Mason Mount
64'
Mason Mount
2 - 1

In de Nations League hebben de Rode Duivels met 2-1 verloren bij Engeland. Door de nederlaag is België zijn leidersplaats in de groep kwijt aan de Engelsen.

Engeland - België in een notendop:

• Sleutelmoment: Net voor de pauze krijgt Carrasco dé kans om België alsnog met een voorsprong naar de kleedkamers te sturen, maar hij wringt ze de nek om.
  • Man van de match: Geen grote uitblinkers vanavond, maar Marcus Rashford liet bij vlagen wel zijn klasse zien en bracht de verdediging van de Belgen een paar keer in verlegenheid.
  • Opvallend: België scoort al voor de 20e opeenvolgende uitmatch minstens 1 doelpunt, al kopen ze daar vanavond weinig mee. Voor Engeland was het wel de 1e tegengoal in 7 wedstrijden.

Rode Duivels kunnen voorsprong niet vasthouden

Na een rustige openingsfase nam België de partij stevig in handen. Carrasco liet de Rode Duivels al na tien minuten juichen, maar de buitenspelvlag ging met wat vertraging toch de hoogte in.

Geen nood, want enkele minuten later denderde Lukaku als een sneltrein voorbij Dier, en die kon de Belgische nummer 9 alleen foutief afstoppen: penalty! Lukaku nam de elfmeter zelf voor zijn rekening en trapte zijn 53e goal voor de Rode Duivels netjes voorbij Pickford.

De Duivels waren baas in het Wembley Stadium en gingen op zoek naar de 0-2. De Bruyne en Meunier probeerden, maar scoorden niet. Daarna namen de Belgen even wat gas terug en daar profiteerde Engeland optimaal van. Bij een hoekschop hing Meunier even aan het shirt van Henderson, die graag ging liggen: penalty voor de thuisploeg. Rashford gaf Mignolet geen kans en hing de bordjes weer gelijk.

Een domper voor de Belgen, die wel snel orde op zaken probeerden te stellen. Lukaku zette Carrasco alleen voor doel met een knap hakje, maar die miste zijn schot en besloot meters naast.

Afgeweken bal van Mount bezorgt Engeland de zege

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niets. De Engelsen hadden wat meer controle over de wedstrijd, de Rode Duivels leken niet gehaast om op zoek te gaan naar een tweede doelpunt.

Na twintig minuten viel er dan toch een Engels doelpunt – letterlijk – uit de lucht: een schot van Mount week af op de schoen van Alderweireld en dwarrelde zo over een kansloze Mignolet in doel,  Engeland op voorsprong zonder echt veel moeite te doen.

Bij de Belgen was het wachten op een geniale ingeving van De Bruyne, en die kwam er ook: met een heer-lij-ke baltoets bood hij Carrasco de 2-2 aan, maar die liet net als in de eerste helft de opgelegde kans liggen.

Meteen daarna ging De Bruyne – op eigen verzoek – naar de kant en was het min of meer uit met de Belgische aanvalsdrang. Het waren integendeel de Engelsen die nog gevaarlijk kwamen opzetten. Rashford en de ingevallen Harry Kane vergaten de 3-1 op het bord te zetten.

Het bleef dus 2-1, een vervelende en vermijdbare nederlaag voor de Belgen, die nu Engeland voor zich moeten dulden in groep 2 van de Nations League. Op de 3e plaats is Denemarken wat dichter geslopen na een vlotte 0-3-overwinning in IJsland.

Martinez: "De Bruyne uit voorzorg gewisseld"

Ook bondscoach Roberto Martinez zag een groot verschil tussen de eerste en de tweede helft: "We waren heel sterk in de eerste helft. Ik was heel blij met hoe we gestart zijn, aangezien we toch een paar belangrijke spelers moesten missen. Het was dus een mooie kans voor andere jongens om zich te tonen."

"We hebben het heel goed gedaan in de eerste helft, waarin we echt heel sterk waren. Het is alleen jammer dat we dat niveau niet konden aanhouden in de tweede helft."

