• home
 • video
 • pas verschenen

  België-Griekenland

  1. 43' - Geel - Giorgos Tzavellas
  2. 40' - Geel - Marouane Fellaini
  3. 29' - Geel - Panagiotis Tachtsidis
  1. 90+6' - Geel - Romelu Lukaku
  2. 90+5' - Geel 2 - Giorgos Tzavellas
  3. 90+3' - Geel - Stefanos Kapino
  4. 90+2' - Verv. Kostantinos Mitroglou door Apostolos Vellios
  5. 89' - Doelpunt - Romelu Lukaku (1 - 1)
  6. 84' - Verv. Petros Mantalos door Zeca
  7. 84' - Verv. Laurent Ciman door Kevin Mirallas
  8. 73' - Geel - Andreas Samaris
  9. 72' - Geel - Axel Witsel
  10. 67' - Verv. Kostas Fortounis door Alexandros Tziolis
  11. 66' - Verv. Marouane Fellaini door Mousa Dembélé
  12. 65' - Geel 2 - Panagiotis Tachtsidis
  13. 60' - Geel - Dries Mertens
  14. 46' - Doelpunt - Kostantinos Mitroglou (0 - 1)
  46'Kostantinos Mitroglou0 - 1
  89'Romelu Lukaku1 - 1

  De Rode Duivels hebben op het nippertje de leidersplaats in hun WK-kwalificatiegroep verdedigd tegen Griekenland. Een late goal van Romelu Lukaku wiste de 0-1-achterstand uit. Voor België is het het eerste puntenverlies in deze campagne.

  België - Griekenland in een notendop

  • Sleutelmoment: Met een heerlijke actie en dito goal bezorgt Lukaku de Rode Duivels op de valreep een punt. De spits vermijdt zo meteen ook dat Griekenland de leidersplaats pakt.
  • Man van match: Weinig uitblinkers vandaag bij de Rode Duivels. Uiteindelijk was enkel Romelu Lukaku beslissend met een erg fraaie én belangrijke treffer.
  • Opvallend: Voor de Rode Duivels is het het eerste puntenverlies in deze WK-kwalificatiecampagne. Waar ze in vorige vier wedstrijden gemiddeld 5 keer scoorden, bleven ze vandaag steken op 1 doelpunt.

  VIDEO: Ruime samenvatting van België-Griekenland

  Fellaini zorgt voor schaarse hoogtepunten

  Ook zonder sterkhouders De Bruyne, Hazard en Meunier het maximum van de punten behouden: dat was vanavond het doel van de Rode Duivels. Roberto Martinez verraste door niet Dembélé maar Fellaini in de basis te droppen. Ook Chadli en Nainggolan kregen hun kans van de bondscoach.

   

  De Belgen vlogen er meteen in en Kapino had al in de tweede minuut de grootste moeite om een lage voorzet van Mertens te klemmen. Lukaku kon net niet profiteren.

   

  De toon leek gezet, maar niks was minder waar. De Grieken trokken een witte muur op en de Rode Duivels vonden maar geen openingen. Toen de Griekse aandacht dan toch eens verslapte, vergat Fellaini te profiteren. Na een gemeten voorzet van Mertens kopte hij helemaal vrijstaand een uitgelezen kans op de 1-0 naast.

   

  De Belgen bleven druk zetten, maar beten hun tanden stuk op de stevige Griekse organisatie. Mertens probeerde dan maar een penalty te versieren, maar scheidsrechter Brych liet zich niet vangen.

   

  Pas op het halfuur waren de Belgen nog eens gevaarlijk en het was opnieuw Fellaini die voor gevaar zorgde. Hij pakte uit met een knappe hakbal op een lage voorzet van Carrasco , maar Kapino had een even mooie reflex paraat. Veel verder kwamen de Belgen niet in een slappe eerste helft.

  Lukaku voorkomt blamage met late gelijkmaker

  Werk aan de winkel dus in de tweede helft, maar die begon met een ijskoude douche voor de Belgen. Tachtsidis strafte geklungel in de Belgische defensie af en lanceerde Mitroglou. Die schudde Ciman van zich af en gaf ook Courtois het nakijken: 0-1 na amper 18 seconden.

   

  De Grieken metselden de muur nog wat steviger dicht en de frustraties bij de Belgen namen hand over hand toe. Zelfs toen Tachtsidis iets voorbij het uur uitgesloten werd, gaven de Grieken geen krimp.

   

  Veel meer dan wat flauwe afstandsschoten van Witsel en Carrasco had de inspiratieloze thuisploeg niet te bieden. Pas een kwartier voor het einde kwam Mertens er nog eens dicht bij, maar hij botste op Kapino.

   

  De eerste nederlaag in deze WK-kwalificatiecampagne leek eraan te komen voor de Rode Duivels, maar dat was buiten Lukaku gerekend. Met de rug naar doel haalde hij in het slot heerlijk uit in de draai: 1-1 op de valreep.

