Malmö FF
0-2
    1. 48' - Geel - Mohamed Buya
    UEFA Europa League - speeldag 5 - 27/10/22 - 18:46

Met alweer een perfecte avond heeft een ijzersterk Union in Malmö al zijn 4e overwinning geboekt in de groepsfase van de Europa League. Met 13 op 15 gaan de Brusselaars als groepswinnaar naar de 1/8e finales en ontlopen ze een play-off-wedstrijd tegen een nummer 3 uit de Champions League.

Malmö - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Al na amper 11 minuten zet kapitein Teuma zijn ploeg op voorsprong. Union kan zo de druk bij Malmö leggen. De Zweden slagen er niet in om het initiatief over te nemen na die vroege tegengoal.

• Man van de match: Teddy Teuma was andermaal de uitblinker. Zijn hoogvorm dit seizoen vertaalt zich opnieuw in een mooie goal en een al even knappe assist vanavond.

• Opvallend: Na 5 wedstrijden is Union nog steeds ongeslagen in de Europa League dit seizoen. Met 13/15 is het groepswinnaar en mag het zich opmaken voor de 1/8e finales. Dat betekent zekerheid op Europees voetbal tot minstens half maart.

Union snel op rozen

Bij aanvang van de wedstrijd in Malmö wist het 100 procent zeker dat winnen gelijkstond aan groepswinst.

Coach Karel Geraerts hamerde vooraf op het belang van deze wedstrijd en kreeg die boodschap duidelijk over bij zijn spelers.

Na een tiental minuten mocht Teuma uithalen vanaf de rand van de zestien en plaatste de bal mooi in doel. Union al snel op rozen, het kon de rest van de wedstrijd vanuit de controle voetballen.

Malmö kon niet verbergen dat het Europees eigenlijk voor niets meer speelt en was niet bij machte om tot grote kansen te komen. Wat schuchtere pogingen van Turay (ex-STVV) en Rieks konden Moris niet verontrusten.

Kort voor rust werd Vanzeir nog eens diep gestuurd. Hij besloot nog op Malmö-doelman Diawara, maar enkele baltoetsen later stond het toch 0-2.

Lazare kwam na mooi samenspel met Teuma in balbezit in de zestien. Met een fijne overhoekse trap zette hij Union op weg naar groepswinst.

0-3 dichterbij dan de 1-2 in de tweede helft

Lazare en Boniface mochten bij de rust in de kleedkamer blijven bij Union. Wat extra recuperatie kan geen kwaad in deze drukke voetbalweken, moet Geraerts gedacht hebben.

Die keuze draaide goed uit. Malmö kon op wat corners en afzwaaiers na amper gevaarlijk zijn in de tweede helft.

Buya Turay was de meest opvallende figuur bij de Zweden met twee theaterstukjes in het vijandelijke strafschopgebied. Scheidsrechter Reinshreiber liet zich niet vangen.

Vanzeir, Lapoussin en Nieuwkoop kwamen nog dicht bij de 0-3 voor Union. Het bleef bij 0-2 en 3 punten erbij voor de Brusselaars. Ze mogen zich zo als reekshoofd opmaken voor de 1/8e finales van de Europa League.

Bekijk hier de reacties na de wedstrijd

20:36

Afgelopen! 0-2 voor Union

Meteen daarna fluit Reinshreiber af. Union wint overtuigend na een tweede helft die een maat voor niets was. Het is zeker van groepswinst nu.

90+4'

De laatste kans is ook voor Union. Nilsson kopt op een corner een metertje naast.

90+3'

Union komt nog dichtbij de 0-3

Diawara moet zijn kunnen nog eens tonen op een kopbal van Nieuwkoop van dichtbij.

90+1'

We voetballen nog even verder in Zweden.

90'

Moris moet uitpakken met een eerste echte redding

Bijna een hele match lang moest hij zijn handschoenen niet vuil maken, maar nu komt Moris toch eens in actie. Na mistasten in de Brusselse verdediging volgt er een afstandsschot, dat de doelman moet wegboksen.

88'

Scoren kon hij vanavond niet, maar Vanzeir bracht veel diepgang in het spel van Union. Hij mag iets eerder gaan rusten van coach Geraerts.

86'

Aan de overkant valt er nog een kansje te noteren voor Puertas, die wild over trapt van dichtbij.

86'

Moris zit er half naast, maar Malmö profiteert niet

Nadat Moris een voorzet maar half kan wegwerken, valt de bal voor een Zweedse voet. Naar goede gewoonte vanavond vliegt ook die bal de tribune in.

83'

Aan corners geen gebrek bij Malmö in de tweede helft. Maar ook nu blijft het bij een afgeblokt schot en een schot dat er meters over vliegt.

81'

Applausvervanging Teuma

Moris krijgt de kapiteinsband van de uitblinker van de avond. Met een goal en een assist was Teuma weer heel belangrijk voor zijn team.

76'

Van der Heyden op de bon

Hij smoort een tegenaanval van Malmö in de kiem, geel is zijn deel.

74'

Malmö slaagt er niet in om tot echt gevaar te komen. De 0-3 is dichter bij dan de 1-2. Na een snelle counter dwingt Vanzeir weer een corner af.

69'

Die poging was het laatste wapenfeit van Lapoussin deze wedstrijd. Hij wordt vervangen door Adingra.

68'

Knappe aanval van Union maar Lapoussin stuit op Diawara

67'

Lapoussin bijna met de 0-3

Vanuit een scherpe hoek haalt hij uit, Diawara kan in hoekschop duwen.

66'

Turay opnieuw tegen de grond in de 16

En weer is het met het nodige theater. Maar er wordt gevlagd voor buitenspel.

65'

Even later is Nilsson daar weer, nu met een hoge voorzet vanaf rechts. Ook nu geen problemen voor de Malmö-doelman.