Ga naar de inhoud
" "
België of Frankrijk is donderdag de tweede halve finale. Ferran Torres maakte beide goals voor Spanje.

Spanje neemt EK-revanche tegen Italië, dat voor het eerst in 38 interlands verliest

 wo 6 oktober 2021 22:45
Italië
einde
1-2
Spanje
  1. 29' - Geel - Leonardo Bonucci
  2. 45' - Geel - César Azpilicueta
  1. 58' - Verv. Marco Verratti door Manuel Locatelli
  2. 64' - Verv. Jorginho door Lorenzo Pellegrini
  3. 65' - Geel - Pablo Sarabia
  4. 71' - Geel - Yéremi Pino
  5. 72' - Verv. Nicolò Barella door Davide Calabria
UEFA Nations League - speeldag 1 - 06/10/21 - 20:50

Een sterk Spanje is de eerste finalist van de Nations League. Tegen Italië nam het revanche voor de verloren halve finale van het EK. Het werd 1-2 in Milaan.  Bij de rust had Ferran Torres 2 keer gescoord én was Bonucci met rood weggestuurd. Pellegrini maakte er nog een spannend slot van, maar aan de ongeslagen reeks van 37 interlands van Italië kwam vandaag een eind. "Met 11 tegen 11 was het anders geweest", reageerde Italië-coach Roberto Mancini.

Italië - Spanje in een notendop:

  • Sleutelmoment: Kort voor de rust krijgt Italië een uppercut van jewelste. Eerst loopt Bonucci tegen zijn tweede gele kaart aan en in de extra tijd kopt Ferran Torres zijn tweede van de avond in doel. Spanje heeft zijn finaleticket dan al zo goed als zeker te pakken.

  • Man van de match: Mikel Oyarzabal brak de wedstrijd open met een assist om duimen en vingers bij af te likken en was ook de aangever voor de tweede goal van Ferran Torres. In de 1e helft kwamen 91% van zijn passes aan, in de 2e helft kwam hij zelf nog dicht bij de 0-3.

  • Opvallend: Na een ongeslagen reeks van 37 wedstrijden, een wereldrecord, weet Italië weer wat verliezen is. Dat was geleden van 10 september 2018 toen de Azzurri in de groepsfase van de Nations League verloren van Portugal.

  • Nog opvallender: Sinds de nederlaag tegen Denemarken in een kwalificatiewedstrijd voor Euro 2000 in Napels op 8 september 1999 verloor Italië meer dan 22 jaar lang geen enkele wedstrijd met inzet voor eigen volk. Tot vandaag dus.

Ferran Torres en Bonucci doen Italië de das om

Met Italië tegen Spanje kregen we een heruitgave van de halve finale op het voorbije EK. Toen trokken de Azzurri na een bloedstollende penaltyreeks aan het langste eind en dus had La Roja wat goed te maken. Toch was het de thuisploeg die voor het eerste gevaar zorgde in San Siro. Simon moest al na amper 5 minuten aan de bak op een gevaarlijke knal van Chiesa.

 

Spanje trok gaandeweg het laken naar zich toe. Na een knappe aanval werd een schot van Oyarzabal nog net afgeblokt door Bastoni, die verrassend de voorkeur kreeg op Chiellini. Iets voorbij het kwartier had Oyarzabal meer succes. Met een heerlijke voorzet bracht hij de bal perfect tot bij Ferran Torres en die maakte het al even mooi af: 0-1 voor Spanje.

 

Enkele minuten later ontsnapte Italië al aan een tweede tegengoal. Donnarumma liet een knal van Alonso door zijn handen glippen, de paal én Bonucci voorkwamen dat het foutje afgestraft werd. Diezelfde Bonucci liep op het halfuur wel tegen een onnodige kaart aan voor protest en die zou uiteindelijk zwaar doorwegen.

 

Tien minuten voor de rust kwam Italië plots tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Simon kon een schot van de nagenoeg onzichtbare Bernardeschi nog net tegen de paal duwen en ontsnapte toen Insigne even later voor zijn neus opdook. De Napoli-spits had de 1-1 aan zijn voet, maar liet de huizenhoge kans onbenut.

 

Enkele minuten later volgde hét keerpunt voor de Squadra Azzurra. Bonucci plantte zijn elleboog in de nek van Busquets en moest afdruipen met een tweede gele kaart. In de extra tijd werd het nog erger voor Italië. Oyarzabal kreeg de bal nog maar eens perfect tot bij Ferran Torres en die kopte zijn tweede van de avond binnen.

Pellegrini geeft Italië nog even hoop

Veel harder kan een mokerslag niet aankomen en Italië likte dan ook zijn wonden in de tweede helft. Spanje, dat doelpuntenmaker Ferran Torres al snel zag uitvallen, tikte de bal rustig rond en ging op zoek naar de derde goal. Iets voorbij het uur was het bijna zover toen Pino het hoofd van Oyarzabal vond, maar die kopte rakelings naast.

