Vanzeir en Boniface
Union komt weer langszij met de tweede van Boniface en een goal van Vanzeir.

Union is zeker van Europese overwintering (maar niet van 2e plek) na nieuwe comeback tegen Braga

do 13 oktober 2022 20:38
  1. 21' - Doelpunt - Victor Boniface (1 - 1)
  2. 37' - Doelpunt - Vitinha (1 - 2)
  3. 42' - Doelpunt - Vitinha (1 - 3)
  1. 65' - Verv. Lazare Amani door Cameron Puertas
  2. 82' - Verv. Dante Vanzeir door Gustaf Nilsson
  3. 87' - Geel - Senne Lynen
UEFA Europa League - speeldag 4 - 13/10/22 - 18:46
21'
Victor Boniface
21'
1 - 1
37'
Vitinha
1 - 2
Vitinha
37'
42'
Vitinha
1 - 3
Vitinha
42'

Union heeft in de Europa League opnieuw uitgepakt met een straffe ommekeer tegen Braga. Boniface en Vanzeir bezorgden de Belgische vicekampioen een punt in eigen huis. Union is zo al zeker van een ticket richting Conference League, maar door een late zege van Union Berlijn nog niet van plaats twee. "Fantastisch voor de club dat we overwinteren", reageerde Vanzeir.

Union - Braga in een notendop:

• sleutelmoment: Union staat 1-3 achter bij de rust, maar de handdoek gooien, kennen ze niet. Het swingt de achterstand van het bord.

• man van de match: Met Boniface heeft Union een sterke en trefzekere beer in huis gehaald. Kijk eens hoe de 21-jarige zijn eerste van de avond maakt.

• statistiek: Union lijdt een eerste puntenverlies in 6 matchen, maar de fans vieren het gelijkspel als een zege. Zij hebben weer een geweldige avond beleefd.

Hattrick Oliveira

Na de late overwinning van vorige week in Braga (1-2) verwachtte Union een fel antwoord van de Portugezen. Dat viel best mee, maar de Brusselse club hielp de bezoekers te makkelijk in het zadel.

Ene Oliveira in het bijzonder dan. De Portugese aanvaller mocht een hattrick maken in de eerste helft.

Hij pakte met plezier de cadeaus van Union uit.  Eerst schatte Moris zijn knal verkeerd in, daarna mocht hij te makkelijk koppen op een stilstaande fase. En tot slot maakte Oliveira prima gebruik van de ruimte achterin.

Tussendoor prikte Union tegen via Boniface (1-1). De Nigeriaanse aanvaller draaide krachtig weg van zijn verdedigers.

(scrol omlaag voor de beelden en het vervolg van de wedstrijd)

Snedig antwoord Union

Union keek tegen een 1-3-achterstand aan, maar opgeven staat niet in het woordenboek van de club. De Belgische vicekampioen kwam snedig uit de kleedkamer.

Vanzeir tekende voor de aansluitingstreffer. Nadat hij een hoekschop had afgedwongen kopte hij hem zelf binnen: 2-3.

Daarna was het weer aan spitsbroeder Boniface. Zijn eerste kopbal was niet krachtig genoeg, zijn tweede wel. Met nog een halfuur op de klok stond het 3-3 gelijk.

Met veel schwung ging de thuisploeg op zoek naar de 4e van de avond. Supersub Nilsson kwam weer in, maar deze keer kon hij niet scoren.

Met het gelijkspel verzekert Union zich net als Club Brugge van Europees voetbal na de winterstop.

In de Europa of in de Conference League? Dat wordt de inzet van de poulematchen tegen Malmö (27/10) en Union Berlijn (03/11).

(voor reacties scrolt u voort naar onderen)

"We zijn blijven vechten"

• Aanvaller Dante Vanzeir: "Uiteindelijk mogen we tevreden zijn, zeker na een eerste helft waarin we te veel fouten maken. We zijn kalm gebleven, zijn blijven vechten en hebben mooi werk geleverd na de rust. Het is fantastisch voor Union dat we overwinteren in Europa."

• Spitsbroeder Victor Boniface: "Ik ben erg blij met mijn doelpunten. De eerste helft verliep frustrerend voor ons, na de rust hebben we gevochten voor onze supporters. We wilden ze niet teleurstellen."

• Coach Karel Geraerts: "We mogen mekaar proficiat wensen, dit punt geeft ons energie. De eerste helft zal ik niet vergeten, maar in de tweede helft speelde de ploeg zoals we Union willen zien. Tijdens de rust heb ik me eerst boos gemaakt, de individuele fouten moeten eruit. Daarna hebben we het team oplossingen aangeboden om het vuur en het enthousiasme er weer in te krijgen. Het is leuk dat we overwinteren, maar we willen nog zo hoog mogelijk eindigen in de groep."

Na 4 van de 6 speeldagen leidt Union in groep D met 10 op 12.

90+5'

einde: 3-3

De scheidsrechter zet een punt achter een geweldige voetbalavond. Union is het maximum kwijt, maar de fans vieren het gelijkspel als een overwinning.

Na de rust swingde Union de 1-3-achterstand van het bord met doelpunten van Vanzeir en Boniface.

Met 10 op 12 verzekert Union zich van Europees voetbal na de winterstop. In de Europa of in de Conference League? Die vraag beantwoorden ze de komende weken in matchen tegen Malmö (27/10) en Union Berlijn (03/11).

90+3'

We gaan de slotminuut in.

90+1'

Vorige week scoorde Nilsson in de 94e minuut. Mag hij nog eens doen.

90+1'

extra tijd

Union krijgt nog 4 minuten om de zege af te dwingen.

87'

Vanzeir zit te genieten op de bank. We kunnen hem begrijpen. Union blijft vol voor de zege gaan.

87'
85'

Lynen gaat neer. Strafschop? Neen, geel voor de Union-speler. Hij gaat te makkelijk neer, terechte beslissing.

85'

Racic kopt een hoekschop over voor Braga.

83'
82'

Nilsson laat meteen van zich horen. De aanvaller wint een sprintduel, maar kan Adingra niet meer bedienen.

82'

Geraerts gooit de supersub van vorige week Nilsson in de strijd

81'

Daar is meneer Nilsson. De Zweed komt Vanzeir vervangen. Het publiek trakteert hem op applaus.

80'

Union komt met de schrik vrij. Horta draait een vrijschop maar net naast.

78'

Adingra stuurt Vanzeir de diepte in op links. Mateus ruikt het gevaar en komt net op tijd ingegleden om ham van de bal te houden.

75'

Union krijgt nog een kwartier om een vierde te maken. Tijd om Nilsson in te brengen? Die scoorde vorige week nog 2 keer.

68'

Union speelt met veel schwung. Met zijn snelle voetjes is Adingra een gesel voor de verdediging van Braga.

Zijn eerste poging wordt afgeblokt, zijn tweede gered door Mateus.