Jupiler Pro League - speeldag 2 - 05/08/18 - 18:00
Wataru Endo
1 - 1
Wataru Endo
71'

RC Genk is in eigen huis niet verder geraakt dan een 1-1-gelijkspel tegen STVV. Aan kansen nochtans geen gebrek voor de thuisploeg. Maar de lat (tot viermaal toe), STVV-doelman Steppe en simpelweg een gebrek aan efficiëntie hielden Genk van de overwinning. "Ons blad was te klein om alle kansen op te schrijven", zegt Philippe Clement.

Racing Genk - STVV in een notendop:

• Sleutelmoment: Genk lijkt dankzij een heerlijke vrije trap van Malinovskiy loon naar werken te krijgen, maar dat is buiten Wataru Endo gerekend. De Japanner, pas enkele seconden op het veld, zorgt meteen na de openingstreffer voor de 1-1.
  • Man van de match: Kenny Steppe was de grote boeman voor Genk. Hij hield STVV in de wedstrijd met een hele reeks knappe reddingen. Enkel op de prachtige vrije trap van Malinovskiy was hij kansloos.
  • Opvallend: Genk scoorde de afgelopen wedstrijden met de ogen dicht. 9 goals tegen Fola Esch in de Europa League en ook 4 treffers in de 1e competitiewedstrijd tegen Lokeren. Vandaag viel die doelpuntenmachine plots stil, ondanks een karrevracht aan kansen.

Kansen bij de vleet, maar geen goals voor Genk

Met 13 goals in z’n laatste 3 officiële wedstrijden is Genk de ploeg in vorm. Kenny Steppe wist dus wat hem te wachten stond en na amper 5 minuten moest hij al aan de bak op een hard schot van Trossard. Genk greep STVV meteen naar de keel, Pozuelo had pech dat Teixeira z’n schot afblokte.

De thuisploeg pakte vooral uit met afstandsschoten. Malinovskiy en Uronen waagden hun kans, maar hun pogingen misten precisie. Dan deed Trossard het beter, op het halfuur botste hij wel opnieuw op een knappe redding van Steppe. De beste kans was voor Berge, hij liet een vrije kopkans onbenut.

STVV moest het spel ondergaan, maar helemaal hulpeloos waren de bezoekers niet. Vukovic had een prima reflex nodig om de doorgebroken Boli van de 0-1 te houden. De slotfase van de eerste helft was weer helemaal voor Genk met twee vrije trappen van Malinovskiy: ééntje werd door Steppe tegen de lat geduwd, ééntje ging rakelings naast. Ook Trossard mikte nog van dichtbij naast.

Endo bezorgt Genk koude douche en STVV gevleid punt

Na de rust ging Genk door op z’n elan. Een resem kansen creëren dus, maar jammer genoeg voor de thuisploeg bleef het ook de missers opstapelen. Na Malinovskiy voor de rust was het nu de beurt aan Pozuelo om de lat te treffen.

Alweer geen goal dus en ook Maehle en Samatta waren onfortuinlijk in de afwerking. Maar twintig minuten voor het einde zorgde Malinovskiy voor de bevrijding. Met een fabelachtig mooie vrije trap bezorgde hij Genk de verdiende voorsprong. Hij draaide de bal enig mooi in de kruising, Steppe was kansloos.

Marc Brys gooide meteen Endo in de strijd en dat bleek een gouden zet. De Japanner stond amper op het veld toen hij STVV op aangeven van Boli weer langszij bracht. Genk bleef ook nadien onverstoorbaar kansen verzamelen, maar het geluk stond niet aan hun kant. Zowel Gano als Maehle troffen nog de lat, terwijl Trossard alweer efficiëntie miste.

Brys: “Niet evident om stand te houden tegen pletwals”

Marc Brys had geen moeite om toe te geven dat Genk de betere ploeg was. “Als je de kansen van Genk zag, dan verdienen die natuurlijk meer doelpunten. Maar de kansen kwamen er vooral puur op klasse, met afstandsschoten. Al voetballend hebben wij niet veel kansen weggegeven”, zegt de STVV-trainer.

