85'
88'
0 - 7
88'

Nederland heeft tegen Gibraltar zijn gewenste monsterscore behaald, al viel het eerste doelpunt pas aan het einde van de eerste helft. Door het gelijkspel van Turkije en de nederlaag van Montenegro doet Oranje een uitstekende zaak in zijn WK-voorrondegroep.

Nederland werd na de nederlaag in Turkije op de openingsspeeldag meteen tot een achtervolgingsrace gedwongen. Het doelpuntensaldo indachtig was een zege met zware cijfers dan ook een must.

Maar ondanks overweldigend veel balbezit duurde het tot de 41e minuut tot Berghuis een eerste keer kon scoren. 0-1 bij de rust was nog een heel eind verwijderd van de 0-5 die bondscoach De Boer als minimum had vooropgesteld.

In de 2e helft brokkelde de rots van Gibraltar alsnog helemaal af. Berghuis zette De Jong op weg naar de 0-2 en toen Nederland tussen de 61e en 64e minuut 3 keer kort na elkaar scoorde, leek de thuisploeg even van slag.

Maar de rangen werden weer - letterlijk en figuurlijk - gesloten bij Gibraltar, ook al kon het niet vermijden dat het in de laatste 10 minuten nog van 0-5 naar 0-7 ging.

Andere resultaten vallen mee voor Nederland

Nederland is door zijn zege opgerukt naar de 2e plaats in de groep, op slechts 1 punt van leider Turkije. De Turken stonden in de 2e helft nog met 3-1 voor tegen laagvlieger Letland. Maar toch zag het de Letten nog terugkomen tot 3-3. Dat puntenverlies zou Turkije later nog wel eens in de staart kunnen bijten.

Ook het andere resultaat in groep G was niet in het nadeel van Oranje. Montenegro was net als Turkije nog ongeslagen na 2 duels, maar daar maakte ex-Gent-spits Sørløth komaf mee.

Zo krijgen we na 3 duels 4 landen die op 1 punt van elkaar staan: Turkije, Nederland, Montenegro en Noorwegen.