Teddy Teuma
70'
Teddy Teuma
2 - 2

Union blijft foutloos in de groepsfase van de Europa League na een verdiende overwinning tegen Malmö. De Belgische vicekampioen was baas op het veld, maar was dat lange tijd niet op het scorebord. Een ommekeer in 2 minuten – van 1-2 naar 3-2 – gaf Union met meer moeite dan nodig was dan toch loon naar werken.

Union - Malmö in een notendop:

• Sleutelmoment: Union zet de wedstrijd op zijn kop in twee dolle minuten. Teuma zorgt met een bijzonder knap afstandsschot voor de gelijkmaker en Malmö is nog niet goed bekomen of Boniface maakt er 3-2 van.

• Man van de match: Zijn balverlies lag aan de basis van de 1-2, maar dat was het enige smetje op een ijzersterke wedstrijd van Teddy Teuma. Hij schudde de ene na de andere heerlijke pass uit zijn sloffen, gaf de assist voor de 1-1 en bracht Union zelf een tweede keer langszij.

• Opvallend: Niet de meest klinkende namen bij Malmö, maar toch zeker twee spelers die een belletje doen rinkelen bij de Belgische voetbalfans. Lasse Nielsen (ex-AA Gent) en Isaac Kiese Thelin (ex-Anderlecht en ex-Waasland-Beveren) stonden vanavond in de basis bij de Zweedse ploeg.

Union veert recht na valse start

Na de overwinning tegen de naamgenoot uit Berlijn begon Union als favoriet tegen het puntenloze Malmö, maar de wedstrijd begon dramatisch voor de Belgische vicekampioen. Van der Heyden, Burgess en Kandouss lieten zich te makkelijk aftroeven in de duels en zo kon Ceesay Malmö al vroeg op voorsprong brengen.

Een valse start dus voor Union, waar de licht geblesseerde Vanzeir op de bank begon en Eckert in de basis stond. Lang moest de thuisploeg evenwel niet achtervolgen. Een ingestudeerd nummertje op een corner draaide in de soep, maar in de nasleep schudde Teuma alsnog een heerlijke voorzet uit zijn sloffen en Burgess kopte Union 10 minuten na de 0-1 weer langszij.

Union kwam onder stoom, Malmö hapte naar adem. Dahlin had de grootste moeite met een grondscherend schot van Lynen en moest zich gewonnen geven toen Kandouss een vrije trap van Teuma in doel verlengde. Nipt offside evenwel en dus bleef het 1-1. Kort voor de rust kwam Kandouss met een knappe deviatie weer dicht bij de 2-1, Dahlin stak er een stokje voor.

Van 1-2 naar 3-2 in twee dolle minuten

Union ging door op zijn elan in de 2e helft. Met nog maar eens een schitterende pass bood Teuma Eckert al vroeg een reuzenkans aan, maar de Duitse aanvaller werkte dramatisch af. Niet veel later kende ook Teuma zelf een dieptepunt, zijn balverlies leidde een Zweedse counter in. Beijmo vond de vrijstaande Thelin en de ex-speler van Anderlecht bezorgde Union een koude douche: 1-2.

Even slikken voor de thuisploeg, maar halfweg de tweede helft zette Union orde op zaken. In nog geen twee minuten ging het op en over Malmö met twee knappe goals. Teuma onderstreepte zijn sterke wedstrijd en bracht Union met een fraai afstandsschot weer langszij. Boniface rondde meteen daarna een één-twee met Lapoussin beheerst en krachtig af.

Union stond plots voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Invaller Nilsson kwam zelfs nog dicht bij de 4-2, zijn schot ging rakelings voorlangs. Bijna zat het venijn nog in de staart, Berget kopte nipt over op een vrije trap van Rieks. Union ontsnapte en staat na twee speeldagen te blinken met 6 op 6.

Van der Heyden: "Topmentaliteit en fantastische goals"

Siebe Van der Heyden straalde na de felbevochten overwinning van Union. "Dit was zo'n typische wedstrijd voor Union. Het is een fijn gevoel om het winnend af te sluiten. We verdienen het ook. Malmö had niet veel kansen, maar werkte wel goed af. Onze mentaliteit was vanavond top, we hebben ook fantastische goals gemaakt."

"We brengen goed voetbal, maar we moeten nog efficiënter zijn en sneller scoren. Daar moeten we nog aan werken. We moeten ook veel scherper zijn vanaf de eerste minuut. Anders kan je op dit niveau snel een tegendoelpunt krijgen. We gaven het in de tweede helft nog eens weg, dat mag niet gebeuren. We moeten scherper uit de kleedkamer komen."

