Jupiler Pro League - speeldag 2 - 08/04/18 - 18:00
Samuel Kalu
2'
Samuel Kalu
1 - 0

AA Gent heeft leider Club Brugge verslagen met 1-0 na een owngoal van Mechele. Gent nadert zo net als Anderlecht tot op 6 punten van Club. Voor Club is het de vierde nederlaag op een rij in de Ghelamco Arena.

AA Gent - Club Brugge in een notendop

• Sleutelmoment: Wesley kan Club Brugge in de absolute slotminuut alsnog een verdiend punt schenken, maar de invaller besluit oog in oog met Kalinic in het zijnet.
  • Man van de match: Birger Verstraete toonde andermaal zijn grote waarde voor dit AA Gent. Hard werkend, kilometers malend en zowel in defensief als offensief opzicht belangrijk.
  • Opvallend: Het was geleden van januari dat Club Brugge niet wist te scoren in een wedstrijd. Ook toen was dat op bezoek bij AA Gent (2-0).

Intense eerste helft levert maar één doelpunt op

AA Gent greep Club Brugge meteen bij de keel en bracht de Ghelamco Arena al na twee minuten in extase. Een kopbal van Kalu werd nog voor de lijn gekeerd, maar botste via Mechele toch in het Brugse doel: 1-0 voor de thuisploeg.

De Gentse blitzstart leverde nog enkele ferme kansen op, maar Gigot en Kalu slaagden er niet in om Gent al vroeg op rozen te zetten. Een schot van Dejaegere werd gepareerd door Vermeer.

Club krabbelde pas halfweg de eerste helft overeind en was al snel twee keer dicht bij de gelijkmaker, maar Diaby wrong twee wenkende kansen de nek om.

Met de rust in zicht kreeg Gent het steeds benauwder door de Brugse druk, maar aan de tussenstand veranderde niets meer. Pogingen van Refaelov en Vanaken bleven zonder resultaat voor een aandringend Club.

Gent weerstaat Brugse druk en houdt de punten thuis

AA Gent liet zijn aanvallende intenties in de kleedkamer en begon erg behoedzaam aan de tweede helft. Het balbezit was voor Club, dat niet meteen in staat bleek om het Gentse blok te ontwrichten. Refaelov werkte hard, maar verder dan een onschuldig schot kwam hij niet.

Het spelbeeld veranderde daarna nauwelijks nog: Gent vergat te voetballen en beperkte zich tot verdedigen, Club beet de tanden stuk op de solide verdediging bij de thuisploeg.

Na de inbreng van Tsjakvetadze en Jaremtsjoek kwam Gent toch weer wat dreigender voor de dag, al leverde dat niet meteen werk op voor Club-doelman Vermeer.

In een spannende slotfase duwde Club nog één keer het gaspedaal in. Vanaken stuitte na een geweldige dribbel op Kalinic, invaller Wesley keilde de ultieme kans in het zijnet. Gent hield de 1-0 vast, Club ziet zijn voorsprong slinken tot zes punten.

Ivan Leko: "We domineerden, maar misten efficiëntie"

• Yves Vanderhaeghe (AA Gent): "We hebben nu gewonnen tegen de eerste en de tweede in de stand, dus dat is zeker een goed resultaat, al waren er vandaag zeker momenten dat we afgezien hebben. Anderzijds hadden we aan de rust ook al ruimer voor kunnen staan. In de tweede helft hebben we eigenlijk niet meer gevoetbald en te veel de bal vooruit gesjot. Maar het is toch een opsteker dat we twee keer hebben kunnen winnen tegen een ploeg die zo dominant was in de competitie. Dromen mag, maar ik ben vooral blij dat we de kloof met posities vier, vijf en zes groter gemaakt hebben."
  • Ivan Leko (Club Brugge): "Ik ben teleurgesteld, want op basis van de hele wedstrijd verdienden we zeker meer. Het was een typische Play-off I-wedstrijd, met een thuisploeg die met veel pressing begon. Daarna kwamen wij beter in de match en domineerden we zelfs de tweede helft, maar we misten vandaag opnieuw efficiëntie. In de Play-offs, tegen zulke ploegen, moet je uit die vijf of zes kansen toch zeker één doelpunt kunnen scoren. Ik ben blij dat ik een ploeg heb gezien die absoluut wilde en die kwaliteit getoond heeft, alleen moeten we nu ook nog scoren."

90+5'

Afgelopen! AA Gent verslaat Club Brugge met 1-0 dankzij een vroege owngoal van Mechele en nadert tot op 6 punten van Club.
90+4'

Wesley in het zijnet

In de slotminuut krijgt Wesley nog dé kans om Club langszij te brengen als Bronn zich verkijkt op een lange bal, maar de invaller besluit in het zijnet.
90+1'

90'

4 minuten extra

Er worden vier minuten bijgeteld. Kan Club nog wat forceren in de blessuretijd?
89'
Gent laat zich verrassen door een korte hoekschop van Vormer tot bij Refaelov, het schot van de Israëliër vormt geen probleem voor Kalinic.
87'
Jaremtsjoek versnelt tot tegen de achterlijn en brengt scherp voor doel, Janga komt net te laat inglijden om af te werken.
87'
87'
86'

PETER VANDENBEMPT OP SPORZA RADIO:

Spannend is het wel.
85'
De zenuwen gieren door de Ghelamco Arena, maar grote kansen blijven uit. Beide defensies staan pal.
79'
Toch nog eens AA Gent: prima samenspel tussen Janga en Jaremtsjoek, het schot van die laatste verdwijnt in hoekschop.
77'

Vanaken niet voorbij Kalinic

Vanaken flitst in een begenadigd moment langs vier verdedigers, zijn schot wordt gestopt door Kalinic. Geweldige dribbel van Vanaken, maar die wordt niet bekroond met een doelpunt.
76'

Knal Jaremtsjoek

Een kwartier voor tijd laat Gent zijn eerste doelpoging van de tweede helft noteren. Invaller Jaremtsjoek jaagt de bal een eind naast de goal.
71'
Club probeert de druk weer op te voeren, maar de thuisploeg blijft al bij al gemakkelijk overeind. De Gentse luchtmacht is baas in de eigen zestien meter.