5. 84' - Doelpunt - Steven Bergwijn (1 - 0)
WK-kwalificatie UEFA - speeldag 10 - 16/11/21 - 20:46
84'
Steven Bergwijn
84'
1 - 0

Een enorme zucht van opluchting ging door gans Nederland. Oranje is geplaatst voor het WK na een bloedstollend duel tegen Noorwegen. In een wedstrijd waarin angst regeerde kwamen beide ploegen amper tot kansen. Bergwijn knalde vijf minuten voor tijd alle spanning weg met een heerlijk doelpunt.

Zenuwslopend. Hypernerveus. Bloedstollend.

Nederland - Noorwegen was negentig minuten lang een thriller. De lege Kuip in Rotterdam versterkte dat effect alleen maar.

Het enige dat de spanning een béétje kon breken: het beeld van bondscoach Louis van Gaal die in een rolstoel vanuit een loungeruimte de wedstrijd overschouwde.

Ook hij zag dat de stress de partij bijna volledig lamlegde. In de eerste helft vielen er dan ook amper kansen te noteren. Oranje probeerde wel voorzichtig. Maar verder dan enkele halve mogelijkheden van Depay kwam het niet.

Noorwegen - dat nochtans moést scoren - liet in de eerste 45 minuten zelfs geen schot richting doel noteren.

Verstijfd kijken naar de stadionklok

De locatiekeuze van Van Gaal was overigens niet toevallig. Mocht hij langs de zijlijn gestaan hebben met zijn rolstoel zou de bondscoach tijdens de rust te weinig tijd gehad hebben voor zijn peptalk. Je rolt nu eenmaal niet zo makkelijk door de smalle catacomben van De Kuip.

Veel effect had dat niet. Ook in tweede helft regeerde angst. Noorwegen kroop voorzichtig uit zijn egelstelling, maar Oranje was te verstijfd om daarvan te profiteren. Met de blik op de stadionklok telde Nederland angstvallig de minuten af, beseffende dat een puntje volstond.

30, 25, 20, 15, 10…

Al een geluk dat Noorwegen kwaliteit miste om Nederland écht in gevaar te brengen. De 0-0 bleef op het bord gebrand. Tot de thuisploeg toch eens wat ruimte kreeg op de counter. Een bal viel voor de voeten van Steven Bergwijn - met voorsprong de meest relaxte op het hele veld - en die knalde héérlijk in het dak van het doel.

Oranje vierde alsof het de wereldbeker al gewonnen had - plots viel er duizend kilo van de schouders. Depay verdubbelde in de slotminuut op aangeven van Bergwijn nog de score: 2-0.

Het doemscenario was vermeden, Nederland is er over één jaar opnieuw bij in Qatar.

Bekijk de verlossende treffers van Bergwijn en Depay

22:37

Nederland is geplaatst voor WK na bloedstollende wedstrijd

Een zucht van opluchting gaat door gans Nederland. Oranje is er volgend jaar bij in Qatar na een bloedstollende wedstrijd tegen Noorwegen. Bergwijn en Depay zorgden in het slot voor de bevrijdende goals.

Noorwegen blijft met lege handen achter, Turkije mag na een 1-2-zege bij Montenegro naar de play-offs.

90+3' tweede helft
90+1'

89'
80'
79'
74'
22:34

Depay legt de 2-0 binnen

Het is helemaal binnen voor Nederland. Na een Noorse corner ligt de weg helemaal open voor Bergwijn en Depay. Die eerste legt onbaatzuchtig af naar de ander. 2-0!

22:34
22:29
22:28
22:27

Bergwijn bevrijdt Oranje!

Vijf minuten voor tijd is de ban gebroken. Een bal valt voor de voeten van Bergwijn en die knalt onhoudbaar in het dak van het doel. Oranje is op weg naar het WK!

22:25
22:25

Oranje telt minuten verder af

De tweede helft lijkt wel uren te duren voor Nederland. We zijn ondertussen in de laatste tien minuten. Laat Noorwegen zich zomaar naar de uitschakeling leiden? Of kan het nog één keer toeslaan?