Moegefeest Genk gunt Standard rechtstreeks ticket voor Europa

  1. 35' - Verv. Gojko Cimirot door Alen Halilovic
  2. 21' - Geel - Sébastien Pocognoli
  1. 81' - Verv. Samuel Bastien door Renaud Emond
  2. 75' - Verv. Bryan Heynen door Jakub Piotrowski
  3. 68' - Verv. Maxime Lestienne door Mehdi Carcela-González
  4. 68' - Verv. Zinho Gano door Marcus Ingvartsen
  5. 56' - Verv. Leandro Trossard door Dieumerci Ndongala
  6. 55' - Geel - Obbi Oulare
  7. 50' - Geel - Joseph Paintsil

  Kersvers landskampioen Genk heeft zijn supporters geen laatste thuiszege kunnen schenken. Het bleef tegen Standard steken op een scoreloos gelijkspel. Voor de Luikenaars betekent het punt een rechtstreeks ticket voor Europa.

  Genk - Standard in een notendop

  • Sleutelmoment: Standard had zich de klamme handjes en toegeknepen billen in het slot kunnen besparen als Lestienne op het uur zijn enorme kans had afgewerkt. Tweede Genkse doelman Jackers toonde zich echter heel betrouwbaar.
  • Man van de Match: De Genkse weelde op het middenveld is zelfs nog groter dan we vermoedden. Naast de al vertrokken Pozuelo, Malinovski, Berge en Heynen was er nu ook Dries Wouters. Hij imponeerde in pas zijn tiende match van het seizoen.
  • Opvallend: Genk maakte in deze jaargang bijna altijd en overal goals. Vanavond was pas de vijfde keer in 57 wedstrijden dat iemand de landskampioen het scoren wist te beletten. Antwerp (twee keer), Moeskroen en Slavia Praag gingen Standard voor.

  Vertekend Genk versiert de beste kansjes

  Philippe Clement had zijn kampioenenploeg door elkaar geklutst en zette liefst zeven nieuwe namen aan de aftrap. Toch was die experimentele Genkse ploeg goed voor de eerste schuchtere pogingen op doel. Standard, dat het resultaat van Antwerp op bezoek bij Club Brugge minstens moest evenaren, probeerde het met lange halen en kwam slechts moeizaam op toerental.

   

  Net toen de bezoekers de bovenhand leken te krijgen, was Genk daar met een paar verzorgde aanvallen. Trossard tikte de subtiele voorzet van Seigers op Ochoa en Wouters kwam aan de tweede paal nipt te laat om een hoekschop binnen te werken. Dewaest waande zich eventjes Kompany, maar zijn afstandsknal kon de alweer uitstekende Ochoa niet uit evenwicht brengen. Een nieuwe deviatie van Trossard belandde over de deklat.

   

  Na die opflakkering doofde het vuurtje tussen de lijnen snel. Op de tribunes bleef de aanhang van de landskampioen onverstoord zingen. Pas op het einde van de eerste helft viel er op het veld weer wat te beleven. Samatta zag zich in zijn jacht op de Gouden Stier gestuit door Ochoa en Jackers belette aan de overzijde Lestienne de doorgang.

  Genk-publiek bedankt kapitein Trossard met pakkende applausvervanging

  Club Brugge steekt Standard een handje toe

  De tweede akte bracht niet meteen verandering. De wedstrijd kabbelde voort zonder enige richting. De ontwikkelingen op Jan Breydel brachten de zaak in een stroomversnelling. Antwerp was virtueel over Standard gewipt en dus moesten de Rouches dringend aan de slag.

   

  Lestienne kreeg per toeval een reuzenkans, maar Jackers wilde alweer van geen wijken weten. Preud'homme liet Carcela en topschutter Emond invallen, maar ook die ingreep bracht geen zoden aan de dijk. Het was integendeel de halve reservenploeg van Genk die in de gutsende regen dicht bij een doelpunt kwam.

   

  De erg bedrijvige Wouters verdiende de 1-0, maar hij geraakte niet voorbij Ochoa of mikte net niet precies genoeg. Miskoop Ingvartsen wrong ook nog een kans de nek om, maar Standard zette het blok erop zodra het nieuws van de Brugse 3-2 tegen Antwerp doorsijpelde. Het bleef dus 0-0, waarna de vurigste Genkse fans het veld bestormden voor een feestje.

  Na het laatste fluitsignaal bestormen de fans van Genk het veld

  Clement: "Interessante dingen gezien voor de toekomst"

  Philippe Clement was blij met wat zijn vertekende ploeg toonde. "Ik heb veel goeie dingen gezien van mijn jonge spelers. Sommigen had bijna nog niet gespeeld. Ik vond Dries Wouters heel sterk op het middenveld. We hadden een paar doelpunten kunnen maken, dan was het nog leuker geweest voor de supporters."

   

  Er was ook tijd om een paar spelers in de bloemetjes te zetten. "Ik heb tegen Trossard gezegd dat hij die applauswissel verdiende voor de manier waarop hij dit seizoen gespeeld heeft en zijn rol als kapitein heeft opgenomen. Ik vond dat hij en Heynen hun applauswissel verdienden."

