moet duidelijk nog wat schaven aan zijn afwerking. Hij besluit in één tijd wild over.
79'

Samatta bewijst alweer zijn waarde

De vreugde was van korte duur voor Waasland-Beveren. Samatta loopt goed in op een Genkse hoekschop en hij kopt de gelijkmaker onhoudbaar in doel. De interesse voor de spits zal er alleen maar door toenemen en Genk heeft plots weer zicht op winst.
78'
Ferrera haalt Jubitana naar de kant en gooit Van Damme in de strijd. Hij moet de voorsprong mee helpen verdedigen.