Cyprus-België

  1. 13' - Doelpunt - Romelu Lukaku (0 - 1)
  1. 90' - Gemiste strafschop - Michy Batshuayi
  2. 89' - Geel - Konstantinos Charalambides
  3. 84' - Verv. Marouane Fellaini door Radja Nainggolan
  4. 81' - Doelpunt - Yannick Carrasco (0 - 3)
  5. 80' - Geel - Kostas Laifis
  6. 78' - Verv. Grigoris Kastanos door Andreas Makris
  7. 74' - Verv. Romelu Lukaku door Michy Batshuayi
  8. 70' - Verv. Vincent Laban door Kostakis Artymatas
  9. 69' - Verv. Pieros Sotiriou door Nestoras Mytides
  10. 67' - Geel - Vincent Laban
  11. 65' - Geel - Grigoris Kastanos
  12. 61' - Doelpunt - Romelu Lukaku (0 - 2)
  13. 59' - Geel - Marouane Fellaini
  13'goalRomelu Lukaku0 - 1
  61'goalRomelu Lukaku0 - 2
  81'goalYannick Carrasco0 - 3

  De Rode Duivels hebben hun WK-campagne met een 0-3-zege bij Cyprus ingezet. Een mindere eerste helft, waarin wel vroeg de 0-1 viel, werd verbloemd door een betere tweede. Lukaku was met twee doelpunten in de rebound heel belangrijk voor de Rode Duivels. Tegen een afgemat Cyprus legde Carrasco de eindstand vast. Batshuayi liet vanaf de stip de 0-4 nog liggen. De blamage tegen Spanje werd niet helemaal weggevoetbald, maar op deze driepunter valt niets af te dingen.

  Cyprus - België in een notendop

  • Sleutelmoment: Op het uur kopt Lukaku de 0-2 op het bord. Na het doelpunt smelt het geloof van de Cyprioten als sneeuw voor de zon.
  • Man van de Match: Romelu Lukaku speelde net als de rest van de Rode Duivels geen wereldpartij, maar het is wel zijn verdienste dat hij twee keer op de juiste plek stond om te scoren.

  België zakt weg na vroege voorsprong

  Roberto Martinez voerde drie wissels door in vergelijking met de oefenmatch tegen Spanje. Vermaelen, Fellaini en Romelu Lukaku kwamen in de ploeg ten koste van Jordan Lukaku, Nainggolan en Origi. Bovendien koos de bondscoach voor een systeem met drie verdedigers achterin.

   

  Ondanks de niet vertrouwde veldbezetting begonnen de Belgen aardig aan de wedstrijd. Ze legden enkele mooie combinaties op de schabouwelijke grasmat en Lukaku zette de Belgen ook al vroeg op rozen. Na een klein kwartiertje stond hij goed opgesteld om in de rebound de 0-1 binnen te kopen.

   

  De bevredigende start kreeg geen vervolg in de rest van de eerste helft. Het goeie van het openingskwartier - vlotte balcirculatie, tempo, hoge druk - verdween en zo kon een gretiger Cyprus beter in de wedstrijd komen.

   

  België geraakte nog amper in de buurt van de Cypriotische zestien en het was Cyprus dat nog de beste kansen bij elkaar voetbalde voor de pauze. Sotiriu kopte een metertje over het doel van Courtois, die vlak voor rust zelfs een prima redding uit zijn mouw moest schudden om de 1-1 te voorkomen.

  Lukaku's tweede is de doodsteek voor Cyprus

  De tweede helft bracht aanvankelijk weinig beterschap voor de Belgen en met de 0-1 op het bord bleef Cyprus geloven in zijn kansen. De Cyprioten voetbalden goed mee, maar de tweede goal van Lukaku - alweer met een kopbal in de rebound - betekende de doodsteek.

   

  Het geloof was weg bij Cyprus, dat moe was en steeds meer ruimte weggaf. Daar wisten de Rode Duivels wel raad mee, ook omdat Carrasco na een zwak eerste uur steeds beter in de wedstrijd kwam.

   

  België voerde stelselmatig de druk op en dat resulteerde in een handvol prima kansen. Vertonghen, Carrasco en Meunier flirtten met het derde doelpunt. Die 0-3 viel tien minuten voor tijd en alweer vanuit de rebound. Na een afgeweerd schot van De Bruyne bood Hazard Carrasco een makkelijke treffer aan.