 

Roberto Mancini zette alles op alles met de inbreng van Kean, Locatelli en Calabria. Veel zoden zette het niet aan de dijk, Italië raakte niet meer tot bij Simon. Bij de Spanjaarden bleef invaller Pino wél indruk maken. Na een heerlijke actie bracht hij Alonso in stelling voor de 0-3, maar Donnarumma hield Italië in de wedstrijd met een uitstekende redding.

 

Bijna werd het zelfs de redding van de ommekeer, want niet veel later sloeg Italië genadeloos toe na een hoekschop voor Spanje. De bezoekers lieten zich ringeloren bij de snedige Italiaanse counter en zo kon Chiesa Pellegrini de aansluitingstreffer op een presenteerblaadje aanbieden.

 

Plots rook Italië zijn kans en werd het onverhoopt nog een spannend slot. Maar écht bloedstollend werd het niet meer. Spanje gaf de finaleplaats niet meer uit handen en neemt zo revanche voor de verloren halve finale op het voorbije EK. De Azzurri moeten vrede nemen met de kleine finale.

Mancini: "Maken fout die niet mag, met 11 tegen 11 was het anders geweest"

Roberto Mancini, de Italiaanse coach, was bijzonder kort van stof: "De eerste helft had ook op 1-1 kunnen eindigen. Spanje speelde natuurlijk bijzonder goed en technisch verzorgd, maar het is bijzonder jammer dat het op deze manier gelopen is."

"Met elf tegen elf was het een andere wedstrijd geweest. We hebben een fout gemaakt die je op dit niveau niet mag maken. Als je al geel hebt, moet je extra voorzichtig zijn."

"In de tweede helft hebben we op een geweldige manier gevochten. We slikten geen goal meer en konden zelf nog scoren, we hebben een mooie prestatie neergezet. Ik moet mijn spelers echt feliciteren."

 

"Dat er een einde komt aan onze ongeslagen reeks, moest vroeg of laat wel eens gebeuren. En dan liever vanavond dan in de finale van het EK."

 

Zijn conculega Luis Enrique zag dat zijn team verdiend won: "We hebben als team top gepresteerd. De jongens hadden de juiste instelling."

"Het was een heel goede wedstrijd met 2 teams die er vol voor gingen. Zelf creëerden we veel gevaar en zetten goed druk. Ik ben heel blij. We hebben onze wil kunnen opleggen, zoals we dat altijd proberen doen. Iedereen had de juiste instelling."

"Er waren heel wat uitblinkers", ging Luis Enrique verder. "Gavi toonde zich bij zijn debuut. Hij is samen met nog enkele andere jongens de toekomst van de nationale ploeg. Hij toonde kwaliteit en enthousiasme."

"Ook Ferran Torres en Oyarzabal waren voorin heel sterk. Marcos Alonso deed het goed. Het is makkelijk uitblinkers te noemen, maar als team hebben we top gepresteerd. Dat bezorgt ons de overwinning."

Roberto Mancini (l) omhelst Luis Enrique na de match.

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+7'

Einde

Spanje heeft zijn revanche te pakken voor de verloren halve finale op het EK. Het verslaat Italië in Milaan met 1-2 en plaatst zich zo als eerste voor de finale van de Nations League. Italië verliest voor het eerst in 38 interlands.

90+6'

De vrije trap levert niks meer op. Het wordt de kleine finale voor de Italianen.

90+5'

Stevige botsing tussen Kean en Laporte. De Italianen houden er een vrije trap aan over. De tijd begint stilaan te dringen.

90+1'

5 minuten extra

Italië krijgt nog een levenslijn toegeworpen. Nog 5 minuten heeft de Europese kampioen om alsnog verlengingen af te dwingen.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'

Spanje probeert de bal nu vast te houden en dwingt nog maar eens een hoekschop af. Toch maar opletten, want de vorige leidde tot de aansluitingstreffer. Dit keer komt er geen Italiaanse counter van.

83'

Pellegrini geeft Italië weer hoop!

Kan het dan toch nog voor Italië? Na een hoekschop voor Spanje schakelt de thuisploeg razendsnel om. Bij Spanje staan ze achteraan te slapen, Chiesa bedient Pellegrini en die brengt de Azzurri weer in de wedstrijd.

79'

Donnarumma voorkomt de 0-3!

Spanje doet er bijna nog ééntje bij. Pino brengt de bal na een heerlijke actie perfect tot bij Alonso. Die heeft de 0-3 aan zijn voet, maar Donnarumma pakt uit met een prima redding.

77'

Gaat hij zondagavond in de finale voorbij zijn coach?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
76'
75'

Luis Enrique denkt al aan zondagavond en haalt met Sarabia en Koke twee van zijn bepalende spelers naar de kant. Gil en Merino nemen hun plaatsen in.

71'
71'

Geel voor Pino

De poppen gaan even aan het dansen. Pino krijgt het aan de stok met Locatelli en moet een gele kaart incasseren. Intussen wordt bij Italië ook Calabria nog in de ploeg gedropt voor Barella.

70'

De invallers brengen voorlopig weinig bij voor Italië. Spanje is heer en meester en mag zich stilaan opmaken voor de finale van zondagavond.

65'

Ook Pellegrini wordt nog in de ploeg gedropt bij Italië. Voor Jorginho is de wedstrijd voorbij.

65'