• home
 • video
 • pas verschenen

  Zuinige Belgen doen wat moet, Batshuayi nekt IJsland

  einde
  20
  1. 31' - Geel - Albert Gudmundsson
  1. 87' - Verv. Albert Gudmundsson door Jón Dagur Thorsteinsson
  2. 84' - Verv. Vincent Kompany door Jason Denayer
  3. 81' - Doelpunt - Michy Batshuayi (2 - 0)
  4. 75' - Verv. Eden Hazard door Hans Vanaken
  5. 75' - Verv. Dries Mertens door Adnan Januzaj
  6. 66' - Geel - Dedryck Boyata
  7. 65' - Doelpunt - Michy Batshuayi (1 - 0)
  8. 64' - Verv. Arnór Sigurdsson door Kolbeinn Sigthórsson
  9. 53' - Geel - Vincent Kompany
  65'Michy Batshuayi1 - 0
  81'Michy Batshuayi2 - 0

  De Rode Duivels hebben thuis met 2-0 IJsland opzijget in hun voorlaatste groepsduel van de Nations League. De Belgen overtuigden niet echt, pas na meer dan een uur bikkelen kon Batshuayi de score openen. De vervanger van Lukaku maakte er nog eentje. België heeft zondag in Zwitserland genoeg aan een puntje om door te stoten naar de Final 4.

  België - IJsland in een notendop

  • Sleutelmoment: Thibaut Courtois moest amper 1 redding uitvoeren, maar het was wel een belangrijke. Bij 1-0 in de 78e minuut hield hij de gelijkmaker van Gudmundsson uit doel. Meteen daarna werd het 2-0.
  • Man van de match: Eden Hazard. Hij staat niet op het scoreblad, maar het was een sublieme actie van de kapitein die de partij openbrak. 
  • Opvallend: Het was geen overweldigende partij van Michy Batshuayi, maar zijn statistieken zijn dat wel. Hij zit nu aan 12 goals in 22 matchen.

  Bekijk het verslag van België-IJsland (in Journaal Laat)

  Slordige Belgen slopen IJslandse muur pas na een uur

  Het scenario van deze partij stond eigenlijk al op voorhand vast. De IJslanders zakten naar Brussel af met een plan: verdedigen en hopen op een zeldzame uitbraak. Tegen die egelstelling hadden de Rode Duivels een uur lang geen verhaal.

   

  In een mistig Koning Boudewijnstadion werd er gespeurd naar scheurtjes in de defensie, maar die werden niet gevonden want het spel van de Belgen was te traag en te slordig. Dribbels gingen de mist in, controles werden gemist en de grinta leek in de kleedkamer te zijn gebleven. Batshuayi kreeg wel twee kansen voor de pauze, maar kon niet tussen de palen besluiten.

   

  Dat bleef ook na de koffie zo. Eden Hazard nam zijn verantwoordelijkheid als kapitein en bleef zwoegen. En in minuut 65 kregen de toeschouwers ook waar ze op gewacht hadden: een beetje magie van de nummer 10. Hij zag de ruimte bij Meunier en legde de bal precies goed. De PSG-speler twijfelde niet en zette de bal voor doel. Batshuayi kon de openingstreffer in doel schuiven. 

  Batshuayi smukt zijn statistieken op, Belgen klaar voor groepswinst

  Na de openingstreffer dwong ook Meunier, die een prima laatste halfuur speelde, de doelman tot een save. De bondscoach zag dat het goed was en gaf Eden Hazard en Dries Mertens een beetje extra rust. Hans Vanaken en Adnan Januzaj mochten zich bewijzen.

   

  Vanaken deed het prima want hij nam een bal van Thorgan Hazard in een tijd op de slof. Zijn schot was centraal, maar de doelman van IJsland kreeg de bal niet onder controle. Hij liet het leer uit zijn handen glippen en Batshuayi kon heel makkelijk zijn 2e van de avond in doel leggen.

   

  Tussendoor was er wel een warm momentje aan de overzijde. De Belgische verdediging had niet veel werk op te knappen, maar echt overtuigend oogde het allemaal niet. Gudmundsson kreeg een keer een gouden kans, maar Courtois bewees zijn waarde met zijn enige redding van de partij.

   

  De Rode Duivels hebben dankzij de overwinning zondag tegen Zwitserland voldoende aan een puntje om zich te plaatsen voor de eindfase van de Nations League.

