Ga naar de inhoud

Lukaku scoort in zijn 100e interland, Courtois blinkt uit met prachtsaves

 1. 21' - Geel - Antonín Barák
 1. 77' - Verv. Adam Hložek door Tomas Wiesner
 2. 73' - Verv. Eden Hazard door Leandro Trossard
 3. 65' - Doelpunt - Alexis Saelemaekers (3 - 0)

Romelu Lukaku heeft zijn 100e wedstrijd voor de Rode Duivels opgeluisterd met een snel doelpunt. Al na 8 minuten trof hij raak tegen Tsjechië (3-0). Ook Hazard en Saelemakers scoorden in de WK-voorronde, Courtois pakte uit met puike reddingen.

België - Tsjechië in een notendop:

 • Sleutelmoment: Iets voorbij het uur hangt de 2-1 in de lucht. Met een schitterende redding verijdelt Courtois de aansluitingstreffer van Hlozek. Kort daarna drukt Saelemaekers de oplaaiende hoop bij de Tsjechen brutaal de kop in met de 3-0.

 • Man van de match: Ook in zijn 100e wedstrijd was Romelu Lukaku weer bepalend voor de Rode Duivels. Na amper 8 minuten zette hij zijn jubileummatch al luister bij met zijn 67e goal en er was een goede Stanek nodig om hem van nummer 68 te houden. Met een knap tikje zorgde hij ook nog voor de assist bij de 3-0 van Saelemaekers.

 • Opvallend: Romelu Lukaku is toegetreden tot het selecte groepje Rode Duivels met 100 caps. De Belgische Club van 100 telt nu 6 leden. Jan Vertonghen is onbedreigd recordhouder (131 caps), gevolgd door Axel Witsel (115), Toby Alderweireld (114), Eden Hazard (112) en Dries Mertens (102).

Het journaal laat met o.a. de vlotte 3-0-zege van de Rode Duivels tegen Tsjechië

Vanaken toont Lukaku en Hazard de weg naar doel

Eind maart kwamen de Rode Duivels goed weg met een gelijkspel in Praag en dus hadden ze vanavond wat recht te zetten tegen de Tsjechen. Zeker nu de supporters er na bijna twee jaar eindelijk weer zonder beperkingen bij mochten zijn in het Koning Boudewijnstadion.

 

Die Belgische fans werden verwend, na amper 8 minuten stond de 1-0 al op het
scorebord. Lukaku werd perfect gelanceerd door Vanaken en vierde zijn 100e cap in stijl met zijn 67e treffer voor de nationale ploeg.

 

De Rode Duivels gaven de controle niet meer uit handen en legden enkele knappe combinaties op de mat. Pas op het halfuur leverde dat ook nog eens een grote kans op toen Hazard Lukaku wegstuurde. Stanek, ingevallen voor de geblesseerde Vaclik, hield de jubilaris met een knappe reflex van de 2-0.

 

Courtois was intussen bijna ingedommeld, maar reageerde wel alert toen Vertonghen de bal te kort terugspeelde. Met een heerlijk tikje achter het steunbeen zette de doelman de aanstormende Vydra magistraal in de wind.

 

Een kans op de 1-1 verijdeld en niet veel later sloegen de Duivels weer toe met een aanval om van te smullen. Vanaken was opnieuw de aangever, dit keer met een fijnbesnaard hakje, en Hazard liet Stanek met een gekruist schot kansloos
achter.

 

Een stevige tik voor de Tsjechen, maar kort voor de rust veerden die toch nog eens op. Na een foute inschatting van Witsel kon Soucek in één tijd uithalen, maar hij mikte pal op Courtois.

Courtois voorkomt 2-1, Saelemaekers beslist wedstrijd

De Belgen begonnen slap aan de tweede helft en betaalden dat bijna cash. Na nonchalant balverlies van Witsel kon Pesek Vydra nog eens alleen voor Courtois brengen. Met een knappe beenveeg kwam de Belgische doelman opnieuw als winnaar uit de strijd.

