Ga naar de inhoud
Kevin De Bruyne en Michy Batshuayi
Doelpuntenmakers Kevin De Bruyne en Michy Batshuayi.

Uitblinker De Bruyne leidt Duivels naar zege tegen Wales, tegengoal smet op avond

 do 22 september 2022 22:40
België
einde
2-1
Wales
  1. 37' - Doelpunt - Michy Batshuayi (2 - 0)
  1. 50' - Doelpunt - Kieffer Moore (2 - 1)
  2. 59' - Geel - Ethan Ampadu
  3. 64' - Verv. Matthew Smith door Joe Morrell
  4. 65' - Verv. Eden Hazard door Leandro Trossard
  5. 84' - Verv. Rhys Norrington-Davies door Tyler Roberts
UEFA Nations League - speeldag 5 - 22/09/22 - 20:47
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
37'
Michy Batshuayi
37'
Michy Batshuayi
2 - 0
50'
Kieffer Moore
2 - 1
Kieffer Moore
50'

Kevin De Bruyne mag deze bloedvorm nog een paar maanden vasthouden. De metronoom opende de score tegen Wales en bediende Batshuayi voor de 2-0. Zonde dat de Rode Duivels na rust opnieuw een tegengoal incasseerden, die toch weer twijfels zaaide. Groepswinst in de Nations League is wel veraf, omdat ook Nederland vierde. "We maken er een leuke partij van", beloofde De Bruyne.

België - Wales in een notendop:

  • man van de wedstrijd: Kevin De Bruyne scoorde en liet scoren. Na zijn openingsdoelpunt nam hij Wales nog enkele keren onder vuur, om uiteindelijk Batshuayi te bedienen.

  • opvallend: Roberto Martinez moest in de slotfase de kleedkamer opzoeken. Uitgerekend in zijn 75e interland kreeg hij rood. Omdat hij de bal even bijhield.
 
  • volgende stop: Zondag voetballen de Rode Duivels in Amsterdam tegen groepsleider Nederland. Als ze de Final 4 van de Nations League willen halen, moeten ze met minstens 3 goals verschil winnen.

Koning De Bruyne

De Belgen schoten allesbehalve kwiek uit de startblokken in hun laatste match van het jaar op eigen bodem. Tegen een jong Wales hadden ze moeite om de bal in de ploeg te houden.

 

Na 10 minuten boksten ze toch plots een snedige actie in mekaar. Debutant Debast speelde Meunier aan en Batshuayi bediende De Bruyne met een center. Die legde de bal simpel in het Welshe doel: 1-0.

 

KDB had er zin in en wilde er nog enkele scheppen bovenop doen. Na drie pogingen op een rij legde hij de bal perfect klaar aan de verste paal voor Batshuayi. De vervanger van de geblesseerde Lukaku hoefde er maar zijn voet tegen te zetten: 2-0, zijn 26e doelpunt in 46 matchen.

Geen vervolg na de rust

Na een overtuigende eerste volgde een ontgoochelende tweede helft. Deze keer straften de Welshmen wel het slappe begin van de Belgen af.

 

Moore klom hoger dan Debast, Courtois was kansloos op de kopbal: 2-1. Opnieuw konden de Rode Duivels de nul niet houden.

 

Wales kwam nog dicht in de buurt van de 2-2, maar daar staken Courtois en ook Alderweireld een stokje voor. Die laatste won een luchtduel van zijn voormalige Tottenham-ploegmaat Bale.

 

Een heus antwoord van de Belgen volgde niet. Ze konden de regie weer overnemen, maar voor gevaar zorgden ze niet meer.

 

In de extra minuten moest Martinez nog opstappen. Hij kreeg een rode kaart, omdat hij een spelhervatting van Wales vertraagde. De bondscoach hield de bal te lang bij.

Thibaut Courtois en Axel Witsel
Thibaut Courtois is kansloos op een kopbal van Moore.

Mission impossible tegen Nederland

Nog in groep 4 van de Nations League won Nederland met 2-0 in Polen. Als België de Final 4 nog wil halen, zal het zondag met minstens 3 doelpunten verschil moeten winnen in Amsterdam. De heenmatch in Brussel eindigde op 1-4.

De Bruyne: "Moesten rustiger blijven na de rust"

"In de eerste helft hebben we op de juiste momenten de goede acties gemaakt", blikte uitblinker Kevin De Bruyne terug. "In de tweede helft moesten we rustiger blijven."

