Ga naar de inhoud

Sevilla wint Europa League van AS Roma na penalty's en oneindig lange partij voetbal

 1. 45' - Geel - Lorenzo Pellegrini
 2. 37' - Geel - Rafa Mir
 3. 35' - Doelpunt - Paulo Dybala (0 - 1)
 4. 22' - Geel - Nemanja Matic
 1. 75' - Verv. Tammy Abraham door Andrea Belotti
 2. 74' - Geel - Zeki Çelik
 3. 68' - Verv. Paulo Dybala door Georginio Wijnaldum
 4. 65' - Geel - Bryan Cristante
 5. 65' - Geel - Ivan Rakitic
 6. 55' - Own goal - Gianluca Mancini (1 - 1)
 7. 48' - Geel - Gianluca Mancini
  1. 105' - Geel - Nicola Zalewski
  2. 95' - Verv. Jesús Navas door Gonzalo Montiel
  3. 95' - Verv. Alex Telles door Karim Rekik
   1. 120+10' - Geel - Rick Karsdorp
   2. 120+10' - Geel - Lucas Ocampos
   3. 120+9' - Verv. Fernando door Jordán
   4. 120+8' - Verv. Nemanja Gudelj door Marcão Teixeira
   5. 120+4' - Geel - Gonzalo Montiel
   6. 120' - Verv. Nemanja Matic door Edoardo Bove
   7. 120' - Geel - Jordán
   8. 109' - Geel - Erik Lamela
   35'goalPaulo Dybala0 - 1
   55'own goalGianluca Mancini1 - 1

   Al voor de 7e (!) keer heeft Sevilla prijs in Europa. Na een bijzonder lange voetbalavond klopten de Spaanse specialisten AS Roma in de Europa League-finale. Na 90 minuten stond er 1-1 op het scorebord na een treffer van Dybala en eigen doelpunt van Mancini. De verlengingen waren meer dan een maat voor niks. Uiteindelijk trok Sevilla aan het langste eind in de penaltyreeks.

   Sevilla - Roma in een notendop:

   •  Sleutelmoment: Eerst was er ontgoocheling, maar na de hernomen strafschop die wel raak was voor Montiel was er euforie. Supporters bestormden het veld van de Puskas Arena. De ontlading was groot na een ellenlange wedstrijd.

   •  Man van de wedstrijd: Wat een seizoen voor Yassine Bounou, oftewel Bono. Eerst een groots WK met Marokko, daarna dé beslissende factor in de Europa League-zege van Sevilla. In elke helft van de reguliere speeltijd pakte hij uit met scherpe reddingen. Spinazzola, Abraham, Belotti en Mancini en Ibañez in de strafschoppenreeks raakten niet voorbij de doelman. Enkel Dybala vond een gaatje. 

   • Statistiek (1): Er is een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van Mourinho in Europese finales, maar niet aan de reeks van Sevilla. Na een tegenvallend seizoen in Spanje met drie verschillende trainers wint het toch zijn 7e UEFA-beker. Bovendien verloor het nog nooit een Europa League/UEFA-cupfinale. Het record blijft maar aandikken.

   • Statistiek (2): Nog nooit eerder kregen we 3 Europa League-finales op rij waar er meer dan 90 minuten én strafschoppen nodig waren om te weten wie de UEFA-beker in de lucht mocht steken. Vorig jaar had Frankfurt strafschoppen, het jaar ervoor viel die - toen lange - beurt aan Villarreal. 

   "Surprise" Paulo Dybala rendeert

   Het was dé vraag die een antwoord moest vinden: Sevilla voor de 7de keer de Europa League of José Mourinho voor 6e keer een Europese beker? Beiden een succespercentage van 100 procent. Het was enorm lang wachten tot het antwoord zich kenbaar maakte. 


   Nochtans leek de wedstrijd maar de 90 minuten te duren. Want er zat vaart in het spel. Geen grote gevaren, maar wel veel balbezit. Vooral aan de kant van Sevilla. 


   En toch was de eerste grote kans voor Roma. Bono mocht zich na iets meer dan 10 minuten al een eerste keer tonen op het schot van Spinazzola. 

    

   De surprise van de chef was Paulo Dybala. Als een konijn uit de hoed van José Mourinho, stond hij als basisspeler op het veld. Na een stroef begin, rendeerde hij na 36 minuten.


   Een door het centrum gebroken pass van Mancini vond de Argentijn goed, al kruisend met zijn linker legde hij de voorsprong vast. 

    

   Owngoal leidt tot strafschoppen

   Een knal van Rakitic tegen de paal aan het einde van de eerste helft, zette de toon van de tweede helft. Sevilla ging met een hogere versnelling op zoek naar de gelijkmaker.


   En wie zoekt, die vindt. Een scherpe voorzet van Jesus Navas werd onder druk van die andere Marokkaan die schitterde op het afgelopen WK, En Nesyri, in eigen doel verwerkt door de assistgever van de 1-0, Mancini. 

    

   Nadien pakte Bono nog eens uit met scherpe reflexen.


   Een rommelige fase leek een gemaakt doelpunt, maar dat was buiten de doelman gerekend. Ook Belotti later geraakte er niet voorbij. Het was duidelijk: Bono wilde strafschoppen.


   En na enkele strafschopfases, veel blessuregevallen en nietszeggende verlengingen kreeg hij die ook. 


   Daarin toonde hij zich opnieuw superieur. Met zijn lange benen maakte hij de avond van Mancini nóg wat slechter. En zijn vingertoppen speelden ook een rol bij de elfmeter van Ibañez tegen de paal. 


   Montiel had uiteindelijk twee kansen nodig om een einde te maken aan de heel lange avond. Geschiedenis werd opnieuw herschreven door Sevilla, dat na een rotseizoen in eigen land, toch maar weer mooi die Europese beker mee naar huis neemt. 

