• home
 • video
 • pas verschenen

  10 Anderlecht-spelers pakken tegen Standard eerste PO I-zege

  einde
  21
  1. 41' - Geel - Maxime Lestienne
  2. 37' - Doelpunt - Yari Verschaeren (1 - 0)
  3. 32' - Geel - Luis Pedro Cavanda
  4. 27' - Geel - Ivan Santini
  5. 11' - Rood - Sebastiaan Bornauw
  1. 90+4' - Geel - Renaud Emond
  2. 90+2' - Verv. Yari Verschaeren door Pieter Gerkens
  3. 83' - Verv. Ivan Santini door Francis Amuzu
  4. 78' - Verv. Elias Cobbaut door Alexis Saelemaekers
  5. 75' - Geel - Kara Mbodji
  6. 74' - Verv. Alen Halilovic door Samuel Bastien
  7. 64' - Verv. Maxime Lestienne door William Balikwisha
  8. 64' - Verv. Kostas Laifis door Sébastien Pocognoli
  9. 57' - Doelpunt - Ivan Santini (2 - 1)
  10. 55' - Geel - Kostas Laifis
  11. 50' - Doelpunt - Mehdi Carcela-González (1 - 1)
  37'Yari Verschaeren1 - 0
  50'Mehdi Carcela-González1 - 1
  57'Ivan Santini2 - 1

  Na 7 speeldagen heeft Anderlecht zijn supporters eindelijk plezier bezorgd in Play-Off I. Ondanks 80 minuten met een man minder won paars-wit verdiend van een onmondig Standard. 

  Anderlecht - Standard in een notendop:

  • Sleutelmoment: Even lijkt Standard de bovenhand te gaan halen na de gelijkmaker van Carcela, maar Anderlecht zet snel weer orde op zaken met de beslissende 2-1 van Santini.
  • Man van de match: Elias Cobbaut werd niet goed genoeg bevonden door Rutten, maar kreeg vandaag zijn kans van Belhocine en greep die kans met beide handen. Hij speelde een dijk van een wedstrijd en kreeg bij zijn wissel een staande ovatie.
  • Opvallend: Standard heeft in 2019 nog geen enkele competitiewedstrijd de nul kunnen houden - de afgebroken partij tegen Anderlecht niet meegerekend. Het laatste clean sheet dateert van net voor Nieuwjaar, tegen Charleroi.

  Bekijk de goals uit Anderlecht - Standard (2-1)

  Anderlecht moet al vroeg met tien voort

  Na tien minuten gezapig wandelvoetbal werd Anderlecht opgeschrikt door een rode kaart voor Bornauw, die de doorgebroken Carcela neerhaalde.

   

  Met een mannetje minder bleef Anderlecht toch de bal opeisen, al was het lang wachten op een noemenswaardige doelkans. Elias Cobbaut, voor het eerst sinds lang nog eens in de basis, mikte een schaarse doelkans naast.

   

  Ook Standard bakte er weinig van. De man-meer-situatie werd amper uitgebuit, meer dan een paar afstandsschoten van Halilovic en Carcela viel er niet te noteren vanwege de Luikenaars.

   

  De Luikse laksheid werd op het einde van de eerste helft afgestraft door Yari Verschaeren, die wegglipte in de rug van de verdediging, Ochoa omspeelde en de 1-0 in doel schoof. Verschaeren raakte in zijn actie duidelijk de bal met de hand, maar ref en VAR lieten betijen.

  Rood, handspel en penalty? Haal de VAR in jezelf naar boven

  Mak Standard benut numerieke overwicht niet

  Ook na de pauze waren het de tien van Anderlecht die het meeste initiatief namen, maar de goal viel wel aan de overkant. Bij de eerste de beste aanval van de bezoekers verraste Carcela alles en iedereen met een lage knal in de verste hoek: 1-1.

   

  Lang bleef die gelijke stand niet op het bord staan. Nog voor het uur devieerde Santini een indraaiende vrije trap van Trebel voorbij Ochoa in doel. Pijnlijk voor Standard, dat met een mannetje meer al voor de tweede keer op achterstand kwam.

   

  Preud’homme probeerde wat meer vuur in zijn ploeg te krijgen, maar dat bleek vergeefse moeite. Het was Anderlecht dat nog de beste kans versierde: Verschaeren stuitte van dichtbij op Ochoa.

   

  Standard kreeg zelfs geen slotoffensief meer in elkaar gebokst, Anderlecht freewheelde naar zijn eerste zege in de play-offs en werd zowaar weer in de armen gesloten door het thuispubliek.

  "Aparte VAR-regel voor minderjarigen? Dan hoop ik dat die nog lang bestaat"

  Belhocine: "Doet deugd om ploeg zo te zien spelen"

  Anderlecht-coach Karim Belhocine: "Ik ben blij en fier, maar het zijn de spelers die de felicitaties verdienen. Ze hebben zowel defensief als offensief veel gegeven. Er was veel karakter, strijd en solidariteit in de ploeg. Het doet deugd om je ploeg zo te zien spelen. Hoe komt het dat we dit voorheen niet konden, en vandaag wel, met tien tegen elf dan nog? Daar heb ik geen antwoord op. Er zijn veel factoren die meespelen. Maar de spelers hebben vandaag laten zien dat als je samen werkt en strijdt, je bergen kunt verzetten."

  Carcela: "Het is een mentale kwestie"

  Standard-speler Mehdi Carcela: "De overtuiging ontbrak vandaag bij ons. We hadden alles in handen om te winnen, maar het is niet gelukt. De voorbije jaren waren we altijd de betere ploeg in de play-offs, maar dit seizoen loopt het niet zoals we willen. Het zit vooral in de hoofden van de spelers, denk ik. Het is een mentale kwestie. We slagen er niet om het hoofd op te richten en voorbije wedstrijden achter ons te laten. Ik hoop dat we ons toch kunnen herpakken voor de volgende wedstrijd van komende vrijdag."

  Preud'homme: "Moeilijk om te begrijpen dat Anderlecht sterker was na de rode kaart"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde. Afgelopen! Anderlecht speelt 80 minuten met tien, maar wint wel met 2-1 van Standard. Het is de eerste zege voor paars-wit in deze play-offs.
  2. Gele kaart voor Renaud Emond van Standard tijdens tweede helft, minuut 94
  3. tweede helft, minuut 92. In de slotseconden toch nog wat druk van Standard. Ook Ochoa trekt mee naar voren voor een hoekschop, maar die levert niets op.
  4. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij Anderlecht, Pieter Gerkens erin, Yari Verschaeren eruit
  5. tweede helft, minuut 90. Vier minuten extra. Zelfs een slotoffensief lijkt er niet in te zitten voor dit Standard. De troepen van Preud'homme krijgen nog vier minuten extra tijd om een blamage te vermijden.
  6. tweede helft, minuut 86. Anderlecht loert op de counter. Amuzu spurt achter een diepe bal aan, maar kan zich niet ontdoen van de teruggekeerde Cavanda.
  7. tweede helft, minuut 85. Nog vijf minuten. Standard leek een paar weken geleden nog te gaan meestrijden voor de titel, maar daar is nu niets meer van te merken. Zelfs met een mannetje meer kunnen de Luikenaars geen vuist maken.
  8. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Anderlecht, Francis Amuzu erin, Ivan Santini eruit
  9. tweede helft, minuut 81. Het lijkt erop dat Anderlecht op weg is naar zijn eerste driepunter in deze play-offs. Tom Boudeweel op Sporza Radio.