België-Estland

  1. 29' - Doelpunt - Henri Anier (3 - 1)
  2. 25' - Doelpunt - Eden Hazard (3 - 0)
  3. 16' - Doelpunt - Dries Mertens (2 - 0)
  4. 8' - Doelpunt - Thomas Meunier (1 - 0)
  1. 88' - Doelpunt - Romelu Lukaku (5 - 0)
  2. 88' - Verv. Axel Witsel door Timmy Simons
  3. 85' - Verv. Henri Anier door Henrik Ojamaa
  4. 84' - Verv. Siim Luts door Pavel Marin
  5. 83' - Doelpunt - Romelu Lukaku (4 - 0)
  6. 79' - Verv. Dries Mertens door Youri Tielemans
  7. 73' - Verv. Eden Hazard door Kevin Mirallas
  8. 68' - Doelpunt - Dries Mertens (3 - 0)
  9. 64' - Own goal - Ragnar Klavan (2 - 0)
  10. 63' - Verv. Sergei Mosnikov door Gert Kams
  11. 62' - Doelpunt - Yannick Carrasco (4 - 1)
  8'goalThomas Meunier1 - 0
  16'goalDries Mertens2 - 0
  25'goalEden Hazard3 - 0
  29'goalHenri Anier3 - 1
  62'goalYannick Carrasco4 - 1
  64'own goalRagnar Klavan2 - 0
  68'goalDries Mertens3 - 0
  83'goalRomelu Lukaku4 - 0
  88'goalRomelu Lukaku5 - 0

  De Rode Duivels hebben geen spaander heel gelaten van Estland in hun vierde WK-kwalificatiematch. België scoorde acht (!) keer en is nu alleen leider in Groep H. "Dit is wat de supporters willen: veel goals", zegt Romelu Lukaku.

  België - Estland in een notendop

  • Sleutelmoment: Scherpte van bij de aftrap was de sleutel volgens de bondscoach, en dat bleek ook. Na een halfuur stond het 3-0 en was het al in kannen en kruiken voor een superieure Belgische ploeg.
  • Man van de Match: Twee of drie doelpunten, daar zullen de experts van de UEFA en de FIFA zich wellicht nog over buigen, maar Dries Mertens trok de meeste aandacht naar zich toe in een wedstrijd vol uitblinkers.
  • Opvallend: De Rode Duivels boeken hun ruimste overwinning sinds de 8-0 tegen San Marino in 2005. Timmy Simons, die toen aan 40 interlands zat, wordt als bijna 40-jarige de oudste Rode Duivel in de geschiedenis.

  Fluks begin maakt het simpeler

  Woensdag tegen Nederland speelden de Rode Duivels soms misplaatst hautain, maar daar was vanavond niks van te merken. De eerste minuten waren al scherp en leverden ook een snel doelpunt op. Carrasco kreeg de tijd om de bal op het hoofd van Meunier te schilderen en het stond 1-0.

   

  Die vroege voorsprong plaveide de weg voor de Belgen. Lukaku vuurde vanuit een scherpe hoek nog tegen de paal, maar het was slechts uitstel van executie voor Estland, dat niet wist waar het eerst brandjes moest blussen. Mertens verdubbelde de voorsprong met een afgeweken schot.

   

  De ene na de andere heerlijke aanval sneed door de Estse boter. Hazard legde de bal naast en Carrasco talmde te lang, maar de rode golven bleven op de zestien meter van Aksalu beuken. Die moest zich dan toch een derde keer gewonnen geven. Lukaku verlengde een diepe bal met zijn borst, waarna Mertens Hazard op weg zette naar de 3-0.

   

  De Belgen lieten het na dat heerlijke halfuurtje even lopen en botsten zowaar tegen hun eerste tegendoelpunt van deze campagne aan. Een lakse Carrasco leed balverlies en Anier mikte de 3-1 tussen de vingers van Courtois en de verste paal.

  Esten ledigen de kelk tot op de bodem

  De tweede helft kwam stroef op gang. Een afgeblokte kopbal van Ciman was lang het enige Belgische wapenfeit. Toen Vassiljev, de voorts onzichtbare spelmaker van de Esten, uitpakte met een verre lob, klonk er zowaar afkeurend gefluit op de tribunes.

   

  Dat was het sein voor de Belgen om nog eens een versnelling hoger te schakelen. Alweer tekenden onze Duivels een mooi patroon op de mat. Hazard liet de aflegger van Lukaku listig lopen, Carrasco ramde de 4-1 in de winkelhaak.

