WK-kwalificatie UEFA - speeldag 1 - 06/09/16 - 20:45
81'
Yannick Carrasco
0 - 3
81'

De Rode Duivels hebben hun WK-campagne met een 0-3-zege bij Cyprus ingezet. Een mindere eerste helft, waarin wel vroeg de 0-1 viel, werd verbloemd door een betere tweede. Lukaku was met twee doelpunten in de rebound heel belangrijk voor de Rode Duivels. Tegen een afgemat Cyprus legde Carrasco de eindstand vast. Batshuayi liet vanaf de stip de 0-4 nog liggen. De blamage tegen Spanje werd niet helemaal weggevoetbald, maar op deze driepunter valt niets af te dingen.

Cyprus - België in een notendop

• Sleutelmoment: Op het uur kopt Lukaku de 0-2 op het bord. Na het doelpunt smelt het geloof van de Cyprioten als sneeuw voor de zon.
  • Man van de Match: Romelu Lukaku speelde net als de rest van de Rode Duivels geen wereldpartij, maar het is wel zijn verdienste dat hij twee keer op de juiste plek stond om te scoren.

België zakt weg na vroege voorsprong

Roberto Martinez voerde drie wissels door in vergelijking met de oefenmatch tegen Spanje. Vermaelen, Fellaini en Romelu Lukaku kwamen in de ploeg ten koste van Jordan Lukaku, Nainggolan en Origi. Bovendien koos de bondscoach voor een systeem met drie verdedigers achterin.

Ondanks de niet vertrouwde veldbezetting begonnen de Belgen aardig aan de wedstrijd. Ze legden enkele mooie combinaties op de schabouwelijke grasmat en Lukaku zette de Belgen ook al vroeg op rozen. Na een klein kwartiertje stond hij goed opgesteld om in de rebound de 0-1 binnen te kopen.

De bevredigende start kreeg geen vervolg in de rest van de eerste helft. Het goeie van het openingskwartier - vlotte balcirculatie, tempo, hoge druk - verdween en zo kon een gretiger Cyprus beter in de wedstrijd komen.

België geraakte nog amper in de buurt van de Cypriotische zestien en het was Cyprus dat nog de beste kansen bij elkaar voetbalde voor de pauze. Sotiriu kopte een metertje over het doel van Courtois, die vlak voor rust zelfs een prima redding uit zijn mouw moest schudden om de 1-1 te voorkomen.

Lukaku's tweede is de doodsteek voor Cyprus

De tweede helft bracht aanvankelijk weinig beterschap voor de Belgen en met de 0-1 op het bord bleef Cyprus geloven in zijn kansen. De Cyprioten voetbalden goed mee, maar de tweede goal van Lukaku - alweer met een kopbal in de rebound - betekende de doodsteek.

Het geloof was weg bij Cyprus, dat moe was en steeds meer ruimte weggaf. Daar wisten de Rode Duivels wel raad mee, ook omdat Carrasco na een zwak eerste uur steeds beter in de wedstrijd kwam.

België voerde stelselmatig de druk op en dat resulteerde in een handvol prima kansen. Vertonghen, Carrasco en Meunier flirtten met het derde doelpunt. Die 0-3 viel tien minuten voor tijd en alweer vanuit de rebound. Na een afgeweerd schot van De Bruyne bood Hazard Carrasco een makkelijke treffer aan.

In de slotminuut had de score zelfs nog hoger kunnen oplopen. Hazard werd gehaakt in de zestien en versierde zo een penalty, maar invaller Batshuayi kreeg de bal niet voorbij de Cypriotische doelman.