   

  In de slotminuut had de score zelfs nog hoger kunnen oplopen. Hazard werd gehaakt in de zestien en versierde zo een penalty, maar invaller Batshuayi kreeg de bal niet voorbij de Cypriotische doelman.

  Reacties van de Rode Duivels:

  Carrasco: "Ploeg deed het goed in nieuwe tactiek"

  Yannick Carrasco opereerde vandaag vooral vanaf de linkerflank in de omgegooide tactische opstelling. “We zijn het niet gewend om zo te spelen, maar ik vind dat de ploeg het goed deed. We hebben ook geen goal geslikt en zelf voelde ik me ook beter. Na de rust konden we het verschil maken.”

   

  “Ik ben blij met mijn goal, maar ik had de bal maar binnen te duwen, Eden deed al het werk. Het voornaamste is dat we de drie punten pakten in deze opener. Deze zege, buitenshuis en op zo’n veld, is heel belangrijk."

  Lukaku: "We hadden makkelijk met 0-5 kunnen winnen"

  "Ik heb mijn best gedaan", vertelde doelpuntenmaker Romelu Lukaku. "Iedereen heeft gedaan wat hij moest doen. Op offensief vlak hebben we een goeie match gespeeld en we hebben geen tegengoal gekregen."

   

  "We begonnen goed en wilden via Meunier en Carrasco op de flanken aanvallen. Dat deden we na 20 minuten niet meer en toen kwamen we in de problemen."

   

  "Maar na de rust hadden we de match weer onder controle, al hadden we onze kansen beter moeten benutten. We hadden gemakkelijk met 0-5 kunnen winnen. 0-3, daar kunnen we tevreden mee zijn, maar we moeten nu nog verbeteren."

   

  "We wisten dat het hier lastig zou worden", oordeelde Jan Vertonghen. "Na onze goal zakten we iets te veel in, maar onze tweede helft was gewoon sterk. Dit was een goeie prestatie, op een moeilijk veld en tegen een lastige tegenstander. Niet veel teams uit onze poule zullen hier winnen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. Michy Batshuayi (België) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Konstantinos Charalambides (Cyprus). tweede helft, minuut 91.
  3. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  4. Redding van Constantinos Panagi (Cyprus), die de bal al duikend kan pareren. tweede helft, minuut 90.
  5. Gemiste strafschop tijdens tweede helft, minuut 90 door Michy Batshuayi van België.
  6. Gele kaart voor Konstantinos Charalambides van Cyprus tijdens tweede helft, minuut 89
  7. Penalty voor België! Fout van Konstantinos Charalambides (Cyprus). Eden Hazard (België) werd afgestopt. tweede helft, minuut 89.
  8. De vlag van de lijnrechter gaat de hoogte in: Michy Batshuayi (België) stond buitenspel. tweede helft, minuut 88.
  9. De vlag van de lijnrechter gaat de hoogte in: Michy Batshuayi (België) stond buitenspel. tweede helft, minuut 87.
  10. De bal gaat over de achterlijn in hoekschop. Die wordt genomen door Kevin De Bruyne (België), maar zijn voorzet is te kort en wordt weggewerkt. tweede helft, minuut 86.
  11. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij België, Radja Nainggolan erin, Marouane Fellaini eruit
  12. Michy Batshuayi (België) trapt met zijn rechtervoet op doel, maar zijn schot gaat naast. tweede helft, minuut 84.
  13. Yannick Carrasco kan scoren voor België. De assist komt op naam van Eden Hazard. tweede helft, minuut 81.
  14. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 81 door Yannick Carrasco van België. 0, 3.
  15. Redding van Constantinos Panagi (Cyprus), die de bal al duikend kan pareren. tweede helft, minuut 81.
  16. Kevin De Bruyne (België) haalt uit met zijn linker... tweede helft, minuut 81.
  17. Gele kaart voor Kostas Laifis van Cyprus tijdens tweede helft, minuut 80
  18. Kostas Laifis (Cyprus) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Kevin De Bruyne (België). tweede helft, minuut 80.
  19. Michy Batshuayi (België) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Jason Demetriou (Cyprus). tweede helft, minuut 79.
  20. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Cyprus, Andreas Makris erin, Grigoris Kastanos eruit