Het WK lonkt: Praet schiet Rode Duivels naar sobere zege tegen Wit-Rusland

  1. 33' - Doelpunt - Dennis Praet (0 - 1)
  1. 88' - Geel - Max Ebong
  2. 84' - Verv. Michy Batshuayi door Leander Dendoncker
  3. 84' - Verv. Alexis Saelemaekers door Thomas Foket
  4. 84' - Geel - Michy Batshuayi
  5. 83' - Geel - Dmitri Podstrelov
  6. 82' - Geel - Roman Begunov
  7. 81' - Verv. Nikolai Zolotov door Dmitri Podstrelov
  8. 81' - Verv. Gleb Shevchenko door Roman Begunov
  9. 76' - Verv. Dodi Lukebakio door Christian Benteke
  10. 75' - Geel - Nikolai Zolotov
  11. 70' - Verv. Ruslan Lisakovich door Max Ebong
  12. 70' - Verv. Maksim Skavysh door Pavel Sedko
  13. 60' - Verv. Leandro Trossard door Eden Hazard
  33'goalDennis Praet0 - 1

  De Rode Duivels kunnen het WK in Qatar haast niet meer missen na een zuinige zege tegen Wit-Rusland. Een onuitgegeven Belgisch elftal kon er geen spektakelpartij van maken, maar nam wel de drie punten mee naar huis. Dennis Praet maakte het verschil met een doelpunt voor de pauze.

  Wit-Rusland - België in een notendop:

  • Sleutelmoment: Iets voorbij het halfuur vinden de Belgen na een knappe combinatie een opening in de rode muur. Saelemaekers krijgt de bal tot bij Praet en die geeft Tsjernik het nakijken met een lage schuiver. Meteen goed voor de winning goal.

  • Man van de match: Afgelopen zondag maakte hij tegen Tsjechië zijn eerste goal als international en ook vanavond speelde Alexis Saelemaekers zich in de kijker. Hij was opnieuw bijzonder actief, toonde duelkracht, strooide met gevaarlijke voorzetten en gaf de assist voor de 0-1.

  • Opvallend: Invallen en meteen geel pakken, Begoenov en Podstrelov kunnen dat. Het Wit-Russische duo kwam in de slotfase samen op het veld. Begoenov pakte na amper 1 minuut al geel, Podstrelov na 2 minuten. Met ook geel voor Ebong pakten 3 van de 4 Wit-Russische invallers geel.

  Het journaal 13u met o.a. een zuinige zege van de Rode Duivels tegen Wit-Rusland

  Boyata op de lat, Praet treft wel raak

  Courtois, Lukaku, Vertonghen, Witsel én Carrasco waren niet meegereisd naar Kazan, bovendien begonnen Eden Hazard en Vanaken vanavond op de bank. De Rode Duivels begonnen zo met een onuitgegeven elftal aan de wedstrijd. Casteels kreeg eindelijk nog eens zijn kans in doel en ook onder meer Praet, Lukebakio en Batshuayi stonden aan de aftrap.

  Die laatste twee zorgden al na 3 minuten voor gevaar, Batshuayi mikte op aangeven van Lukebakio van dichtbij op Tsjernik. Meteen een grote kans dus, maar die kreeg geen vervolg. Veel verder dan wat ongevaarlijke afstandsschoten van Trossard en Tielemans kwamen de Belgen niet.

   

  Na bijna 20 minuten ontsnapten de Duivels zelfs aan een achterstand bij een schaarse prik van de thuisploeg. Zolotov was gelukkig zelf verrast dat hij plots oog in oog met Casteels stond en besloot pal op de doelman. Meteen daarna kreeg Batshuayi nog eens een mooie kans, dit keer ging zijn poging van dichtbij voorlangs.

   

  Op het halfuur kon de spits dan toch scoren, na een pegel van Boyata op de lat. Vanuit buitenspel weliswaar en dus ging het feest terecht niet door. Het was slechts uitstel, want meteen daarna was het dan toch raak. Na een mooie combinatie kreeg Saelemaekers de bal tot bij Praet en die nam Tsjernik te grazen met een lage schuiver.

