KRC Genk blijft maar winnen: goal Trossard volstaat in Gent

  1. 90+2' - Verv. Junya Ito door Joseph Paintsil
  2. 79' - Geel - Arnaud Souquet
  3. 75' - Verv. Nana Asare door Thibault de Smet
  4. 70' - Geel - Joakim Mæhle
  5. 65' - Geel - Bryan Heynen
  6. 65' - Verv. Vadis Odjidja Ofoe door Roman Bezoes
  7. 56' - Verv. Giorgi Kvilitaia door Jonathan David
  8. 55' - Doelpunt - Leandro Trossard (0 - 1)
  9. 54' - Geel - Giorgi Kvilitaia
  10. 52' - Verv. Jhon Lucumi door Joseph Aidoo
  55'goalLeandro Trossard0 - 1

  Genk staat weer een stapje dichter bij de titel. De leider won verdiend bij Gent dankzij een sterke tweede helft en een goal van Trossard. Met 12 op 12 loopt leider Genk 9 punten uit op Club, dat morgen Anderlecht ontvangt, en Antwerp.

  Gent - Genk in een notendop

  • Sleutelmoment: Tien minuten na de rust schudt Trossard een klasseflits uit zijn schoenen. Genk klimt op voorsprong en Gent kan het daarna nooit spannend maken, ook al laten de bezoekers een paar wenkende kansen op 0-2 onbenut.
  • Man van de Match: Leandro Trossard tekende op z'n eentje voor het gros van de Genkse gevaar en had met wat meeval een extra goal en een assist op zijn naam gezet. Ook door zijn tomeloze inzet is hij van onschatbare waarde voor dit Genk.
  • Opvallend: De play-offs worden stilaan een ramp voor Gent, dat dit seizoen bovendien zijn vier wedstrijden tegen Genk verloor. Gelukkig is er woensdag de bekerfinale, waarin de Buffalo's van deze jaargang toch een grand cru kunnen maken.

  Bekijk de enige goal uit KAA Gent - KRC Genk (0-1)

  Lijzig Genk komt slechts traag op gang

  Bij Gent mocht Odjidja na drie speeldagen schorsing opnieuw opdraven en kreeg Kvilitaia zijn eerste basisplaats. Genk begon voor de vierde keer op rij met dezelfde elf aan de wedstrijd, maar het beproefde recept van Clement werkte niet direct naar behoren. Na een kansje voor Trossard nam de thuisploeg over.

   

  Odjidja draaide zich los uit de omknelling van twee bezoekers en zette Verstraete op weg. Vukovic had de nodige moeite met diens streep en moest wat later ook een probeersel van Odjidja zelf redden. Genk moest gas terugnemen en was al blij met twee kansjes tussendoor voor Trossard. De beste mogelijkheid was voor Asare, die zijn volley in de korte hoek lekker gered zag door Vukovic.

   

  De wedstrijd helde daarna meer naar Limburgse kant, al had Kvilitaia niet zo lang hoeven te treuzelen toen hij op z'n eentje naar doel mocht vertrekken. Aan de overzijde aarzelde Samatta niet, hij mikte rakelings naast. Ito deed het net wel trillen na een heerlijke lange dribbel, maar na het bekijken van de beelden keurde scheids Lardot de 0-1 af voor een overtreding van de felle Japanner.

  VIDEO: Malinovski maakt ongewild een overtreding op Verstraete en biedt excuses aan

  Gentse pudding zakt in elkaar na de rust

  De tweede helft begon rommelig. Geen van beide ploegen wist aanvankelijk haar eerder middelmatige niveau van voor de rust op te trekken. De thuisfans moesten zich optrekken aan een schuchter schotje van Dejaegere, maar daarna stuikte de thuisploeg ineen en werd Genk steeds sterker.

   

  Uitblinker Trossard vertaalde het evenwicht in een voorsprong. Met drie geniale baltoetsen zorgde hij voor de 0-1: een kapbeweging, een tussentikje en een precieze krul in de verste hoek. Vijf minuten later probeerde Samatta zijn topschutterskroon te heroveren op Harbaoui, maar zijn acrobatische omhaal botste net voorbij de winkelhaak.

   

  Gent zag aanvoerder Asare uitvallen met een blessure en knutselde niets noemenswaardigs meer in elkaar. Na een geschampte kopbal van Souquet was het weer al Racing Genk wat de klok sloeg. Samatta miste onbegrijpelijk op een afgemeten assist van Trossard, die in de toegevoegde tijd zelf nog tegen de staak trapte. De Genkse zege en de daarbij horende voorsprong van negen punten op de achtervolgers waren dan al lang veilig.