“Wij zijn gedurfd komen spelen door man op man te spelen achteraan. Wij hebben in de eerste helft twee keer perfect in de omschakeling gespeeld, maar we lieten na om te scoren. Genk is een geweldig team. Ik ben enorm blij en fier dat we hier een punt kunnen pakken. Er is heel hard voor gevochten en met voldoende tactische concentratie gespeeld. Het was niet evident om stand te houden tegen deze pletwals.”

“Genk is in de tweede helft furieus uit de kleedkamer gekomen en heeft veel meer druk op ons middenveld gezet. Wij hebben toen heel veel moeilijke momenten gehad en gaandeweg is dat wat hersteld. Iedereen heeft het systeem tot in de perfectie uitgevoerd, ondanks de kansen voor Genk, die vooral via afstandsschoten kwamen.”

Clement: “Tikkeltje geluk, of minder ongeluk, nodig”

Philippe Clement zag z’n team weer sterk voetballen, maar hield er maar 1 puntje aan over. “Voetbal kan soms oneerlijk zijn. We waren de dominante ploeg, ik denk dat we meer dan 20 kansen hadden. Ons blad was te klein om alle kansen op te schrijven. We hebben dan ook nog 4 keer het doelhout geraakt. We hebben twee punten te weinig vandaag”, zegt de Genk-trainer.

“Ik ben heel tevreden over wat mijn ploeg vandaag heeft laten zien. We hebben de tegenstander weggedrukt en veel kansen gecreëerd. Alleen heb je dan een tikkeltje geluk nodig, of vandaag misschien iets minder ongeluk.”

Maar Clement maakt zich geen zorgen na dit puntenverlies. “De competitie duurt 40 wedstrijden en als de spelers dit blijven opbrengen, dan gaan we nog heel veel punten pakken dit seizoen. STVV kwam naar hier om het blok te zetten, met mandekking. Mijn ploeg wou soms te graag dat doelpunt maken, waardoor ze achteraan de organisatie verloren.”

90+5'

Ondanks een karrevracht aan kansen blijft Racing Genk op een 1-1-gelijkspel steken tegen STVV. Malinovskiy en Endo zorgden voor de goals.
90+1'
Genk krijgt nog 4 extra minuten om alsnog de drie punten thuis te houden. Maar het is zowaar STVV dat nog eens een prik uitdeelt met een rush van De Norre. Die gaat voor eigen succes, zijn schot is niet gekadreerd.
90+1'

89'
Ook Boli loopt nog tegen een gele kaart aan na een opstootje met Pozuelo. De nervositeit neemt toe bij Genk, de tijd begint te dringen.
89'
86'
Teixeira trekt aan de noodrem bij de doorgebroken Uronen en krijgt terecht een gele kaart. Vrije trap voor Genk, maar Pozuelo benut de mogelijkheid niet en trapt de bal slordig voorlangs.
85'

Trossard kan opnieuw niet afronden

De bal landt met wat geluk voor de voeten van Trossard. Die heeft ruimte voor het schot vanaf de rand van de zestien, maar mikt de bal rakelings naast. Het is bijna niet te geloven hoeveel kansen Genk de nek omwringt in deze wedstrijd.
84'

Maehle schiet van ver... tegen de lat

83'

De lat gooit opnieuw roet in het eten voor Genk

Het zit Genk echt niet mee. Steppe kan nog net z'n vingertoppen tegen een snoeihard schot van Maehle zetten en ziet de bal alweer op de lat uiteenspatten.
82'

Ook Gano treft de lat

81'

Ook Gano vindt de lat op zijn weg

We hebben stilaan een telraam nodig om de kansen van Racing Genk bij te houden. Zhegrova zet De Petter vlot in de wind op rechts en legt goed af naar Gano, maar die vergeet de actie af te ronden. Hij mikt de bal van dichtbij tegen de lat.
80'
STVV kruipt niet achteruit na de gelijkmaker, maar probeert er nu af en toe zelf uit te komen. De wedstrijd kan nog beide kanten op.
77'

Malinovskiy zorgt alweer voor dreiging

Genk zet alles op alles en voert de druk op. Malinovskiy maakt het Steppe opnieuw knap lastig met een vrije trap, de doelman tikt de bal over doel. Op de daaropvolgende hoekschop reageert Gano niet alert genoeg.
75'
Clement reageert meteen en brengt Zhegrova tussen de lijnen, afgelopen woensdag nog de uitblinker tegen Fola Esch. Voor Ndongala zit de wedstrijd erop.