 

Lukaku bracht met enkele overstapjes en een schot pal op Stanek weer wat vuur in het Belgische spel. Toch kwam de thuisploeg op het uur opnieuw goed weg toen een afgeweken schot van Pesek bijna een owngoal van Denayer opleverde. Meteen daarna had Courtois een uitstekende redding nodig om Hlozek van de aansluitingstreffer te houden.

 

De wedstrijd leek de Belgen te ontglippen, maar net dan schakelden ze weer een versnelling hoger. Na een hakje van Hazard bracht Lukaku met een al even fraai tikje Saelemaekers alleen voor Stanek en de invaller besliste de wedstrijd met zijn eerste goal als international.

 

Kort daarna schilderde Saelemaekers bijna nog de 4-0 op het hoofd van Lukaku, maar Stanek kon de jubilaris met meer geluk dan kunde van een tweede treffer houden. Tegen Wit-Rusland zal Lukaku in elk geval niet scoren. Hij pakte vanavond net als Vertonghen geel en beiden moeten daardoor woensdag geschorst toekijken.

"Het deed deugd om weer voor publiek te spelen"

 • Hans Vanaken: “Ik ben zeer tevreden, die twee assists helpen natuurlijk wel. Ik denk dat ik de opdracht van de coach goed ingevuld heb. Op papier was dit de moeilijkste wedstrijd, maar de andere matchen moeten ook nog gespeeld worden. De wedstrijd tegen Wit-Rusland is misschien niet zo aantrekkelijk, maar het zijn wel die matchen die je ook moet winnen om je te kwalificeren. We moeten gefocust blijven en met 9 op 9 deze campagne afsluiten. Tsjechië is een ploeg die veel druk zet, het was een test voor ons om te zien hoe we daarmee omgingen en of we er voetballend door raakten. Dat is goed gelukt. We hebben ons spel kunnen spelen en vertrouwen opgedaan voor de volgende wedstrijden.”

 • Eden Hazard: “Dit is goed voor het vertrouwen, we hebben drie mooie doelpunten gemaakt. We hadden zelfs nog meer kunnen scoren, maar met 3-0 zijn we allemaal tevreden. Het publiek dat er eindelijk weer bij was, dat is de kers op de taart. We hebben de fans heel lang niet gezien en het belangrijkste is dat ze vanavond weer in het stadion zaten. We staan nu dicht bij het WK, maar we zijn er nog niet helemaal. We moeten nog 1 of 2 matchen winnen. We hebben een mooie generatie jonge spelers, zij moeten zich nu in de groep integreren en zoveel mogelijk speelminuten vergaren. Wanneer ze de kans krijgen, tonen ze zich elke keer. Het kan een mooie mix worden in Qatar.”

 • Romelu Lukaku: “Ik ben heel tevreden met de overwinning, maar ook met de manier waarop we gespeeld hebben. We hebben in Tsjechië toch de nodige problemen gehad tegen hen, maar vandaag hebben we onze kwaliteiten getoond. Het deed deugd om weer voor publiek te spelen, we hebben de fans gemist. Het was moeilijk voor ons om meer dan een jaar zonder supporters te spelen. Ik hoop dat ze ons in de toekomst blijven steunen. We moeten nu vol voor die 9 op 9 gaan.”

 • Thibaut Courtois: “Het was fijn om vandaag weer met het publiek te spelen. We moesten een goede match neerzetten tegen een sterke tegenstander en dat hebben we gedaan. Dit is een belangrijke overwinning. Het is altijd leuk om belangrijk te zijn voor de ploeg. Of ik meega naar Rusland? Dat moeten we nog met de coach bespreken. Ik heb altijd zin om voor de Duivels te spelen, maar het is natuurlijk een verre verplaatsing en daarna zijn er ook belangrijke wedstrijden met Real. Misschien mag ik na mijn wedstrijd van vanavond een joker inzetten. Het is ook een mooie kans voor een andere doelman om te spelen.”