 

"We speelden een beetje anders, omdat dit de laatste momenten zijn om zaken uit te proberen", verduidelijkte hij.

 

"Zondag proberen we nog te winnen in Nederland Dat wordt een leuke partij, als voorbereiding op het WK. En als we nog doorstoten, is dat mooi meegenomen."

Het wordt nog een leuke partij in Nederland.

Kevin De Bruyne

Debutant Debast: "Voelde wel goed aan"

Zeno Debast mocht meteen opdraven in de basis. "Ik wist het pas twee uur op voor de aftrap. In het begin was het een beetje overweldigend, daarna kwam ik in de match en voelde het wel goed aan", reageerde de 18-jarige Anderlecht-verdediger.

 

De debutant vormde een defensie met Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. "Ze probeerden me zoveel mogelijk bij te sturen, dat heeft me enorm geholpen."

 

Debast maakte een goeie beurt, enkel bij de 2-1 leek hij niet vrijuit te gaan. "Het was een grote kerel", legde de tiener uit. "Ik wist dat die bal ging komen, dus moest ik misschien iets meer het contact zoeken met hem."

 

Droomt Debast nu van Qatar? "Dat zou geweldig zijn. Ik ga keihard werken op training", beloofde hij. "Dit wedstrijdshirt krijgt alvast een mooi plekje thuis."

Gerelateerd:

Fase per fase

90+10'

stand groep 4

1.
Nederland
13 ptn
2.
België
10
3.
Polen
4
4.
Wales
1
90+7' tweede helft
90+7'

einde: 2-1

Afgelopen. De Rode Duivels zwaaien de Belgische supporters uit met een moeizame 2-1-zege.


In de tweede helft konden ze geen verlengstuk breien aan een overtuigende eerste helft. België vond geen antwoord op het tegendoelpunt van Wales.


Met een driepunter blijft het wel in de running voor de Final 4 van de Nations League. Al zal het zondag dan wel uit een ander vaatje moeten tappen tegen pouleleider Nederland. Oranje won met 2-0 in Polen en behoudt zijn bonus van 3 punten op de Duivels.

90+6'

Met horten en stoten halen de Belgen het einde.

Eddy Snelders in Sporza op Radio 1
90+1'

Rood voor Martinez

Met een correcte tackle haalt Meunier de angel uit een tegenaanval van Wales. De scheidsrechter trekt rood.


Voor wie? Voor de bondscoach. Roberto Martinez moet de bal weggeknald hebben.


Assistent Thierry Henry neemt het stuur over.

90+1'

+6 minuten

De wedstrijdleiding telt er 6 minuten bij. Het sein voor Charles De Ketelaere om in te vallen voor de Belgische uitblinker Kevin De Bruyne.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
89'

Na een redding van Courtois breken de Belgen snel uit. De actie eindigt bij De Bruyne, die zijn tegenstander de bal met de handen heeft zien beroeren. De scheidsrechter gaat niet in op het verzoek.

87'

poging Mertens

Daar is Mertens nog een keer. Hij blijft goed breed op links en wil hem in de verste hoek krullen, maar het wordt een streep ver naast het doel.

87'

Invallers Vanaken, Trossard en Mertens proberen het met snelle passjes op links. De verdediging van Wales heeft het plannetje door.

84'

bijna 2-2

Wales speelt alles of niets en gooit Met Roberts nog een spits in de strijd.


Enkele seconden later zwiept Johnson bijna de 2-2 binnen. De bal gaat voorlangs.

82'

De tweede helft is van veel mindere makelij dan de eerste.

Peter Vandenbempt in Sporza op Radio 1
79'

neen, geen penalty

De scheidsrechter zet zich voor het videoscherm en komt terug op zijn beslissing. De Rode Duivels zullen op een andere manier de 3-1 moeten maken.

76'

penalty?

De Belgen krijgen een strafschop. Heeft de scheidsrechter dit wel goed gezien? In het duel met De Bruyne speelt Morrell zuiver de bal. Bale protesteert en krijgt geel onder zijn neus geschoven.

73'

Na een hoekschop van Wales kan Openda counteren. De Bruyne loopt te zwaaien op rechts, maar de invaller kiest voor een slappe bal naar Meunier. Weg kans.

71'
68'

Bale kopt

Gareth Bale heeft niet lang nodig om voor gevaar te zorgen. Ex-Tottenham-ploegmaat Alderweireld wint het luchtduel.