  Tsjernik houdt Hazard van de 0-2, Castagne laat ze liggen

  De Wit-Russen kregen meteen na de rust wat meer balbezit, maar veel vingen ze daar niet mee aan. Ook bij de Belgen was het niet veel soeps. Zelfs een cadeau van de thuisploeg werd niet uitgepakt, Lukebakio speelde het te zelfzuchtig uit na Wit-Russisch balverlies en wrong zo een grote kans de nek om.

   

  De Belgen konden een kwaliteitsinjectie gebruiken en dus kwam op het uur Hazard tussen de lijnen. Maar het was Batshuayi die voor dreiging bleef zorgen. Hij kwam net te laat inglijden op een lage voorzet van Saelemaekers en besloot meteen daarna vanuit de draai pal op Tsjernik.

   

  Casteels beleefde een nagenoeg werkloze 2e cap, maar het bleef toch opletten voor de Belgen bij die krappe voorsprong. Pas in de slotfase kwamen de Duivels nog eens dicht bij de 0-2. Tsjernik had een prima redding nodig om een vrije trap van Hazard uit zijn doel te houden.

   

  Diezelfde Hazard bood Castagne in de extra tijd nog een huizenhoge kans op de 0-2 aan, maar de verdediger van Leicester City liet ze liggen en besloot over doel. Zo bleef het voor de Rode Duivels na de 8-0-pandoering tegen de Wit-Russen in Leuven dit keer bij een zuinige 0-1-overwinning.

  Praet: "We hadden sneller moeten spelen"

  • Dennis Praet: “Ik ben tevreden met de overwinning en mijn doelpunt. Het was geen gemakkelijke wedstrijd, maar we hebben de drie punten en dat is het belangrijkste. Ik heb de laatste tijd niet veel gespeeld, dus ik was blij dat ik vandaag weer mocht meedoen. Met een doelpunt mee voor de zege zorgen, dat maakt het nog mooier. We wilden het vandaag te veel forceren, we liepen te veel met de bal. We hadden sneller en meer verticaal moeten spelen. Maar soms hadden we ook iets geduldiger moeten zijn. Het was geen goed veld en Wit-Rusland is een heel defensieve ploeg. Het was niet altijd makkelijk om de ruimtes te vinden.”

  • Alexis Saelemaekers: “Ik heb de voorbije 3 matchen het maximale proberen te geven en dat heeft geloond. Ik was heel trots toen ik in het nationaal stadion kon scoren, dat was een kinderdroom die werkelijkheid werd. Vandaag pakken we weer drie punten, dat is het belangrijkste. Ik ben zeer tevreden. Ik heb een goede voorbereiding gehad bij Milan, ik ben fysiek en mentaal helemaal klaar. De plaatsen zijn duur bij de nationale ploeg. België is nummer één in de wereld met spelers die bij topclubs spelen. Iedereen geeft zich 100 procent op training en in de wedstrijden om zijn plek af te dwingen en dat tilt de ploeg naar een nog hoger niveau. Zondag een goal en nu een assist, mogelijk stemt dat de coach gunstig. Maar hij moet de keuzes maken en ik zal die respecteren.”

  • Roberto Martinez: “Dit was zo’n wedstrijd waarin je een clean sheet moest houden om te winnen. We hebben onze job gedaan. Met een tweede goal had het allemaal wat vlotter kunnen lopen, maar het was ook de verdienste van Wit-Rusland dat dat niet lukte. Ik ben vooral blij dat we de drie punten pakten. In de eerste helft hadden we best wat meer risico’s kunnen nemen, we waren iets te veel bezig met mogelijk balverlies en mogelijke counters. Maar ik wil niet te veel aandacht geven aan de mindere zaken. We hebben de klus geklaard, terwijl Wales thuis 2 punten liet liggen tegen Estland. Dat toont nog maar eens hoe moeilijk het is om 3 keer te winnen in één week. Wij zijn gegroeid als team. Saelemaekers heeft een enorme impact gehad, Foket heeft zijn eerste goal gemaakt en we hebben de beste Eden Hazard in 2 jaar gezien. Tegen Tsjechië hebben we getoond dat we ons tactisch heel goed kunnen aanpassen. We lieten zien dat we zelfs zonder spelers als Doku, De Bruyne, Mertens, Thorgan Hazard en Meunier 3 keer kunnen winnen in 7 dagen. Dat mag niet onderschat worden, dat is het werk van 2 jaar waarin we langzaam nieuwe spelers bij de ploeg gebracht hebben.”