Martinez: "Zag Eden Hazard opnieuw op zijn allerbest"

Courtois: "Leuk om op belangrijk moment belangrijk te zijn voor de ploeg"

Castagne: "We wilden echt beter doen dan de eerste match tegen Tsjechië"

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 93. Einde. De Rode Duivels zetten een belangrijke stap richting het WK in Qatar. Na de winst in en tegen Estland pakken ze voor eigen volk ook de volle buit tegen Tsjechië. Lukaku, Hazard en Saelemaekers zorgden voor een 3-0-zege. Ook Courtois had zijn aandeel in de winst met enkele straffe reddingen. .
 2. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
 3. tweede helft, minuut 91. 2 minuten extra. De nul houden, dat lukte de Belgen in deze WK-kwalificatiecampagne enkel tegen Wit-Rusland. De tweede clean sheet zit eraan te komen. .
 4. Er komen 2 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 5. tweede helft, minuut 87. De wedstrijd is gespeeld, de buit is binnen voor de Belgen. De focus kan naar de volgende wedstrijd tegen Wit-Rusland, nu woensdag in het Russische Kazan. .
 6. tweede helft, minuut 86.
 7. tweede helft, minuut 81. Applaus voor Lukaku. Drievoudige wissel bij de Rode Duivels. Tielemans en Vanaken worden naar de kant gehaald voor Dendoncker en Lukebakio. Het grootste applaus is voor jubilaris Lukaku, hij wordt vervangen door Batshuayi. .
 8. tweede helft, minuut 78. De pas ingevallen Wiesner zet Courtois nog eens aan het werk met een knal van dichtbij. Courtois kwijt zich opnieuw prima van zijn taak, maar er was ook al gevlagd voor buitenspel. .
 9. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Tsjechië, Tomas Wiesner erin, Adam Hložek eruit
 10. tweede helft, minuut 77.
 11. tweede helft, minuut 76. Geel voor Lukaku. Lukaku verspeelt de bal en begaat vervolgens de overtreding. Het komt hem op een gele kaart te staan en daardoor mist hij de wedstrijd tegen Wit-Rusland. Sowieso was hem voor dat duel wellicht rust gegund. .
 12. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij België, Leandro Trossard erin, Eden Hazard eruit
 13. Lukaku tegen de paal! Lukaku kan plots alleen op doel afstormen, maar mikt de bal tegen de paal. Bij het aanzetten zag je hem zelf al twijfelen of het geen buitenspel was en er wordt wel degelijk gevlagd. . tweede helft, minuut 72.
 14. tweede helft, minuut 71. Na Vertonghen loopt ook Witsel tegen een gele kaart aan. Hij wordt terecht bestraft voor een overtreding op Soucek. .
 15. tweede helft, minuut 71.
 16. tweede helft, minuut 70. De Belgen hebben de smaak nu weer helemaal te pakken. Dit keer is het Lukaku die de bal aflegt voor Saelemaekers. Die waagt zijn kans met een afstandsschot, maar zijn poging gaat toch nog een eind naast. .
 17. tweede helft, minuut 70.
 18. tweede helft, minuut 68. Lukaku botst op Stanek. Saelemaekers is aan een uitstekende invalbeurt bezig. Hij brengt de bal goed voor doel tot bij Lukaku. Die kan van dichtbij koppen, maar pal op Stanek. De doelman weet met het nodige geluk een vierde tegentreffer te voorkomen. .
 19. tweede helft, minuut 65. Saelemaekers drukt Tsjechische hoop de kop in. Heerlijke aanval van de Belgen en feilloos afgerond door Saelemaekers! Na een hakje van Hazard brengt Lukaku de invaller alleen voor Stanek en die blijft kansloos achter.  .
 20. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 65 door Alexis Saelemaekers van België. 3, 0.