  VIDEO: Souquet verslikt zich in zijn overstapjes

  Clement: "Niet evident om op verplaatsing te winnen"

  Philippe Clement zet weer een belangrijke stap richting titel. "Winnen op verplaatsing is niet evident in Play-off I. Dit zijn belangrijke punten, want je weet dat het hier lastig kan worden. Gent heeft veel kwaliteiten", verklaarde de Genkse coach.

   

  "Zij begonnen ook met 200 km/u. Ik vond ons niet balvast genoeg.en ook de pressing was niet goed genoeg. Tijdens de rust hebben we een paar dingen besproken en in de tweede helft was er zo goed als volledige dominantie. Daarom denk ik dat dit een heel verdiende overwinning is."

   

  Trossard blonk weer uit. "Leandro is heel goed aan het spelen. Hij komt meer in de aandacht door dat doelpunt, maar ook zijn verdedigend werk en balvastheid zijn belangrijk voor de ploeg. Dat is één uitblinker, maar er waren er vanavond weer heel veel", zwaaide Clement ook met lof naar zijn andere jongens.

   

  Kan het eigenlijk nog mis gaan voor Racing Genk? "Met deze overwinning kan je morgen met een geruster gemoed in de zetel naar de wedstrijd kijken. Alles kan in voetbal, maar we gaan er alles aan doen om het niet fout te laten lopen."

  VIDEO: Samatta probeert het met een omhaal

  VIDEO: Gent-coach Thorup plukt de bal heerlijk uit de lucht

  Reacties van de spelers achteraf

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Afgelopen! Genk haalt het dankzij een flits van Trossard met 0-1 in de Ghelamco Arena en staat weer een stapje dichter bij de titel. Gent kijkt al uit naar de bekerfinale.
  3. tweede helft, minuut 93. Bijna 0-2! Na heel wat Genks getik in de Gntese rechthoek treft Trossard de paal. Geen toetje voor de uitblinker van de avond.
  4. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij KRC Genk, Joseph Paintsil erin, Junya Ito eruit
  5. tweede helft, minuut 91. Ito krijgt applaus van de meegereisde Genkse fans. In de toegevoegde tijd mag Paintsil nog eventjes meespelen.
  6. tweede helft, minuut 90. De vierde man telt er vier minuten extra tijd bij.
  7. tweede helft, minuut 87. In het slot gaat Genk nog op zoek naar dat tweede goaltje. Gent is aan het verzuipen.
  8. tweede helft, minuut 86. Wat een misser! Trossard legt de 0-2 op de schoen van Mbwana Samatta, maar de Tanzaniaan slaagt er nog in om naast te mikken. Zo word je natuurlijk geen topschutter!
  9. tweede helft, minuut 84. Heerlijke voorzet. Een harde voorzet van Malinovski zwiept langs drie Gentenaars op de voet van Ito. Het schot van de Japanner geraakt echter niet tussen bij het Gentse doelkader.
  10. tweede helft, minuut 83. Eindelijk nog eens een halve kans voor Gent. Een geschampte kopbal van Souquet vliegt een paar meter naast de kooi van Vukovic.
  11. tweede helft, minuut 81. Samatta is na vanavond zijn Gouden Stier kwijt aan Harbaoui. Vanuit een schuine hoek knalt hij wel erg onbesuisd.
  12. tweede helft, minuut 79. De wedstrijd kabbelt nu zo'n beetje voort naar het einde.
  13. Gele kaart voor Arnaud Souquet van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 79
  14. tweede helft, minuut 76. Een laat fluitsignaal voor Genks buitenspel, terwijl Gent al in de tegenaanval is, doet de Ghelamco Arena grommen van ergernis.
  15. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij KAA Gent, Thibault de Smet erin, Nana Asare eruit
  16. tweede helft, minuut 73. Einde voor Asare. Nana Asare kan na een botsing met ploegmaat Kaminski niet voort. Geraakt de Ghanese aanvoerder van Gent klaar voor woensdag?
  17. tweede helft, minuut 72. Gent lijkt er zich bij neer te leggen dat er vanavond niets te rapen valt. De Buffalo's hebben eigenlijk nog maar één ding om naar uit te kijken en dat is de bekerfinale van woensdag tegen KV Mechelen.
  18. tweede helft, minuut 71. Een listige bal van Heynen valt in de loop van Ito, Kaminski voorkomt met een puike redding dat die de Genkse voorsprong verdubbelt.
  19. Gele kaart voor Joakim Mæhle van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 70
  20. tweede helft, minuut 69. AA Gent heeft het toch moeilijk om te reageren. Peter Vandenbempt.