   

   

  In vijf dolle minuten zette Mertens met een afgeweken voorzet en een lekker lobje heel Estland in zijn hemd. België raasde naar 6-1.

   

  De 750e wedstrijd van onze nationale ploeg werd in het slot nog een tikje historischer. De noest werkende Lukaku zette nog twee dik verdiende treffers op het scorebord en invaller Simons, die op 11 december 40 wordt, mag zich vanaf nu de oudste Rode Duivel in de geschiedenis noemen.

   

  Door het gelijkspel tussen Griekenland en Bosnië is België alleen leider in Groep H.

  Lukaku: "Na Nederland hebben we een grondige analyse gemaakt"

  • Dries Mertens: "Het was een leuke avond. Iedereen begint te snappen wat hij moet doen. Er zijn nog wel werkpunten, maar toch hebben we een mooi resultaat neergezet. De positie van Kevin De Bruyne? Hij kan overal het verschil maken, maar op die positie komt hij veel aan de bal. Je weet dat Kevin vanuit het niets een assist kan geven en dat heeft hij vandaag ook weer bewezen."
  • Romelu Lukaku: "De ploeg was goed vandaag. Het is leuk om in zo een offensieve ploeg te spelen. Er was veel beweging en zo kregen we kansen. Na de match tegen Nederland hebben we een grondige analyse gemaakt. Het moest beter. We hebben...hoeveel keer hebben we eigenlijk gescoord? Acht keer. Dat is wat de supporters willen, he: veel goals."
  • Thibaut Courtois: "Het was een heel goeie wedstrijd. We wilden goed spelen voor de supporters om 2016 op een mooie manier af te sluiten en dat hebben we gedaan. Het is goed dat we niet tevreden waren met 2-0 of 3-0. We zijn blijven gaan tot de laatste minuut. Dat toont aan dat we willen winnen en echt een heel goeie ploeg zijn. Ik verwijt Carrasco niks bij die tegengoal. Natuurlijk is het altijd jammer als je een doelpunt slikt, maar dat is geen ramp."
  • Leander Dendoncker: "Dit is een leuk debuut. Het was eigenlijk een ideale match om in de basis te starten voor mij, want de tegenstander was niet heel sterk. Ze lieten voetbal toe en probeerden soms druk te zetten. Daardoor konden we zelf acties opzetten. Deze prestatie geeft natuurlijk vertrouwen. Het is toch anders voetballen dan in de competitie. Technisch is alles perfect en elke pass is zuiver."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  3. De bal gaat over de achterlijn in hoekschop. Die wordt genomen door Kevin Mirallas (België), maar zijn voorzet is te kort en wordt weggewerkt. tweede helft, minuut 90.
  4. Redding van Mihkel Aksalu (Estland), die de bal al duikend kan pareren. tweede helft, minuut 90.
  5. Kevin Mirallas (België) haalt uit met zijn rechter... tweede helft, minuut 90.
  6. Romelu Lukaku kan scoren voor België. De assist komt op naam van Youri Tielemans. tweede helft, minuut 88.
  7. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 88 door Romelu Lukaku van België. 5, 0.
  8. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij België, Timmy Simons erin, Axel Witsel eruit
  9. Konstantin Vassiljev (Estland) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Jan Vertonghen (België). tweede helft, minuut 87.
  10. Bij Estland wordt de hoekschop genomen door Konstantin Vassiljev. Zijn voorzet gaat richting de eerste paal. tweede helft, minuut 86.
  11. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Estland, Henrik Ojamaa erin, Henri Anier eruit
  12. Laurent Ciman (België) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Henri Anier (Estland). tweede helft, minuut 85.
  13. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Estland, Pavel Marin erin, Siim Luts eruit
  14. Romelu Lukaku (België) scoort met zijn linkervoet. Het staat 4 - 0. tweede helft, minuut 83.
  15. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 83 door Romelu Lukaku van België. 4, 0.
  16. Yannick Carrasco (België) trapt met zijn rechtervoet op doel, maar zijn schot gaat naast. tweede helft, minuut 81.
  17. Gert Kams (Estland) trapt met zijn rechtervoet op doel, maar zijn schot gaat naast. tweede helft, minuut 80.
  18. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij België, Youri Tielemans erin, Dries Mertens eruit
  19. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij België, Kevin Mirallas erin, Eden Hazard eruit
  20. Dries Mertens (België) scoort met zijn rechtervoet. Het staat 3 - 0. tweede helft, minuut 68.