Matig Oranje schenkt Van Gaal in Noorwegen geen zege bij terugkeer

  1. 43' - Geel - Morten Thorsby
  2. 36' - Doelpunt - Davy Klaassen (1 - 1)
  3. 25' - Geel - Mohamed Elyounoussi
  4. 20' - Doelpunt - Erling Haaland (1 - 0)
  5. 18' - Geel - Daley Blind
  1. 90+3' - Geel - Donyell Malen
  2. 90+2' - Verv. Jurriën Timber door Denzel Dumfries
  3. 68' - Verv. Mathias Normann door Patrick Berg
  4. 61' - Geel - Martin Ødegaard
  5. 59' - Verv. Jens Petter Hauge door Mats Møller Dæhli
  6. 59' - Verv. Marcus Holmgren Pedersen door Julian Ryerson

  Louis van Gaal heeft bij zijn terugkeer als bondscoach van Oranje niet kunnen winnen. Nederland bleef steken op een 1-1-gelijkspel in Noorwegen. Haaland en Klaassen scoorden voor de rust, na de rust stelden beide ploegen teleur. 

  1-1 na boeiende eerste helft

  Noorwegen-Nederland stond vooraf in het teken van de terugkeer van Louis van Gaal als bondscoach. Het was dan ook uitkijken in welke formatie en met welke spelers Oranje het Noorse veld zou betreden.

   

  Van Gaal schonk de jonge Feyenoord-goalie Justin Bijlow zijn debuut in doel en in zijn klassieke 4-3-3 had hij ook plaats voor Timber en Gakpo, die Dumfries en Malen op de bank hielden. Bij Noorwegen rustte de hoop op de schouders van wonderduo Haaland-Ødegaard .

   

  Nederland startte voortvarend en liet zich al vroeg opmerken via Timber en Gakpo, maar Noorwegen maakte gretig gebruik van de ruimte die het offensieve Oranje in de rug liet. Na twintig minuten plukte Haaland een bal heerlijk uit de hemel en liet hij Bijlow kansloos: 1-0.

   

  Oranje moest vol aan de bak en kwam een kwartiertje later al opnieuw langszij: Berghuis en Wijnaldum zetten een goede aanval op, Klaassen moest aan het penaltypunt maar binnentikken. Nederland had balbezit en drukte door, maar een tweede goal voor de rust viel niet meer.

  1-1 na saaie tweede helft

  Na de rust dan maar, hoopten ze bij Oranje, maar daar kwamen ze bedrogen uit. Een inspiratieloos Nederland zocht, maar vond de openingen niet. Defensief oogde het wankel en voorin kwam de laatste pass er nooit door.


  In minuut 64 ontsnapte Oranje zelfs nog aan de 2-1, toen Haaland de bal heerlijk op de paal trapte. Donyell Malen, die aan de rust was ingevallen, kwam met een lage schuiver nog in de buurt van de Noorse kooi, maar scoren lukte niet meer. 


  Geen zege dus voor Louis van Gaal bij zijn terugkeer als Nederlands bondscoach. Oranje slaagt er zo niet in om de grote EK-teleurstelling door te spoelen. De druk op de komende wedstrijden, tegen Montenegro en Turkije, neemt bijgevolg opnieuw toe. 

  De knappe 1-0 van Haaland:

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. Gele kaart voor Donyell Malen van Nederland tijdens tweede helft, minuut 93
  3. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij Nederland, Denzel Dumfries erin, Jurriën Timber eruit
  4. 3 minuten. Valt er nog een doelpunt uit de lucht? . tweede helft, minuut 91.
  5. tweede helft, minuut 89. Nederland drukt nog in de slotminuten van deze partij, maar voorlopig ontbreekt de laatste pass. Krijgen we nog een winnaar? .
  6. tweede helft, minuut 87. Ondanks het stroeve Nederlandse spel, voerde bondscoach Van Gaal maar één wissel door in deze partij. Het vertrouwen in zijn basispionnen lijkt niet echt terecht, want veel heeft dit Nederlandse elftal echt niet gebracht vanavond. .
  7. tweede helft, minuut 84. We stevenen af op een gelijkspel. Nederland zoekt, maar vindt niet. Noorwegen lijkt tevreden met het punt. Krijgen we nog een slotoffensief van een van beide teams? .
  8. tweede helft, minuut 74. Nederland zoekt. Een kopbal van Van Dijk en een schot van Malen, meer hebben we na de rust niet genoteerd aan de kant van Oranje. Als Nederland vandaag niet wint, zal de druk opnieuw toenemen voor de komende belangrijke wedstrijden tegen Montenegro en Turkije. .
  9. tweede helft, minuut 68.
  10. tweede helft, minuut 68. Vervanging bij Noorwegen, Patrick Berg erin, Mathias Normann eruit
  11. De paal redt Nederland! Noorwegen pakt uit met een zoveelste snelle counter. Ødegaard rukt op en speelt goed in op die andere wonderboy, Haaland. Het Dortmund-fenomeen haalt heerlijk uit naar de korte hoek, maar ziet zijn trap op de paal uiteenspatten.  . tweede helft, minuut 64.
  12. tweede helft, minuut 62. Malen rakelings naast. Opnieuw komt Nederland dicht bij de voorsprong. Malen pikt een afvallende bal op en trapt hard en laag richting de kooi van Hansen. Helaas voor de spits zoeft de bal langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. .
  13. Gele kaart voor Martin Ødegaard van Noorwegen tijdens tweede helft, minuut 61
  14. tweede helft, minuut 60. De Noorse bondscoach Solbakken grijpt in met een dubbele wissel. Hauge gaat eraf voor ex-Genkie Møller Dæhli. Ryerson wordt gewisseld voor Pedersen. De Noren hebben nog zo goed als niets laten zien in deze tweede helft, kunnen de invallers daar verandering in brengen? .
  15. tweede helft, minuut 59. Vervanging bij Noorwegen, Mats Møller Dæhli erin, Jens Petter Hauge eruit
  16. tweede helft, minuut 59. Vervanging bij Noorwegen, Julian Ryerson erin, Marcus Holmgren Pedersen eruit
  17. tweede helft, minuut 58. Nederland probeert het wel, al zijn de pogingen niet echt overtuigend. Depay trekt naar binnen en haalt hard uit met rechts, opnieuw moet Hansen zich niet echt moe maken.  .
  18. tweede helft, minuut 53. Daar is Nederland nog eens. Van Dijk torent machtig boven het pak uit op een hoekschop, maar kopt recht op Hansen. .
  19. tweede helft, minuut 51. Het spelbeeld van de eerste helft zet zich ook na de rust door: Oranje heeft de bal, Noorwegen loert op de tegenaanval. .