5. 80' - Geel - Gaëtan Hendrickx
  6. 86' - Verv. Amara Baby door Núrio
  7. 90+4' - Verv. Edmilson Junior door Moussa Djenepo
Jupiler Pro League - speeldag 10 - 20/05/18 - 18:02

Standard sluit de competitie af op de tweede plaats. Die geeft recht op een ticket voor de derde voorronde van de Champions League. De bekerwinnaar had op Charleroi genoeg aan een 0-0-gelijkspel.

Charleroi - Standard in een notendop

• Sleutelmoment: Penneteau moet zich na driekwart wedstrijd twee keer tonen op evenveel minuten. Eerst houdt hij Cop van een doelpunt, meteen daarna Edmilson.
  • Man van de match: De 0-0-eindstand kwam er door een gebrek aan kansen, maar is toch ook te danken aan beide doelmannen. Vooral Penneteau etaleerde andermaal zijn grote klasse.
  • Opvallend: Standard pakt in deze play-offs liefst 21 op 30 en is daarmee veruit de beste ploeg van de top zes. Het verloor bovendien maar één wedstrijd.

Sa Pinto neemt afscheid: "Geen vaarwel maar tot ziens"

Charleroi krijgt de beste kansen cadeau

De altijd geladen derby tussen Charleroi en Standard startte nogal mak. Aan inzet geen gebrek, maar de strijd werd vooral op het middenveld geleverd. Standard kreeg na tien minuten spelen een eerste kans. Cavanda pikte er Mpoku uit voor het doel, maar zijn kopbal werd door Penneteau met een beenveeg gered.

Nadat de match een paar minuten stillag door een probleem met het oortje van scheidsrechter Lardot, koos Charleroi voor de aanval. Het werd daarbij wel geholpen door de bezoekers. Cavanda speelde te kort terug op Ochoa, Rezaei profiteerde en omspeelde de doelman, maar gleed weg. Al vallend kon hij Baby nog aanspelen, die de hoek maar voor het uitkiezen had, maar onbegrijpelijk miste.

Vlak voor de rust kon ook Rezaei zijn kans nog gaan na nieuw gestuntel in de bezoekende defensie. Laifis dwong de spits van de Zebra’s naar zijn linker en haalde opgelucht adem toen het schot van de Iranees in het zijnet strandde.

Aftellen naar het laatste fluitsignaal

Charleroi kwam met aanvallende intenties uit de kleedkamers, maar meer dan een storm in een glas water was het niet. Rezaei kreeg twee kansjes, maar mikte eerst zijn kopbal in de armen van Ochoa en was nadien te verrast om een voorzet op de slof te nemen.

Het offensief van de thuisploeg ging liggen en Standard voetbalde zich vanonder de druk uit. Carcela, die tijdens de rust mocht invallen, kon evenwel zijn stempel niet drukken. Veel had de tweede helft tussen Charleroi en Standard dan ook niet om het lijf, al moest Penneteau zich wel nog twee keer tonen op schoten van Cop en Edmilson. Vooral de laatste save getuigde van veel klasse.

Standard speelde de wedstrijd rustig uit, terwijl Sa Pinto al stond te vieren langs de zijlijn. Na vier jaar mag Standard opnieuw een poging wagen om via de derde kwalificatieronde in de Champions League te geraken. De laatste keer dat de Rouches daadwerkelijk de groepsfase haalden, was in het seizoen 2009-2010.

Sa Pinto neemt in typische stijl afscheid van spelers en fans

Sa Pinto: "We eindigen het seizoen als kampioenen"

Standard-coach Sa Pinto stond na de wedstrijd te glunderen voor de camera. "Iedereen is blij, we verdienen dit en hebben er hard voor gewerkt. Ons seizoensbegin was er een met heel veel moeilijkheden. Maar in voetbal gaat het om hoe je een seizoen eindigt en dat doen we als morele kampioenen."

"Ik had een fantastische groep met geweldige spelers en wil hen en mijn volledige staff bedanken. Het was een plezier om dag in dag uit met hen te werken."

"Of ik daarmee wil zeggen dat dit een afscheid is? We zullen zien. Ik vertel er meer over tijdens de persconferentie", besluit Sa Pinto geheimzinnig.

Mazzu: "We gooien dit seizoen gauw in de prullenmand"

"We hadden halfweg 2-0 kunnen voorstaan. Zeker die kans van Baby voor een leeg doel moest er altijd in. Vandaag werden we daar gelukkig achterin niet op afgestraft", begint Mazzu aan zijn analyse na de match.

"Ik houd een bittere nasmaak over aan deze play-offs. We hadden meer verwacht van de nacompetitie. We moeten dit seizoen gauw in de prullenmand gooien en beginnen aan de voorbereiding van het volgende."

"We hebben binnenskamers al gediscussieerd over wat er deze zomer moet gebeuren. De gokken van de voorbije vier seizoen pakten telkens goed uit, maar sommige goede spelers moeten zich nog wat beter integreren. Kijk vandaag bijvoorbeeld naar Semedo, die een prima baltoets heeft, maar nog wat vertrouwen mist", besluit de coach van Charleroi zijn interview.