1-2
  1. 7' - Geel - Dieumerci Mbokani
  1. 75' - Verv. Arnaud Souquet door Giorgi Kvilitaia
Jupiler Pro League - speeldag 4 - 13/04/19 - 20:32

Antwerp heeft KAA Gent een 0 op 12 in Play-off I aangesmeerd. Refaelov maakte de 1-2 in de spannende slotfase. Het is de derde zege voor Antwerp in de play-offs en het neemt zo een grote optie op de top 4.

KAA Gent – Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Tsjakvetadze deed de Gentse hoop oplaaien met nog een kwartier op de klok, maar Refaelov drukte die amper een paar minuten later weer de kop in met het winnende doelpunt. Een mokerslag voor La Gantoise.
  • Man van de match: Amara Baby kreeg de voorkeur op de afwezige Owusu en toonde waarom. Hij bleek een gesel voor de Gentenaars en vond twee keer de weg naar de netten, al werd zijn eerste doelpunt nog terecht afgekeurd voor buitenspel.
  • Opvallend: Gent kreeg in deze play-offs niet altijd loon naar werken en wilde daar vanavond verandering in brengen, maar speelde wellicht zijn minste wedstrijd tot nog toe in deze nacompetitie. Vooral in de eerste helft kwam het erg flauw voor de dag.

Bekijk de goals uit Gent - Antwerp (1-2)

VAR is nog genadig voor zwak Gent in 1e helft

Gent wilde voor het eigen publiek tegen ploeg in vorm Antwerp zijn eerste punten sprokkelen in Play-off I. De Buffalo’s hebben de bekerfinale nog achter de hand om Europees voetbal af te dwingen, maar zagen The Great Old liever niet nog verder uitlopen. De kloof met het nummer vier bedroeg voor de aftrap al 6 punten.

Alle goede bedoelingen ten spijt deed Antwerp een eerste keer de netten trillen. Baby duwde een vrije trap na doorkoppen van Govea tegen de touwen, maar mocht zijn doelpunt niet lang vieren. De VAR analyseerde de beelden en stelde terecht vast dat hij buitenspel stond.

Baby bleef evenwel een gesel voor de Gentse defensie. Bij een haast identieke fase na een nieuwe vrije trap van Refealov mikte hij eerst nog op Kaminski, kort daarna trof de aanvaller wel raak. Derijck bracht Kaminski in de problemen met een slechte terugspeelbal, Baby strafte het gestuntel af vanuit een scherpe hoek. De 0-1-ruststand was allerminst gestolen, Gent kon daar weinig tegenover zetten.

Haal de VAR in jezelf boven: twee afgekeurde goals, rood en strafschopfase?

Tsjakvetadze onmisbaar, Refaelov onverbiddelijk

Gent moest na de rust vol aan de bak om een 0 op 12 te vermijden en ging onder impuls van een sterk ingevallen Tsjakvetadze op zoek naar de gelijkmaker. Het verhoogde de druk, maar liet daardoor ruimte voor Antwerpse counters. Op het uur vond Mbokani de weg naar het doel, maar ook toen werd het doelpunt terecht afgekeurd voor buitenspel van Refaelov in de vooractie.

De bezoekers werden nadien weer in de verdrukking geduwd. Gent haalde meermaals de achterlijn, quasi altijd door toedoen van een oogstrelend voetballende Tsjakvetadze. Het mocht geen toeval heten dat net hij de druk omzette in een verdiende gelijkmaker met een knappe plaatsbal in de verste hoek.

De Gentse hoop op een eerste overwinning in Play-off I laaide op, maar dat was buiten Refaelov gerekend. Met nog tien minuten te spelen knalde hij een lobballetje van Govea onverbiddellijk voorbij Kaminski en zorgde hij eigenhandig voor de Antwerpse 9 op 12 en een kater van jewelste voor Gent, dat ook vanavond geen punten kan sprokkelen in Play-off I.

Refaelov: "We willen knokken voor plaats 3"

"Drie overwinningen op een rij, wie had gedacht dat Antwerp dát kon verwezenlijken?" begint matchwinnaar Lior Refaelov zijn interview. "We leggen er altijd onze kop voor, steken veel energie in ons verdedigende werk en proberen dan op de counter iets te forceren. We willen hier echt van genieten. We hebben niets te verliezen en dat is misschien wel onze sterkte."

"Het was absoluut onze bedoeling om punten te pakken vanavond. Gent heeft de bekerfinale nog achter de hand om Europees voetbal te halen, dus we wilden hen alvast een stukje meer in de problemen duwen om een plaats in Europa af te dwingen via de play-offs."