  Martinez: "We speelden iets te veel op veilig"

  Alderweireld: "Dit zijn dramatische wedstrijden om te spelen"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Einde. Geen 8-0-pandoering dit keer, maar een zuinige 0-1-overwinning voor de Belgen tegen Wit-Rusland. Een treffer van Praet iets voorbij het halfuur bleek voldoende om de onmondige thuisploeg opzij te zetten. .
  3. tweede helft, minuut 91. Castagne laat het liggen. Castagne krijgt nog een huizenhoge kans om er alsnog 0-2 van te maken. Op aangeven van Hazard heeft hij tijd en ruimte, maar de afwerking staat niet op punt. Hij mikt over doel. Hier was veel meer mee te doen. .
  4. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  5. tweede helft, minuut 91. 3 minuten extra. De eerste helft deden we het nog zonder extra tijd, nu komen er wel 3 minuten bij. Genoeg om nog één keer te scoren voor de Belgen of blijft het bij deze krappe zege? .
  6. Gele kaart voor Max Ebong van Wit-Rusland tijdens tweede helft, minuut 88
  7. tweede helft, minuut 88. De Wit-Russen stapelen nu de gele kaarten op. Ebong weet zich geen raad met Hazard en trekt aan de noodrem. Nog een invaller die geel pakt dus. .
  8. Tsjernik houdt Hazard van de 0-2! De vrije trap is een klusje voor Hazard en die komt akelig dicht bij de 0-2! Met een knappe reflex weet Tsjernik de bal uit zijn doel te houden. De Wit-Russische doelman is aan een sterke wedstrijd bezig. Intussen zijn bij de Rode Duivels Dendoncker en Foket in de ploeg gekomen voor Saelemaekers en Batshuayi . tweede helft, minuut 85.
  9. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij België, Leander Dendoncker erin, Michy Batshuayi eruit
  10. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij België, Thomas Foket erin, Alexis Saelemaekers eruit
  11. Gele kaart voor Michy Batshuayi van België tijdens tweede helft, minuut 84
  12. tweede helft, minuut 83. Ook die andere invaller, Podstrelov, begaat meteen een overtreding en pakt ook geel. Hij haalt Saelemaekers onderuit en geeft zo een vrije trap weg op een interessante plaats, net buiten het halve maantje. .
  13. Gele kaart voor Dmitri Podstrelov van Wit-Rusland tijdens tweede helft, minuut 83
  14. tweede helft, minuut 83. Invallen en geel pakken. Dat is dan een entree maken. Begoenov staat amper op het veld of hij gaat al stevig op de voet van Castagne staan. Geel is zijn deel. .
  15. Gele kaart voor Roman Begunov van Wit-Rusland tijdens tweede helft, minuut 82
  16. tweede helft, minuut 82.
  17. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Wit-Rusland, Dmitri Podstrelov erin, Nikolai Zolotov eruit
  18. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Wit-Rusland, Roman Begunov erin, Gleb Shevchenko eruit
  19. tweede helft, minuut 78. Zowaar nog eens een poging van de thuisploeg. Bykov krijgt tijd en ruimte om van ver uit te halen, maar zijn schot is niet gekadreerd. Toch wel een kleine waarschuwing voor de Belgen. .
  20. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij België, Christian Benteke erin, Dodi Lukebakio eruit