Invaller Javi Martinez bevrijdt Bayern München pas in de verlengingen tegen Sevilla

Bayern München mag de Europese Supercup in zijn prijzenkast zetten. In Boedapest, waar zo’n 15.000 supporters de match bijwoonden, was Sevilla een zeer taaie klant. Pas in de verlengingen ging de winnaar van de Europa League door de knieën.  

Bayern München - Sevilla kort samengevat

  • Sleutelmoment: Aan weerskanten van minuut 90 krijgt En-Nesyri een uitgelezen kans om Sevilla opnieuw het voordeel te bezorgen, maar telkens botst de Marokkaan op Neuer. Bayern overleeft en wint.
  • Man van de Match: Manuel Neuer is nog steeds een van de beste keepers ter wereld. Met twee cruciale reddingen sleepte hij zijn ploeg door de zeldzame moeilijke momenten in deze wedstrijd.
  • Opvallend: Javi Martinez had ook een belangrijk aandeel in de vorige Supercup van Bayern. In 2013 maakte hij diep in de verlengingen gelijk tegen Chelsea, waarna Lukaku de beslissende strafschop miste.

Bayern wist snelle tegentreffer uit

Bayern had dit jaar nog niet verloren en trok met een reeks van 22 opeenvolgende zeges naar de Puskas Arena in Boedapest. Ook Sevilla kon pronken met een puik rapport, want het was zelf al 21 wedstrijden ongeslagen. Dat moest dus wel een boeiende match opleveren.

 

Veel beter kon het niet beginnen voor Sevilla. De winnaar van de Europa League kreeg een strafschop na een onbesuisde duw van Alaba en Ocampos zette die netjes om. Bayern panikeerde echter geen seconde en bleef geduldig bouwen, ook toen de tegenstander aanvankelijk geen halve meter wilde wijken.

 

Müller tikte een voorzet van Lewandowski tegen de hakken van Koundé en Pavard zag een fijne knal net naast de kruising vliegen. Ook toen Lewandowski alleen voor doelman Bono niet kon afwerken, bleven de Duitsers rustig. Terecht, want even later rondde Goretzka heerlijk voorbereidend werk van Müller en Lewandowski af voor 1-1.

Sevilla komt akelig dicht bij de beker

Sevilla wilde de fiere winnaar van de Champions League koud pakken na de rust, maar Neuer ging gepast plat op een deviatie van De Jong. Daarna nam Bayern de regie resoluut over en moesten de Spanjaarden zich vasthouden aan de takken van de bomen.

 

Twee keer ontsnapte Sevilla aan de 2-1. Lewandowski en Müller pakten uit met een combinatie die uit een videospel leek te komen, maar de VAR had buitenspel gezien. Wat later werd een goal van Sané afgekeurd voor een erg lichte trekfout van Lewandowski. Bono moest ook nog alert zijn op een schuiver van Müller.

 

Bont en blauw sleepte Sevilla zich erdoor. Even voor het einde van de wedstrijd werd het zelfs bijna rijkelijk beloond. Invaller En-Nesyri stormde na een fausse queue van Alaba alleen op Neuer af, maar de doelman betoverde de Marokkaanse spits en zo kregen we verlengingen.

Martinez kopt beslissende treffer binnen

De verlengingen begonnen met een nieuwe fikse waarschuwing voor Bayern. Ditmaal had En-Nesyri gewoon pech dat zijn schot via de enkel van Neuer tegen de paal dwarrelde. Daarmee had een puffend Sevilla wel al zijn kruit verschoten.

 

Bayern klom definitief op voorsprong toen Martinez na een hoekschop raak knikte. Er kwam geen antwoord meer, integendeel. Diego Carlos moest een volley van Süle van de lijn koppen en in de tweede helft van de verlengingen kwamen ook Müller en Lewandowski nog dicht bij een goal.

 

De 2-1 bleef echter op het scorebord van de Puskas Arena flikkeren. Bayern wint na 2013 zijn tweede Europese Supercup, Sevilla blijft ook na zes pogingen op één exemplaar steken.