• home
 • video
 • pas verschenen

  Kampioen! Genk heeft genoeg aan punt op Anderlecht voor 4e landstitel

  einde
  11
  1. 45' - Geel - Ivan Santini
  2. 39' - Geel - Sebastiaan Bornauw
  3. 36' - Geel - Yannick Bolasie
  4. 11' - Doelpunt - Bryan Heynen (0 - 1)
  1. 89' - Verv. Leandro Trossard door Casper de Norre
  2. 89' - Verv. Yari Verschaeren door Pieter Gerkens
  3. 80' - Verv. Alexis Saelemaekers door Andy Najar
  4. 75' - Verv. Mbwana Samatta door Zinho Gano
  5. 75' - Verv. Yannick Bolasie door Francis Amuzu
  6. 65' - Doelpunt - Yannick Bolasie (1 - 1)
  7. 58' - Verv. Junya Ito door Joseph Paintsil
  8. 57' - Geel - Joakim Mæhle
  11'Bryan Heynen0 - 1
  65'Yannick Bolasie1 - 1

  Racing Genk heeft niet tot de laatste speeldag gewacht om de titel binnen te slepen. Het kon zelf wel niet winnen bij Anderlecht, maar dat hoefde ook niet want concurrent Club Brugge ging onderuit op Standard.

  Bekijk de goals uit Anderlecht-Racing Genk (1-1)

  RSC Anderlecht – KRC Genk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Dé fase vanavond viel niet te noteren in het Constant Vanden Stock-stadion, maar op Sclessin. Marin schiet Standard met een man minder naar een 2-0-overwinning tegen Club Brugge, Genk heeft genoeg aan een gelijkspel om vanavond al kampioen te spelen.
  • Man van de match: Genk-middenvelder Heynen speelt ijzersterke play-offs en helpt met zijn doelpunt Genk aan de oververdiende titel.
  • Opvallend: Toen de doelpunten in Luik vielen, juichten zowel de Genk-supporters als die van Anderlecht. Zelden geziene taferelen, maar het leverde wel een heerlijk sfeertje op.

  Play-off I-sterkhouder Heynen zet Genk op rozen

  Duidelijker kon het scenario vooraf niet zijn voor Genk: als het beter deed dan Club Brugge bij Standard, dan was de titel vanavond al binnen voor de Limburgers. Het droomscenario ontvouwde zich helemaal toen Heynen een hele fraaie bezoekende aanval afwerkte met de baltoets van een volleerde aanvaller.

   

  In Luik kreeg Fai op het halfuur een rode kaart, maar Clement liet zich vooraf al ontvallen dat hij niet te veel wilde rekenen en vooral met de match van Genk bezig wilde zijn. Zijn spelers etaleerden dat door volop op zoek te gaan naar de 0-2, maar Trossard, Samatta en Ito lieten het na om de voorsprong te verdubbelen.

   

  Met de rust in zicht veranderde de tactiek van Genk. De Limburgers lieten het tempo zakken en wilden de voorsprong meenemen naar de kleedkamer. Anderlecht profiteerde om in de match te komen. Santini mikte de beste kans voor paars-wit tegen de paal. Het fluitsignaal van Laforge kwam net op tijd voor Genk.

  Gelijkmaker doet Genk bibberen, maar Marin neemt in Luik alle twijfels weg

  De voorsprong vasthouden en eventueel uitdiepen was het devies voor Genk na de rust, maar Anderlecht tankte vertrouwen in het slot van de eerste helft en ging door op het elan. Met resultaat: in de 65e minuut troefde Bolasie Maehle af op een hoge voorzet van Saelemaekers en kopte hij de gelijkmaker tegen het net.

   

  Het werd zo plots heel link voor Genk, dat zichtbaar trillende benen kreeg. Anderlecht domineerde, maar toch konden de meegereisde Genk-supporters juichen. Marin trapte in Luik de 1-0 tegen Club Brugge vanaf de stip in het doel. Zelfs met een 1-1 op het bord was Genk zo weer virtueel kampioen. Opvallend: de paars-wit-aanhang juichte gewoon mee, het leverde unieke beelden op.

   

  De slotfase in Anderlecht was zenuwslopend. De thuisploeg was beter, Genk deed er alles aan om de rangen achterin gesloten te houden. Toen Marin er in Luik ook nog 2-0 van maakte, was het pleit beslecht. De twijfels maakten plaats voor euforie, opnieuw in beide kampen. Racing Genk heeft niet gewacht tot de laatste speeldag om de titel binnen te halen die het na een wonderseizoen dik heeft verdiend.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Afgelopen! Genk is kampioen en mag daarvoor Standard op blote knieën danken. Een 1-1-gelijkspel is genoeg voor Genk, want Club Brugge verloor in Luik.
  2. tweede helft, minuut 92. De bank van Genk gaat rechtstaan. Iedereen staat klaar om het titelfeest in te zetten.
  3. tweede helft, minuut 90. Genk kampioen?! 2-0 in Luik! Marin schenkt Genk de titel! Opnieuw juichen beide supportersclans in Anderlecht.
  4. tweede helft, minuut 90. Anderlecht heeft de bal in de laatste minuut van de reguliere speeltijd. Hoeveel tijd wordt er toegevoegd?
  5. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij KRC Genk, Casper de Norre erin, Leandro Trossard eruit
  6. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Anderlecht, Pieter Gerkens erin, Yari Verschaeren eruit
  7. tweede helft, minuut 86. De vrije trap van Trebel is aartsgevaarlijk, maar wordt onderweg niet meer aangeraakt. Vukovic redt in twee tijden.
  8. tweede helft, minuut 85. Trossard kopieert de actie van Cobbaut daarnet en maakt dus ook hands in de hoek van het veld. Genk is op vijf minuten van de landstitel, maar Anderlecht krijgt een vrije trap.
  9. tweede helft, minuut 83. De tweede goal van Genk blijft voorlopig uit en dus heeft Club aan één doelpunt in Luik genoeg om de titelhoop levend te houden. Peter Vandenbempt, Sporza Radio.
  10. tweede helft, minuut 83. Paintsil springt bovenop Awuzu, maar maakt geen overtreding in de eigen zestien. De bal valt op zijn schouder, dus hands kunnen die van Anderlecht ook niet claimen.