• home
 • video
 • pas verschenen

  Antwerp zadelt Anderlecht met 0 op 9 en stevige play-offkater op

  einde
  12
  1. 39' - Doelpunt - Didier Lamkel Ze (1 - 1)
  2. 33' - Doelpunt - Pieter Gerkens (1 - 0)
  1. 90+1' - Verv. Lior Refaelov door David Simao
  2. 90+1' - Geel - Andy Najar
  3. 84' - Verv. Yannick Bolasie door Zakaria Bakkali
  4. 83' - Doelpunt - Dieumerci Mbokani (1 - 2)
  5. 65' - Verv. Francis Amuzu door Ivan Santini
  6. 63' - Geel - Didier Lamkel Ze
  7. 58' - Verv. William Owusu door Ivo
  33'Pieter Gerkens1 - 0
  39'Didier Lamkel Ze1 - 1
  83'Dieumerci Mbokani1 - 2

  Anderlecht heeft ook zijn 3e match in Play-off I niet kunnen winnen. Het verspeelde tegen Antwerp een voorsprong. Uitgerekend ex-speler Dieumerci Mbokani diende de genadestoot uit. "Iedere keer krijgen we een klap in ons gezicht en moet je dit team weer oppeppen voor de volgende wedstrijd. Dat is heel frustrerend, voor de staf én de spelers", zegt Anderlecht-coach Fred Rutten.

  Anderlecht - Antwerp in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de slotfase maakt Mbokani de paars-witte malaise nog wat groter. Lamkel Zé vergeet zijn assist te verzilveren en dus scoort Mbokani zelf in de herneming. Met excuses voor het Anderlecht-publiek, dat applaudisseert voor z'n ex-speler.
  • Man van de match: Dieumerci Mbokani was dé bepalende speler bij Antwerp. Met een slim tikje zette hij Lamkel Zé op weg naar de 1-1 en de winning goal nam hij voor eigen rekening. 
  • Opvallend: Een trieste primeur voor Anderlecht. Voor het eerst sinds de invoering van de play-offs opent Anderlecht met een 0 op 9. Op die manier dreigt straks nog een tweede record te sneuvelen: Anderlecht dat voor het eerst in 55 jaar niet Europees speelt.

  Bekijk de goals uit Anderlecht - Antwerp (1-2)

  Lamkel Zé veegt openingstreffer van Gerkens uit

  “Het record van 21 jaar hebben jullie al uit handen gegeven, er zijn nog 8 wedstrijden om dat van 55 jaar niet weg te geven.” De boodschap op een spandoek van de Anderlecht-supporters was duidelijk: voor het eerst in 55 jaar geen Europees voetbal, dat kan niet.

   

  De boodschap kwam aan bij Anderlecht, dat meteen het initiatief nam. Maar veel kansen leverde de paars-witte dominantie niet op. Integendeel, de beste kansen waren voor Antwerp. Didillon moest Anderlecht tot 2 keer toe behoeden voor een vroege tegengoal.

   

  Pas op het halfuur kwam Anderlecht in de buurt van de 1-0. Een vrije trap van Kums ging nipt naast, na een lage voorzet van Amuzu liet Gerkens een reuzenkans onbenut. Maar dat zette hij even later recht: op aangeven van Najar kopte Gerkens prima binnen.

   

  Anderlecht verdiend op voorspong, maar lang kon het daar niet van genieten. Mbokani zette z’n ex-ploeg een hak met een prima tikje naar Lamkel Zé en die nam Didillon te grazen. Anderlecht was van slag en plots kwam Antwerp beter in de wedstrijd.

  Anderlecht-fans pakken uit met twee opvallende spandoeken

  Mbokani geeft ex-ploeg de doodsteek

  Dan moest het maar na de rust gebeuren voor Anderlecht, maar een herhaling van de tweede helft tegen Club Brugge zat er niet in voor paars-wit. De thuisploeg oogde onbeholpen en kon Antwerp niet in de problemen brengen.

   

  De inbreng van Santini zorgde voor iets meer schwung. Hij legde de bal goed af voor Gerkens, maar die mikte in één tijd op Bolat. Aan de overkant liet Refaelov een mooie kans voor Antwerp liggen. Het Anderlecht-publiek zat erbij en keek er berustend naar. 

   

  Maar het werd nog erger voor de paars-witte aanhang. Uitgerekend ex-speler Mbokani duwde Anderlecht nog wat dieper in de put. Lamkel Zé mikte eerst nog op de paal na een schitterende pass van Mbokani, maar in de herneming trof die zelf wél raak: 1-2. 