"Dat tegendoelpunt op penalty was natuurlijk een zware klap voor ons. In de tweede helft was de wedstrijd meer in evenwicht. Hun afgeweken goal die binnen gaat tegenover onze gemiste kansen waarbij we alleen voor Pickford komen, dat heeft het verschil gemaakt in het resultaat. Maar onze prestatie in de tweede helft kon zeker beter. We zijn niet zo sterk geëindigd als we normaal doen", zei Martinez.

Over de mogelijke blessure van Kevin De Bruyne wou Martinez nog niet te veel kwijt. "Daar kan ik nog niet zo veel over zeggen. Hij zei dat hij iets voelde. Het was dan ook eerder uit voorzorg dat we hem vervangen hebben, omdat hij niet meer 100 procent was."

Martinez gaf nog mee dat Jan Vertonghen de selectie verlaat. De verdediger herstelt van een jukbeenbreuk en geraakt niet speelklaar voor IJsland, woensdag.

• Romelu Lukaku: "In de eerste helft hadden we veel kansen en die hadden we moeten afmaken. Maar dan slikken we zelf goals die we niet tegen moeten krijgen. Bij die penaltyfase wisten we dat we voorzichtig moesten zijn, want de ref gaf ons een cadeau, en dan weet je dat hij hen ook een cadeau kan geven. Maar met de kwaliteit en de snelheid die we in deze ploeg hebben, moeten we toch meer druk zetten op de tegenstander. Dat is iets waar we over moeten praten en waar we aan moeten werken."

• Youri Tielemans: "We waren sterk begonnen, met een afgekeurd doelpunt en dan de penaltygoal. In de eerste helft hadden we alles goed onder controle, behalve dan bij die penaltyfase. Na de rust probeerden wij wat meer risico te nemen en vooruit te gaan, maar worden we op de counter gepakt, jammer genoeg met een afgeweken bal, die volgens mij hun tweede schot op doel was. We moeten zelf iets efficiënter worden voor doel, en anderzijds de wedstrijd beter controleren en de bal in de ploeg houden als we 1-0 voor staan."

• Toby Alderweireld: "We hadden alles onder controle tot aan die onnodige strafschop die we tegenkrijgen. Zo komen zij terug in de wedstrijd. Als we iets scherper zijn en de juiste keuzes maken, kunnen we drie keer scoren. Dat is een gebrek aan volwassenheid. We moeten klinischer zijn voor doel. In de tweede helft krijgen we een ongelukkig doelpunt binnen en nadien waren we gewoon niet goed genoeg meer. Dat moet ik ook toegeven. Voordien hadden we echter genoeg kansen en waren we enorm sterk. Die kansen moet je afmaken en de wedstrijd dood maken."

Martinez: "Jammer dat we onze prestatie in de eerste helft niet konden doortrekken in de tweede"

Alderweireld: "We laten ze in de wedstrijd komen door die strafschop"

Tielemans: "We moeten het spel een beetje beter controleren"

90+5'

Afgelopen! De Rode Duivels verliezen met 2-1 van Engeland en zijn hun leidersplaats in groep 2 van de Nations League kwijt.

90+4'

Dit leunt dichter aan bij een vriendschappelijke wedstrijd dan bij een kwalificatiematch. Die indruk geven de spelers toch.

Gert Verheyen op Radio 1
90+1'

Het geloof lijkt weg bij de Rode Duivels, die niet verder meer komen dan wat ongeïnspireerde lange ballen.

90+1'

90'

extra time

89'
85'

Ook Rashford mist

De Engelsen morsen nu met de kansen. Na een vlotte combinatie heeft Rashford de 3-1 aan de voet, maar hij toont genade met de Rode Duivels en jaagt de bal over en naast.

84'

De kans voor Carrasco na die 'coup de génie' van De Bruyne was de enige echte kans voor de Belgen in de tweede helft.