88'
Kostas Laifis
88'
3 - 1

De opener in de 10e editie van Play-off I is op een driepunter uitgedraaid voor Standard. Tegenstander Antwerp maakte het de ploeg van Michel Preud'homme wel niet makkelijk. Pas in het vierde kwart geraakte Standard op en over de taaie bezoekers.

Bekijk de goals uit Standard - Antwerp (3-1)

Standard - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Standard zocht en wroette, maar had een flits van Razvan Marin nodig om het verweer van Antwerp te breken.
  • Man van de match: Dieumerci Mbokani richtte de schijnwerpers op zich voor de pauze, maar Marin en Djenepo namen hand in hand de kroon over.
  • Opvallend: Het is nooit eenvoudig als enige ploeg tegen de G5 in Play-off I. Vorig jaar opende Standard met een 1-0-zege tegen Charleroi, nu was Antwerp het slachtoffer.

Antwerp straft afwachtende houding Standard af

Standard had in de reguliere competitie amper één punt kunnen rapen tegen Antwerp, dus bouwde Preud’homme wat voorzichtigheid in zijn elftal. Zonder Djenepo en Lestienne begonnen de Luikenaars afwachtend, Antwerp nam dan maar gretig de wedstrijdregie in handen.

Maar de bezoekers moesten opletten met hun voortvarende start, want na vier minuten kreeg Razvan Marin al te veel ruimte. De Roemeen mikte de bal staalhard op de paal. Carcela probeerde bij een nieuwe tegenprik Emond te bereiken, zonder succes. Meer kreeg Sclessin niet te zien bij een gesloten wedstrijdbegin.

Standard en Antwerp besnuffelden elkaar, maar de Luikenaars schuwden te veel de aanvallende risico’s. Dat brak hen halfweg zuur op, toen Mbokani een verre uittrap van Bolat in het strafschopgebied wist te controleren. In twee tijden werkte hij zich voorbij Vanheusden om vervolgens Ochoa te vloeren

De wedstrijd werd bitser na het openingsdoelpunt, maar een reactie van Standard bleef uit. Mbokani bleef een gesel voor de defensie, al vergat Refaelov nog voor de pauze te verdubbelen.

Standard schiet pas wakker na de pauze

Tijdens de rust sleutelde Preud'homme aan zijn elftal. Djenepo moest meer vuur in het elftal brengen, stofzuiger Cimirot bleef achter in de kleedkamers. Een succesvolle ingreep, want Standard nam meteen het heft in handen in de tweede helft.

Veel problemen leverde dat Antwerp aanvankelijk niet op. De bezoekers hadden tijdens de reguliere competitie al bewezen meesterlijk te kunnen verdedigen in blok. Verder dan een volley van Laifis en een deviatie van Emond kwam Standard dan ook niet.

Het was wachten op een flts van een van de parels van Standard. Marin wou zijn prijskaartje van 12 miljoen euro bij Ajax rechtvaardigen, dribbelde zich knap in het strafschopgebied en zag Djenepo met een hakje de gelijkmaker scoren.

Plots kraakte Antwerp in al zijn voegen, Sclessin rook bloed. Invaller Orlando Sa liet het na om Standard vanop een halve meter op voorsprong te zetten, verdediger Cavanda deed het beter als spits: 2-1. Laifis zette de zege van Standard nog wat meer in de verf, na een tweede assist van Marin. De Rouches naderen meteen tot op twee punten van leider Genk.

Supporter Antwerp droomt al van ... Champions League

Preud'homme: "Heel positief om zo te beginnen"

• Michel Preud'homme (coach Standard): "We hebben veel pech gehad in de eerste helft. We schieten op de paal en zij hebben geluk dat de bal voor de voeten van Mbokani valt. Na de pauze hebben we naar een hoger tempo geschakeld en een verdiende overwinning geboekt. Na de rust was het wat zoeken, maar als je de oplossing vindt, gaat het veel beter. Het is een grote prestatie om drie keer te scoren tegen Antwerp, dus we beginnen positief aan Play-off I. Mijn conclusie? We moeten terugkomen voor de tweede helft, want er werd maar één helft gespeeld."
  • Laszlo Bölöni (coach Antwerp): "Waarom zou ik boos moeten zijn? We spelen een goede eerste helft, maar kunnen dat niveau niet aanhouden na de pauze. Dat is goed, want het toont wat nodig is in Play-off I. Hier kunnen we lessen uit trekken. We moeten nog groeien en kunnen uit deze wedstrijd leren."

90+5'

Standard schiet pas na de pauze wakker, maar opent Play-off I met een zege. De Rouches sluipen meteen tot op twee punten van leider Genk.
90+2'
Mpoku strompelt rustig van het terrein om nog enkele seconden te doden. Hij geeft zijn aanvoerdersband door aan Carcela en lanceert Bastien op het terrein met een high five.
90+1'

Laifis doet de boeken toe: 3-1

90+1'

Vier minuten extra

Standard krijgt nog vier minuten om uit te bollen, want Antwerp ligt tegen de touwen.
90+1'

88'

Laifis stelt zege veilig

Standard mag zich zegezeker rekenen. Laifis verlengt de pass van uitblinker Marin tegen de touwen. Toch al de tweede assist voor de Roemeen.
87'
86'
Laszlo Bölöni hoopt met een dubbele wissel nog een kentering te veroorzaken. Hairemans en Owusu krijgen nog vijf minuten om het tij te keren.
84'
83'

"Luister naar de vreugdegezangen op Sclessin. Wat een contrast met een kwartier geleden, toen er alleen nog frustratie was."

Radiocommentator Peter Vandenbempt
81'

Dan toch voorsprong voor Standard

Standard heeft de situatie helemaal omgekeerd. Djenepo dribbelt zich vrij en dan ligt er een gapend gat voor Cavanda om de 2-1 tegen de touwen te duwen.