"Of we een titelkandidaat zijn? Dat is een brug te ver. Genk en Club Brugge staan voor mij boven alle andere ploegen. Het is goed om ambitie te hebben, maar laat ons vooral realistisch blijven. Voor plaats drie willen we nog wel knokken”, besluit de middenvelder met een knipoog.

Derijck: "Niet de bedoeling gezichtsverlies te lijden"

Thorup: "We willen voor de bekerfinale liefst ook nog een paar keer winnen"

Jess Thorup stond de pers na afloop beteuterd te woord. “Verliezen is altijd een teleurstelling, zeker in eigen huis. We wisten dat Antwerp een erg goed defensief blok heeft. Ze speelden een goede wedstrijd, hoewel ze niet heel veel kansen creëerden. We hielpen wel een handje bij het openingsdoelpunt. We kunnen niet tevreden zijn met de manier waarop we hier verliezen. We slikken te veel doelpunten.”

“Toen we de gelijkmaker maakten, misten we de gewiekstheid om het punt vast te houden. We kozen voor de aanval en lieten hen nog daardoor nog een paar kansen creëren, waaruit ze dus de winning goal puren.”

“Kaminski excuseerde zich in de kleedkamer voor het openingsdoelpunt, maar zo’n dingen gebeuren nu eenmaal. We probeerden de zaken nog te forceren door alle offensieve spelers op het veld te brengen, maar dat mocht niet baten. De bekerfinale zit nog niet in ons hoofd, we willen voor die wedstrijd liefst ook nog wat wedstrijden winnen”, besluit de coach van AA Gent.

Haroun: "We zijn sterker dan in de reguliere competitie"

Bölöni: "Ik had schrik dat mijn spelers niet beloond zouden worden voor hun inspanningen"

"Het was een gespannen wedstrijd, die mijn hart dikwijls op de proef heeft gesteld. We kwamen twee keer op voorsprong en ik had schrik dat de inspanningen van mijn spelers niet beloond gingen worden. Over de VAR ga ik niet te veel praten, we moeten allemaal vooruit kijken", begint Antwerp-coach Bölöni zijn interview.

"Het belangrijkste element vandaag was dat we mondjesmaat het mentale overwicht namen. We moeten het maximale halen uit deze nacompetitie en dat zijn we wedstrijd na wedstrijd aan het doen."

"We kunnen nooit genoeg punten voorsprong hebben in de strijd om de vierde plaats. Het kan snel gaan in de play-offs. Met 9 op 12 hebben we alvast wel een prima rapport", weet Bölöni.

Bolat: "We doen een hele goede zaak"

90+8' tweede helft
90+8'

Einde partij!

Antwerp heeft een derde zege op een rij geboekt in POI. Refaelov wiste een late gelijkmaker van Tsjakvetadze nog uit met een staalharde volley. Door de 1-2-nederlaag blijft Gent met 0 op 12 achter.
90+5'

Woendende bezoekers

Is dat dan geen strafschop? Kaminski loopt Govea vol aan wanneer hij het leer over hem wipt. Kort daarvoor staat Govea wel offside, dus er valt zeker wat te zeggen voor de beslissing om niet te fluiten.
90+4'

Govea zet ei zo na kers op de taart

Govea zet ei zo na de kers op de taart. Hij wipt het leer over Kaminski, maar Bronn brengt redding op de doellijn.
90+2'

AA Gent moet opschuiven, maar daar lijkt het niet in te lukken

Tom Boudeweel, Sporza Radio
90+1'

De 0 op 12 lonkt voor Gent. De 9 op 12 voor Antwerp lonkt anderzijds ook, en dat met al drie uitmatchen achter de rug.

90+1'
Limbombe kan aan de tweede paal op doel koppen, maar mikt zonder veel kracht in de armen van Bolat.
90+1'
90+1'

90'
Er komen vijf minuten speeltijd bij.
87'
Bronn komt in balbezit na een Gentse hoekschop, maar Van Damme haalt het mes boven. Met een harde, maar faire sliding voorkomt hij een schietkans voor de makkelijk scorende verdediger.
84'

9 op 12?

Er staan nog 6 minuten reguliere speeltijd op de klok. Gaat Antwerp hier echt een derde zege op een rij boeken? Het heeft er alle schijn van!
81'

Toch weer Antwerpse voorsprong!

De Gentse hoop was even opgelaaid, maar Refaelov drukt die meteen de kop in. Govea lobt de bal over de defensie, Refaelov knalt de 1-2 onhoudbaar voorbij Kaminski! 1-2!