   

  De Genkse coach verstopte zich ook even in zijn vest toen de fans zijn liedje zongen. "Blijkbaar is dat nu heel populair in Limburg", lachte Clement. "Dat is top, heel leuk. Blij dat ik eindelijk van mijn saaie image af ben."

   

  De 0-0 boeide Clement niet echt. "Dat resultaat is niet belangrijk. Het enthousiasme van al deze mensen in de gietende regen: daar draait het om. Ik heb interessante dingen gezien voor de toekomst van Genk. We gaan er deze week rustig over spreken en dan hakken we de knoop door."

  Preud'homme: "Meer konden we niet ambiëren"

  Bij Michel Preud'homme overheerste de opluchting. "Gezien de omstandigheden dit seizoen konden we niet meer ambiëren. We hebben wel geprobeerd, maar die zware inspanningen hadden ons bijna die derde plek gekost."

   

  "Met de manier waarop we willen spelen en de pech die we hadden met spelers die verkocht werden of geblesseerd raakten, konden we dit niet volhouden. We moesten dus anders spelen, zoals we deden tegen Club Brugge en hier. Dat leverde ons 4 op 6 en volgens mij een verdiende kwalificatie voor Europa", vond de coach van Standard.

   

  Het was ook een lastige match tegen Genk. "Ik had liever hun basisspelers gezien, want die hadden gefeest. De reserven zijn ook goed en wilden zich tonen. Ze hadden iets meer kansen, maar wij hadden ook iets koeler moeten zijn bij de onze. Het moeilijkste moment was toen we hoorden dat Antwerp op voorsprong kwam en wij risico's moesten nemen. Gelukkig deed Club zijn job, waarvoor dank", lachte Preud'homme.

   

  Er was ook tijd om vooruit te blikken. "Mijn spelers hebben vakantie nodig, maar jammer genoeg hebben we een pak internationals. De jongeren hebben het Europees kampioenschap onder 21 jaar en de Afrikanen hebben de Africa Cup, dus die hebben geen rust. We moeten een basis leggen met de nieuwe spelers, maar zullen niet genoeg tijd hebben. Dat is het moderne voetbal. In België moet je jonge talenten kopen en opleiden en dat is ingewikkeld."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Afgelopen! Genk viert zijn titel met een flauwe 0-0 tegen Standard. Dat pakt dankzij het punt wel het laatste rechtstreekse Europese ticket.
  3. tweede helft, minuut 92. Terwijl het nieuws doordringt op de bank van Standard, stapt een aangeslagen Paintsil eventjes van het terrein.
  4. tweede helft, minuut 91. Standard gokt juist, want Club Brugge duwt Antwerp nog in het verlies.
  5. tweede helft, minuut 89. De regen stroomt hier echt met bakken naar beneden. Peter Vandenbempt.
  6. tweede helft, minuut 88. Die van Standard rekenen erop dat Antwerp geen doelpunt meer zal maken in Jan Breydel. Ochoa houdt de bal erg lang bij zich en de rest van de ploeg maakt niet meteen aanstalten om zwaar aan te vallen.
  7. tweede helft, minuut 86. Samatta lanceert de bal in een baan om de aarde. De Tanzaniaan zal geen topschutter worden.
  8. tweede helft, minuut 85. Het veld is door de plotse zondvloed bijzonder glibberig geworden. Hier en daar schuiven spelers tegen het gras.
  9. tweede helft, minuut 83. Club helpt Standard. Club Brugge steekt Standard een handje toe. Vossen zet een strafschop om en trekt dat felbegeerde Europese ticket weer uit de klauwen van Antwerp.
  10. tweede helft, minuut 82. Emond is met dertien rozen de topschutter van Standard. Hij moet de Luikenaars komen bevrijden.
  11. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Standard, Renaud Emond erin, Samuel Bastien eruit
  12. tweede helft, minuut 80. Weer geen goal voor Genk! Ingvartsen tikt een leuke kans pardoes tegen een verdediger. Aan de overzijde schieten Carcela en wat later Oularé te zwak in.
  13. tweede helft, minuut 79. Lekkere solo van Dries Wouters! Met een reeks korte tikjes snijdt hij door het hart van het bezoekende middenveld, maar hij draait zijn schot nipt rond de verste paal.
  14. tweede helft, minuut 77. Standard ontsnapt! Ochoa keert eerst een streep van Wouters en een paar seconden later blijft een voorzet plakken onder het achterwerk van Fai. Het wordt heet onder de Luikse voeten.
  15. tweede helft, minuut 75. Ook voor Bryan Heynen, de man van de kampioenengoal, gaan de handen op elkaar. Hij wordt afgelost door Piotrowski.
  16. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij KRC Genk, Jakub Piotrowski erin, Bryan Heynen eruit
  17. tweede helft, minuut 74. Genk maakt het Standard bijna nog een beetje lastiger. De aflegger van Ingvartsen raakt net niet tot aan de rechtervoet van Paintsil.
  18. tweede helft, minuut 72. Het begint plots fiks te regenen in de Luminus Arena.
  19. tweede helft, minuut 70. Wouters is aan de tweede paal een paar centimeter te klein om een hoekschop in doel te verlengen.