Portugal is eindwinnaar Nations League na zuinige zege tegen Nederland

  1. 90+3' - Verv. William Carvalho door Rúben Neves
  2. 90+1' - Geel - Virgil van Dijk
  3. 88' - Geel - Denzel Dumfries
  4. 81' - Verv. Bruno Fernandes door João Moutinho
  5. 81' - Verv. Marten de Roon door Luuk de Jong
  6. 75' - Verv. Gonçalo Guedes door Rafa Silva
  7. 60' - Doelpunt - Gonçalo Guedes (1 - 0)
  8. 60' - Verv. Steven Bergwijn door Donny van de Beek

  Portugal heeft de eerste editie van de Nations League op zijn naam geschreven. Het was in de finale in eigen land met het kleinste verschil te sterk voor Nederland. Gonçalo Guedes werd matchwinnaar.

  Oranje trad in de finale in Porto aan met hetzelfde elftal dat Engeland versloeg in de halve finales, terwijl de Portugese bondscoach drie wissels doorvoerde in vergelijking met de match tegen Zwitserland.

   

  Na een lange studieronde van zo'n halfuur trachtten de Portugezen de wedstrijd langzaam maar zeker naar zich toe te trekken. De thuisploeg dreigde vooral met schoten van een bedrijvige Bruno Fernandes, al waren de kansen niet van die aard dat doelman Cillessen wonderen moest verrichten.

   

  Aanvallend bakten de Nederlanders er niks van en dat veranderde niet meteen in de tweede helft, op een kansje voor invaller Promes na. Op het uur brak Guedes de ban voor de Portugezen, die op basis van de mogelijkheden de voorsprong wel verdiend hadden. De aanvaller van Valencia werd goed aangespeeld door Bernardo Silva en jaste de bal fraai binnen.

   

  De 1-0 schudde Nederland wel ietwat wakker, al was het voetbal van onze Noorderburen zeker niet wervelend. Maar ook zonder dwingend te spelen, dwong Oranje kansen af. Depay, De Roon en Van de Beek kregen de bal niet voorbij Patricio. Zo bleef het spannend tot het laatste fluitsignaal, waarna het Portugese feestje kon losbarsten.

  Portugal

  Portugal zwaaide 3 jaar geleden met de beker op het EK, nu met de beker van de Nations League.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde. Het laatste fluitsignaal weerklinkt. Portugal wint dankzij het doelpunt van Guedes de allereerste editie van de Nations League.
  2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij Portugal, Rúben Neves erin, William Carvalho eruit
  4. tweede helft, minuut 92. De Nederlandse aanval van de wanhoop draait op niets uit. Portugal moet nog een minuutje volhouden en de Nations League is binnen.
  5. Gele kaart voor Virgil van Dijk van Nederland tijdens tweede helft, minuut 91
  6. tweede helft, minuut 89. Geel voor Dumfries. Undiano Mallenco haalt dan toch nog zijn gele kaart boven. Dumfries gaat op de bon na een overtreding op Rafa Silva.
  7. Gele kaart voor Denzel Dumfries van Nederland tijdens tweede helft, minuut 88
  8. tweede helft, minuut 85. Moutinho gaat neer in de zestien en het thuispubliek wil natuurlijk graag een penalty zien. Maar in de herhaling is te zien hoe Blind de bal speelde en de Portugees ook wel erg gretig ging liggen.
  9. tweede helft, minuut 84. In de herhaling is te zien hoe De Jong toch wel erg nadrukkelijk werd omhelsd in de zestien. Dit had een penalty kunnen en misschien wel moeten zijn.
  10. tweede helft, minuut 83. De Jong claimt penalty. De Jong wordt neergetrokken bij een corner, maar de ref ziet er geen graten in. In de herneming klimt de Nederlandse spits net niet hoog genoeg om zijn hoofd stevig tegen een voorzet te zetten.
  11. tweede helft, minuut 82. Koeman heeft er met Luuk de Jong nog een extra aanvaller ingegooid. De Roon is het slachtoffer.
  12. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Portugal, João Moutinho erin, Bruno Fernandes eruit
  13. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Nederland, Luuk de Jong erin, Marten de Roon eruit
  14. tweede helft, minuut 80. Bruno Fernandes - weer hij - probeert Cillessen te verrassen met een schot uit de tweede lijn. De Nederlandse doelman staat goed op te letten.
  15. tweede helft, minuut 78. Kansjes aan beide kanten. Bernardo Silva probeert zich al slalommend een weg te banen door de Nederlandse defensie, maar loopt zich vast. Aan de overkant zeilt een pegel van De Roon over het doel van Patricio.
  16. tweede helft, minuut 75. Doelpuntenmaker Guedes mag gaan rusten. Rafa Silva is de vervanger van de Portugese held van de avond.
  17. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Portugal, Rafa Silva erin, Gonçalo Guedes eruit
  18. tweede helft, minuut 73. Depay probeert het spel te verleggen naar de rechterflank, maar de bal voor Dumfries is te hoog. Zit er nog een Nederlands slotoffensief in?
  19. tweede helft, minuut 70. Carvalho laat zich gelden in duel met De Roon. Toch opvallend: ref Undiano Mallenco heeft nog geen enkele kaart getrokken.