  Courtois: "Mogen niet naar Zwitserland gaan voor een punt"

  "Op het einde van de eerste helft had ik het wel een beetje fris", geeft Thibaut Courtois toe. "Ik schrok niet toen die IJslander plots voor mijn neus stond. Ik ben altijd klaar. Het was geen echt moeilijke bal, maar het was toch een vervelende die een beetje onder mij kwam. Ik sloot mijn benen en ging goed plat. Dat was een belangrijk moment bij 1-0."

   

  "Het was niet onze beste match, maar ook die matchen moet je winnen. Je wist dat ze zo zouden spelen. We konden ons overwicht op de flank niet goed uitspelen. De coach zei tijdens de pauze dat we rustig moesten blijven en soms de bal door het centrum moesten te spelen. Die 1-0 was wel een opluchting."

   

  "Het is goed om te weten dat we niet verplicht zijn om te winnen zondag, maar we mogen niet naar daar gaan voor een gelijkspel. Dan zal je het moeilijk krijgen. Ik heb zo twee kampioenenmatchen gespeeld. Een keer op Standard waar pas op het einde scoren en een keer met Atletico tegen Barcelona. We moeten gewoon voor de zege gaan."

   

  "Zwitserland speelt ook goed en er zal meer ruimte zijn. Hopelijk kunnen we ons niveau een beetje opkrikken. We willen echt wel naar die Final Four. Het is een soort EK met de beste landen. Als je kan winnen, is dat toch mooi voor het palmares van België. Het is geen EK of WK, maar wel een trofee."

  Kompany: "We zijn niet in de val gelopen"

  "Opdracht volbracht", volgens Vincent Kompany. "Het is een moeilijke match tegen een heel verdedigende ploeg. Ze verdedigen ook heel goed op voorzetten dus ballen in de 16 krijgen is moeilijk. Op zich zijn we niet in de val gelopen. Het was een gevaarlijke match zonder een aantal sterke spelers." 

   

  "Of het beter moet dan vandaag? We hebben met 2-0 gewonnen zonder 5 van onze sterkste spelers tegen een stugge ploeg. Als we dat daar ook kunnen, ben ik tevreden. Zwitserland zal iets meer aanvallen, dus de match zal anders zijn." 

   

  "We hebben alles perfect gedaan tot nu toe dus ik vind ook dat we het verdienen om in die Final Four te staan. Zwitserland maakt ook nog kans en we moeten daar rekening mee houden en heel geconcentreerd naar daar gaan."

  Batshuayi: "Dit doet heel veel deugd"

  "Deze zege was belangrijk voor ons, zeker thuis", vertelt Michy Batshuayi, de Devil of the Match. "Dit doet heel veel deugd, voor mij persoonlijk en voor de groep."

   

  "Ik heb altijd een heel goede relatie gehad met de coach. Hij zei me dat ik mijn kans zou krijgen en dat ik ze moest grijpen, maar dat ik geen stress mocht hebben. Ik moest plezier hebben en rustig blijven. Dat heb ik gedaan. Ik had misschien moeten scoren in de 1e helft, maar ik heb dat gecompenseerd na de rust."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Einde! De Rode Duivels winnen na een moeilijk eerste uur toch met 2-0 van de IJslanders. Zondag is 1 punt genoeg voor een plaatsje in de Final Four.
  2. tweede helft, minuut 92. De fans van IJsland blijven toch genieten en pakken nog een keer uit met hun befaamde klap. .
  3. tweede helft, minuut 89. Het is aftellen naar het laatste fluitsignaal. Erg veel gebeurt er niet meer op het veld. IJsland hengst nog eens een bal hoog over doel.
  4. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij IJsland, Jón Dagur Thorsteinsson erin, Albert Gudmundsson eruit
  5. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij België, Jason Denayer erin, Vincent Kompany eruit
  6. tweede helft, minuut 84. Witsel wordt aanvoerder. Vincent Kompany krijgt een paar minuten extra rust. Hij wordt vervangen door Jason Denayer. De aanvoerdersband gaat zo om de arm van Axel Witsel. Een mooi moment in zijn 100e interland.
  7. tweede helft, minuut 84. "IJsland is verslagen. België heeft het heel erg zuinig gedaan.". Peter Vandenbempt.
  8. tweede helft, minuut 81.