    

   Het antwoord op de vraag die gesteld werd op 31 mei werd uiteindelijk gegeven op 1 juni. En de niet meer in Europese finales ongeslagen José Mourinho? Die ging heel snel, zonder dat de camera's het zagen, om zijn medaille, die hij even later in het publiek gooide, en verdween geruisloos.

   Rakitic: "De Europa League is van ons"

   • Ivan Rakitic (Sevilla): "Het is een wondermooie avond. Zo genieten! We hebben 7 op 7. We hebben opnieuw getoond wat dit Sevilla inhoudt. Het is onze Europa League. Dit moment is het mooiste in heel mijn carrière."

    

   • Nemanja Gudelj (Sevilla): "Onvergetelijk, onbeschrijfelijk. Na zo'n moeilijk seizoen, beleven we prachtige laatste maanden. Deze Europa League-beker is voor de fans en iedereen bij de club."

    

   • José Luis Mendilibar (trainer Sevilla): "Ik kan het niet geloven, zelfs niet na het optillen van de beker en het ontvangen van deze medaille. Deze club heeft een geweldig verhaal geschreven dit seizoen."

    

   • José Mourinho (trainer Roma): "Sevilla is een grote club. Zij hebben spelers van een kwaliteit die wij niet hebben. Wij konden daar in de eerste helft iets tegenover zetten, maar in de tweede helft niet. Over de 120 minuten gezien, hadden wij de beste kansen. We verliezen met strafschoppen en strafschoppen blijven strafschoppen. "

   Fase per fase

   1. einde, 00 uur 04. Einstand in de penalty's: 4-1. Recordhouder Sevilla wint voor de 7e keer in de geschiedenis de Europa League. De tweede strafschop van Montiel was de goede. Het einde van een slepende, ellenlange finale.  .
   2. strafschoppen, 00 uur 03 match afgelopen
   3. strafschoppen, 00 uur 03. Montiel dan toch! De strafschop moet hernomen worden. Rui Patricio was te snel weg van zijn lijn. Montiel twijfelt niet en kiest deze keer de goede hoek. Hij schiet Sevilla naar de 7e Europa League-winst.  .
   4. strafschoppen, 00 uur 03. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Gonzalo Montiel van Sevilla. 4, 1.
   5. strafschoppen, 00 uur 02. Montiel mist! Rui Patricio redt de strafschop van Montiel! .
   6. strafschoppen, 00 uur 01. Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Roger Ibañez van AS Roma.
   7. strafschoppen, 00 uur 01. Ook Ibañez mist! Ook de strafschop van Ibañez is niet overtuigend. Hij trapt op de paal, na aangeraakt te worden door Bono! .
   8. strafschoppen, 00 uur . Rakitic 3-1. Ook Rakitic is foutloos. Hij legt zijn strafschop netjes in de linkerbenedenhoek.  .
   9. strafschoppen, 00 uur . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Ivan Rakitic van Sevilla. 3, 1.
   10. strafschoppen, 00 uur . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Gianluca Mancini van AS Roma.
   11. 01-06-2023.
   12. Bono redt met zijn benen! Mancini knalt staalhard rechtdoor, maar vindt de lange benen van Bono! De eerste misser is een feit.  . strafschoppen, 23 uur 59.
   13. strafschoppen, 23 uur 59. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Erik Lamela van Sevilla. 2, 1.
   14. strafschoppen, 23 uur 59. Lamela 2-1. Erik Lamela legt beheerst opnieuw de voorsprong tegen de netten. Rui Patrico ging wel de goede kant uit en zat er dicht bij.  .
   15. strafschoppen, 23 uur 58. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Bryan Cristante van AS Roma. 1, 1.
   16. strafschoppen, 23 uur 58. Cristante 1-1. Cristante doet het iets steviger. Bono gaat wel de goede kant uit, maar kan niet bij het harde schot van de Italiaan. .
   17. strafschoppen, 23 uur 57. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Lucas Ocampos van Sevilla. 1, 0.
   18. strafschoppen, 23 uur 57. Ocampos 1-0. Luis Ocampos legt rustig de eerste strafschop voorbij Rui Patricio.  .
   19. strafschoppen, 23 uur 57 match begonnen
   20. rust na 120 minuten, 23 uur 52. We krijgen strafschoppen! 1-1 is ook na 120 en de tientallen extra minuten de eindstand. Voor de derde keer op rij moeten strafschoppen uitwijzen wie de eindwinnaar van de Europa League wordt.  .
   21. tweede verlenging, minuut 132. Smalling kopt nog op de lat in de 131e minuut.

    Smalling kopt nog op de lat in de 131e minuut

   22. Smalling nog op de lat! De gevaarlijke vrije trap valt in de korte hoek en wordt in hoekschop gekopt. De hoekschop waait tot bij Smalling. Zijn hoge kopbal reilt en zeilt en valt op de lat, bij terugkeer in het veld kan niemand overtuigend zijn voet ertegen zetten.  . tweede verlenging, minuut 131.
   23. tweede verlenging, minuut 131. Mourinho gooit er nog 2 man in. De vrije trap wordt eindelijk gegeven. Bono bokst weg. Nog voor de nieuwe voorzet eraan kan komen, loopt Lamela zijn belager omver. Nieuwe vrije trap.  .
   24. Gele kaart voor Rick Karsdorp van AS Roma tijdens tweede verlenging, minuut 130
   25. Gele kaart voor Lucas Ocampos van Sevilla tijdens tweede verlenging, minuut 130
   26. tweede verlenging, minuut 129. Vervanging bij Sevilla, Jordán erin, Fernando eruit