1. 68' - Geel - Collins Fai
  2. 90' - Geel - Alejandro Pozuelo
  3. 90' - Verv. Alejandro Pozuelo door Dries Wouters
Jupiler Pro League - speeldag 2 - 07/04/18 - 20:32

Genk heeft voor het eerst in negen wedstrijden kunnen winnen tegen Standard. Vijf minuten voor tijd scoorde Emond de gelijkmaker, maar na een tussenkomst van de videoref werd de goal terecht afgekeurd voor buitenspel. Genk en Standard delen nu de vijfde plaats in Play-off I.

Genk - Standard in een notendop

• Sleutelmoment: Emond en Standard bouwen vijf minuten voor tijd een feestje, want de 1-1 ligt tegen het net. Na een tussenkomst van de VAR verstomt het Luikse gejuich, want de gelijkmaker wordt afgekeurd.
  • Man van de Match: Op een of andere manier vond Pozuelo voortdurend de ruimte tussen de spelers van de bezoekers. De Spanjaard is verre van snel, maar heeft de gave om het allemaal een seconde eerder te zien.
  • Opvallend: Genk had dit seizoen zijn drie eerdere wedstrijden tegen Standard verloren en had de Luikenaars al niet meer verslagen sinds oktober 2015. Aan die reeks van acht wedstrijden is dus een einde gekomen.

Genk voetbalt het best in potig treffen

Na de schrijnende bekerfinale tussen Genk en Standard verdienden de fans vanavond wel iets beters. Vooral de thuisploeg wilde er wat van maken en begon fel met een schotje van Samatta en een snelle aanval die bijna eindigde met een doelpunt van Uronen.

Standard voetbalde eerder moeizaam, maar liet zich toch niet onbetuigd. Carcela, voortdurend genadeloos uitgejouwd in de Luminus Arena, veroverde puur op wilskracht de bal, Cop kon zijn voorzet niet benutten. Op een degelijke plaatsbal van Edmilson na was de rest van de kansen uitsluitend voor Genk.

De vijandige gevoelens van in de bekerfinale staken ook vanavond de kop op. Vooral de jongens van Standard gingen soms met een rode waas voor hun ogen de strijd aan. Pocognoli en Agbo doken er met hun studs vooruit in en Carcela verkocht Trossard een venijnige slag in zijn nieren.

Tussen dat gebikkel door versierde Genk genoeg kansen om een voorsprong te wettigen, maar die zou er voor de rust niet komen. Zo was Ndongala te klein om te koppen, mikte Aidoo volledig verkeerd en lag Ochoa in de weg van Mata.

Videoref vergalt feestje van Standard

De tweede helft begon geweldig voor Genk, dat door een dwaze duwfout van Pocognoli een strafschop mocht nemen. Trossard prikte hem door het midden, pas de derde gelukte strafschop van de zeven die de Limburgers er dit seizoen kregen. Genk had de wind in de zeilen en Ndongala kwam een teennagel te laat om er 2-0 van te maken.

De Genkse golven bleven op het Luikse strand beuken. Malinovski zette met twee handige kapjes twee bezoekers in de wind, maar werd dan verraden door een bultje in de nieuwe grasmat. Samatta kreeg daarna twee kansen, telkens lag Pocognoli met kunst en vliegwerk dwars. Pozuelo krulde de bal wel voorbij Ochoa, maar zijn schot ketste af op de paal.

Standard kreeg ondertussen, ook na een tactische ingreep van Sa Pinto, bitter weinig klaargespeeld. Plots was het dan toch raak. Dat dacht iedereen toch toen Emond op de juiste plek stond om af te werken. De bal lag al bijna op de middenstip toen de VAR ingreep en de goal terecht werd afgekeurd wegens buitenspel.

Genk was gewaarschuwd en zat ineens met de daver op het lijf, want een gebeten Standard kwam uiteindelijk toch opzetten. Vukovic toetste een vallende kopbal van Emond over en het bleef knokken tot in de toegevoegde tijd. Toen zette Luyindama een duister orgelpunt. Hij ving rood voor een vuistslag tegen het achterhoofd van Seck, die wel eerst met een elleboog had gewapperd.

Nadat al het stof was gaan liggen, stond de 1-0 nog steeds op het bord. Genk hijst zich zodoende naast Standard, dat de kans laat glippen om aan te sluiten bij de eerste achtervolgers op Club Brugge.