  Anderlecht-publiek applaudisseert na treffer Mbokani

  Gerkens: "Een les in efficiëntie gekregen"

  • Pieter Gerkens (Anderlecht): "Dit komt heel hard aan. We hadden de wedstrijd al bij al goed onder controle en gaven niet veel weg. Maar dan was er weer een miscommunicatie en straffen zij dat af. In het spel waren we de betere ploeg, maar we hebben een les in efficiëntie gekregen. We vergooien het opnieuw. Na de 1-2 ging Antwerp heel gegroepeerd spelen en toen was het heel moeilijk om nog ruimte te vinden. We moeten zo snel mogelijk de situatie proberen te keren."
  • Dieumerci Mbokani (Antwerp): "Het belangrijkste was om vandaag te winnen. Ik ben heel blij met de drie punten, want we hebben de hele week hard gewerkt. Op basis van de tweede helft verdienen we de overwinning. Of de eventuele interesse van Anderlecht een rol gespeeld heeft? Ik speel altijd voluit. Ik heb mijn job gedaan en gescoord. Ik moet nu blijven werken, zodat ik nog meer goals kan maken in de play-offs. Ik heb mijn talent en voel me goed. Ik kan nog 5 jaar op dit niveau spelen."
  •  Laszlo Bölöni (coach Antwerp): "We hebben geen goede maar wel een fysiek sterke wedstrijd gespeeld. De zege is verdiend, vind ik. Ik moet mijn spelers feliciteren voor hun houding tijdens de voorbije drie wedstrijden. Mbokani is een uitzonderlijke speler, net als Bolat. We hebben dat soort spelers nodig. Het wederzijds respect is daarbij belangrijk. Ik hoop dat we op deze weg kunnen voortgaan. Men zegt dat de ene overwinning de andere met zich meebrengt."
  • Fred Rutten (coach Anderlecht): "Voor de rust zetten we Antwerp goed onder druk en creëerden we een paar mogelijkheden. Maar de laatste tik ontbrak. We hadden de controle, maar kregen een tegendoelpunt door een onachtzaamheid. Dat past een beetje bij Anderlecht dit jaar. Vlak voor de rust waren we even de weg kwijt en in de tweede helft misten we de mogelijkheden tegen een zeer goed georganiseerd Antwerp. We konden niks creëren, dat is de basis van deze nederlaag. Zij wachtten op dat ene momentje en dat kregen ze. De gelijkmaker was een mentale dreun. Iedere keer krijgen we een klap in ons gezicht en moet je dit team weer oppeppen voor de volgende wedstrijd. Dat is heel frustrerend, voor de staf én de spelers. Je kan niet zeggen dat we zonder vertrouwen spelen, maar de final touch defensief of offensief ontbreekt. Dat het ook voor de coach niet makkelijk is? Maak je over de coach geen zorgen, ik ben wel strijdbaar. Dit is wel extreem, maar ik heb wel ervaring in dit soort situaties."

  Rutten: "Mocht ik een kaartje kopen voor een jaar, dan zou ik ook diep teleurgesteld zijn"

  Anderlechtfans zijn razend na match tegen Antwerp: "Shame on you!"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96. Einde. Anderlecht gaat ook tegen Antwerp de boot in en opent Play-off I met een pijnlijke 0 op 9. Uitgerekend ex-speler Mbokani gaf paars-wit de doodsteek met de 1-2. Europees voetbal is ver weg voor Anderlecht. .
  2. tweede helft, minuut 92. Santini neemt een afvallende bal meteen op de slof. Zijn schot zeilt niet zo gek ver over het doel van Bolat.
  3. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Antwerp, David Simao erin, Lior Refaelov eruit
  4. Gele kaart voor Andy Najar van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 91
  5. tweede helft, minuut 90. 5 minuten extra. Anderlecht krijgt nog 5 extra minuten om een punt te veroveren. Maar veel geloof straalt de ploeg niet meer uit. Europees voetbal is verder weg dan ooit.
  6. tweede helft, minuut 90. "Anderlecht heeft in de tweede helft niks gecreëerd. Enkel drie ongevaarlijke schoten.". Radiocommentator Peter Vandenbempt.
  7. tweede helft, minuut 87. Trieste primeur voor Anderlecht. De 0 op 9 dreigt voor Anderlecht. Paars-wit maakte dat nog nooit mee in Play-off I. Een trieste primeur lijkt in de maak. Verschillende Anderlecht-supporters verlaten het stadion al.
  8. tweede helft, minuut 87.
  9. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Anderlecht, Zakaria Bakkali erin, Yannick Bolasie eruit
  10. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 83 door Dieumerci Mbokani van Antwerp. 1, 2.