   

  De topscorer in de Premier League kwam in de extra tijd zelfs nog dicht bij de 2-1, maar Kapino hield zijn kopbal met het nodige geluk uit doel. De Grieken beëindigden de wedstrijd met negen na een tweede geel voor Tzavellas, maar hielden wel stand. Eerste puntenverlies dus voor de Belgen, die wel groepsleider blijven.

  Courtois: "Belangrijk dat we leider blijven"

  "Het was een heel frustrerende wedstrijd. Het veld ligt er heel slecht bij. Een ploeg die wil voetballen tegen een ploeg die enkel wil verdedigen, dan heb je een snelle balcirculatie nodig. Dat was niet het geval, we kwamen er moeilijk door", zei Thibaut Courtois.

   

  "Meteen na de rust stonden we wat te slapen en Mitroglou is een gevaarlijke spits, die het dan afmaakt. Dat is heel frustrerend, ze wonnen voortdurend tijd en de scheidsrechter floot ook bij elk foutje."

   

  "Dan hebben we nog geluk dat we scoren, want het is toch goed dat we leider blijven. We misten spelers als Eden en Kevin, die het verschil kunnen maken en dat tikkeltje extra brengen."

   

  "Als je hier op voorsprong komt, win je deze wedstrijd makkelijk. Nu kom je achter en gaan zij nog dieper terugzakken en dat was heel moeilijk. Zij zijn hier gekomen voor een punt om zo voor Bosnië te blijven en ze hebben bijna drie punten gepakt."

   

  "Het voelt toch een beetje aan als een verlies, maar het is belangrijk om leider te blijven en in Estland te gaan winnen. Zij moeten naar Bosnië dus hopelijk kunnen we dan weer een voorsprong nemen."

  Vertonghen: "We stonden elkaar wat aan te kijken"

  Jan Vertonghen ging bij de start van de tweede helft mee de mist in bij de verrassende treffer van Mitroglou. "Volgens mij werd er een kopduel gewonnen door de Grieken in het middenveld. We stonden elkaar wat aan te kijken en hij liep er goed tussen en maakte het goed af. Dan hadden we nog tijd om het recht te zetten, jammer genoeg gebeurde dat maar deels."

   

  "Het was moeilijk om het tempo erin te houden, omdat er veel overtredingen werden gemaakt. Zij speelden het spel slim door veel neer te gaan en tijd te winnen, wij gingen veel te veel mee in dat spel."

   

  Over de goal van Lukaku: "Als hij die bal daar kan krijgen met de rug naar de goal, dan kan je er weinig aan doen en is hij een van de beste spitsen in de wereld. Hij maakte het schitterend af."

   

  "Uiteindelijk hebben we een gelijkspel en is er niks verloren. Alleen, als we gewonnen hadden, zetten we een geweldige stap richting kwalificatie."

   

  "Spelers met bijzondere kwaliteiten zoals De Bruyne en Hazard kun je altijd gebruiken, dat stukje genialiteit hadden we vandaag misschien wel nodig. Maar ook zonder hen moeten we deze wedstrijd kunnen winnen."

  Lukaku: "Op instinct"

  Lukaku was de redder van de natie met de late gelijkmaker. "Het was een mooie goal. Dries gaf een goede pass en de rest was op instinct. Spijtig genoeg was het niet de goal van de overwinning", zei Lukaku.

   

  "We kwamen terug op karakter en de Grieken hebben echt alles gedaan om ons te frustreren. Dat is hen ook een beetje gelukt."

   

  "Na de goal kwamen we wat beter in de wedstrijd. Bijna scoorden we nog de 2-1, maar zij hadden ook wat het geluk aan hun zijde. Dit zijn wedstrijden waaruit we moeten leren."

  Fase per fase

  1. Gele kaart voor Romelu Lukaku van België tijdens tweede helft, minuut 96
  2. Tweede gele kaart voor Giorgos Tzavellas van Griekenland tijdens tweede helft, minuut 95
  3. Gele kaart voor Stefanos Kapino van Griekenland tijdens tweede helft, minuut 93
  4. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij Griekenland, Apostolos Vellios erin, Kostantinos Mitroglou eruit
  5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 89 door Romelu Lukaku van België. 1, 1.
  6. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Griekenland, Zeca erin, Petros Mantalos eruit
  7. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij België, Kevin Mirallas erin, Laurent Ciman eruit
  8. Gele kaart voor Andreas Samaris van Griekenland tijdens tweede helft, minuut 73
  9. Gele kaart voor Axel Witsel van België tijdens tweede helft, minuut 72
  10. tweede helft, minuut 67. Vervanging bij Griekenland, Alexandros Tziolis erin, Kostas Fortounis eruit