"6 op 6 is mooi, maar we moeten rustig blijven. Er blijven nog 4 wedstrijden te spelen, er kan nog veel gebeuren. We zullen op niveau moeten blijven."

Teuma: "Veel mentale weerbaarheid getoond"

• Senne Lynen: "We zijn niet goed begonnen, maar na dat tegendoelpunt kwamen we beter in de wedstrijd en namen we de controle over. Zelfs toen we opnieuw op achterstand kwamen, zag je dat we mentaal een sterke ploeg zijn die daar bovenop kan komen. We moeten rustig blijven, er volgt nu een dubbele confrontatie met Braga. We moeten daar proberen standhouden en na de wedstrijden tegen Braga kunnen we kijken waar we staan."

• Victor Boniface: "We hebben een goede wedstrijd gespeeld en veel vechtlust getoond. We zijn twee keer teruggekomen van een achterstand, dit is een mooie overwinning voor ons. Ik maakte zelf een mooie goal, al kan ik me niet helemaal herinneren hoe het ging. Nu moeten we ons focussen op de competitiewedstrijd tegen Eupen, voor de interlandbreak."

• Teddy Teuma: "Ik had het liever wat minder spannend gezien, maar het belangrijkste is dat we gewonnen hebben. We hebben veel mentale weerbaarheid getoond, want het was niet makkelijk. We zijn heel trots en tevreden. We hadden iets meer discipline moeten tonen in de verdediging, dat was het minpunt vanavond. Ik ben blij dat ik de ploeg twee keer terug in de match kon brengen met mijn assist en mijn goal. Dit was een sleutelmatch om in de running te blijven. Nu kunnen we iets meer bevrijd spelen tegen Braga."

90+5'

Union begint aan de groepsfase van de Europa Leauge met een knappe 6 op 6. Malmö leek op een diefje te gaan winnen, maar in twee dolle minuten ging Union van 1-2 naar 3-2. Een verdiende overwinning voor de Belgische vicekampioen, Malmö blijft puntenloos achter.

88'

Union ontsnapt aan de 3-3

Toch nog even een spannend moment voor Union na een overtreding en gele kaart voor Van der Heyden. Malmö pakt uit met een ingestudeerd nummertje op de vrije trap. Rieks vindt het hoofd van Berget en die kopt nipt over. Union ontsnapt.

82'

Malmö is op weg naar 0 punten na 2 speeldagen en ook Union Berlijn lijkt hetzelfde lot beschoren. De Duitse ploeg staat 1-0 in het krijt bij Sporting Braga.

75'

Nilsson nipt naast

Union heeft de smaak nu te pakken. Nilsson pakt na enkele overstapjes uit met een lage schuiver. Zijn schot gaat rakelings voorlangs.

75'

Minuut na de gelijkmaker scoort Boniface de 3-2 na geweldige actie

70'

Teuma pegelt de 2-2 binnen voor Union

70'

Van 1-2 naar 3-2!

Niet te geloven! Union zet de scheve situatie op twee minuten helemaal recht. Na een knappe één-twee met Lapoussin gebruikt Boniface goed zijn lichaam en ook de afwerking is prima. Union staat voor het eerste in deze wedstrijd op voorsprong!

70'
2-2
Malmö FF
69'

Teuma brengt Union weer langszij!

Teuma onderstreept zijn sterke wedstrijd met de schitterende gelijkmaker. Van buiten de zestien plaatst hij de bal knap buiten het bereik van Dahlin. Gaat Union erop en erover?

66'

Daar is Lazare opnieuw. Dit keer legt hij zelf goed af voor Boniface, maar die besluit op zijn beurt te slap op Dahlin. Bovendien is er gevlagd en gefloten voor buitenspel van Lazare.

64'

Een eerste, schuchtere reactie van Union. Teuma legt af voor Lazare, maar die besluit te slap in de handen van Dahlin.

57'

Koude douche voor Union

Een zwak moment van Union wordt genadeloos afgestraft door Malmö. Na ongelukkig balverlies bij de thuisploeg schakelen de bezoekers snel om. Van der Heyden gaat de mist in en zo kan Beijmo de bal klaarleggen voor Thelin. Die werkt het knap af. Union moet weer achtervolgen.

51'

Adingra maakt zich klaar om in te vallen. Voorlopig houdt Geraerts de licht geblesseerde Vanzeir dus op de bank.

50'

Eckert faalt in de afwerking

Teuma pakt nog maar eens uit met een heerlijke pass. Eckert heeft de 2-1 aan zijn voet, maar zijn afwerking is beneden alle peil. Hier zat veel meer in voor Union.