Sevilla neemt opnieuw de Europa League-trofee mee naar huis.

Sevilla wint Europa League van AS Roma na penalty's en oneindig lange partij voetbal

do 1 juni 2023 00:03
Sevilla
einde (pen.)
14-11
AS Roma
  1. 22' - Geel - Nemanja Matic
  2. 35' - Doelpunt - Paulo Dybala (0 - 1)
  3. 37' - Geel - Rafa Mir
  4. 45' - Geel - Lorenzo Pellegrini
  1. 48' - Geel - Gianluca Mancini
  2. 55' - Own goal - Gianluca Mancini (1 - 1)
UEFA Europa League - speeldag 1 - 31/05/23 - 21:00
35'
Paulo Dybala
0 - 1
35'
55'
Gianluca Mancini
55'
1 - 1

Al voor de 7e (!) keer heeft Sevilla prijs in Europa. Na een bijzonder lange voetbalavond klopten de Spaanse specialisten AS Roma in de Europa League-finale. Na 90 minuten stond er 1-1 op het scorebord na een treffer van Dybala en eigen doelpunt van Mancini. De verlengingen waren meer dan een maat voor niks. Uiteindelijk trok Sevilla aan het langste eind in de penaltyreeks.

Sevilla - Roma in een notendop:

•  Sleutelmoment: Eerst was er ontgoocheling, maar na de hernomen strafschop die wel raak was voor Montiel was er euforie. Supporters bestormden het veld van de Puskas Arena. De ontlading was groot na een ellenlange wedstrijd.

•  Man van de wedstrijd: Wat een seizoen voor Yassine Bounou, oftewel Bono. Eerst een groots WK met Marokko, daarna dé beslissende factor in de Europa League-zege van Sevilla. In elke helft van de reguliere speeltijd pakte hij uit met scherpe reddingen. Spinazzola, Abraham, Belotti en Mancini en Ibañez in de strafschoppenreeks raakten niet voorbij de doelman. Enkel Dybala vond een gaatje.

• Statistiek (1): Er is een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van Mourinho in Europese finales, maar niet aan de reeks van Sevilla. Na een tegenvallend seizoen in Spanje met drie verschillende trainers wint het toch zijn 7e UEFA-beker. Bovendien verloor het nog nooit een Europa League/UEFA-cupfinale. Het record blijft maar aandikken.

• Statistiek (2): Nog nooit eerder kregen we 3 Europa League-finales op rij waar er meer dan 90 minuten én strafschoppen nodig waren om te weten wie de UEFA-beker in de lucht mocht steken. Vorig jaar had Frankfurt strafschoppen, het jaar ervoor viel die - toen lange - beurt aan Villarreal.

"Surprise" Paulo Dybala rendeert

Het was dé vraag die een antwoord moest vinden: Sevilla voor de 7de keer de Europa League of José Mourinho voor 6e keer een Europese beker? Beiden een succespercentage van 100 procent. Het was enorm lang wachten tot het antwoord zich kenbaar maakte.

Nochtans leek de wedstrijd maar de 90 minuten te duren. Want er zat vaart in het spel. Geen grote gevaren, maar wel veel balbezit. Vooral aan de kant van Sevilla.

En toch was de eerste grote kans voor Roma. Bono mocht zich na iets meer dan 10 minuten al een eerste keer tonen op het schot van Spinazzola.

De surprise van de chef was Paulo Dybala. Als een konijn uit de hoed van José Mourinho, stond hij als basisspeler op het veld. Na een stroef begin, rendeerde hij na 36 minuten.

Een door het centrum gebroken pass van Mancini vond de Argentijn goed, al kruisend met zijn linker legde hij de voorsprong vast.

Owngoal leidt tot strafschoppen

Een knal van Rakitic tegen de paal aan het einde van de eerste helft, zette de toon van de tweede helft. Sevilla ging met een hogere versnelling op zoek naar de gelijkmaker.

En wie zoekt, die vindt. Een scherpe voorzet van Jesus Navas werd onder druk van die andere Marokkaan die schitterde op het afgelopen WK, En Nesyri, in eigen doel verwerkt door de assistgever van de 1-0, Mancini.

Nadien pakte Bono nog eens uit met scherpe reflexen.

Een rommelige fase leek een gemaakt doelpunt, maar dat was buiten de doelman gerekend. Ook Belotti later geraakte er niet voorbij. Het was duidelijk: Bono wilde strafschoppen.

En na enkele strafschopfases, veel blessuregevallen en nietszeggende verlengingen kreeg hij die ook.

Daarin toonde hij zich opnieuw superieur. Met zijn lange benen maakte hij de avond van Mancini nóg wat slechter. En zijn vingertoppen speelden ook een rol bij de elfmeter van Ibañez tegen de paal.

Montiel had uiteindelijk twee kansen nodig om een einde te maken aan de heel lange avond. Geschiedenis werd opnieuw herschreven door Sevilla, dat na een rotseizoen in eigen land, toch maar weer mooi die Europese beker mee naar huis neemt.

Het antwoord op de vraag die gesteld werd op 31 mei werd uiteindelijk gegeven op 1 juni. En de niet meer in Europese finales ongeslagen José Mourinho? Die ging heel snel, zonder dat de camera's het zagen, om zijn medaille, die hij even later in het publiek gooide, en verdween geruisloos.

Rakitic: "De Europa League is van ons"

• Ivan Rakitic (Sevilla): "Het is een wondermooie avond. Zo genieten! We hebben 7 op 7. We hebben opnieuw getoond wat dit Sevilla inhoudt. Het is onze Europa League. Dit moment is het mooiste in heel mijn carrière."

• Nemanja Gudelj (Sevilla): "Onvergetelijk, onbeschrijfelijk. Na zo'n moeilijk seizoen, beleven we prachtige laatste maanden. Deze Europa League-beker is voor de fans en iedereen bij de club."

• José Luis Mendilibar (trainer Sevilla): "Ik kan het niet geloven, zelfs niet na het optillen van de beker en het ontvangen van deze medaille. Deze club heeft een geweldig verhaal geschreven dit seizoen."

• José Mourinho (trainer Roma): "Sevilla is een grote club. Zij hebben spelers van een kwaliteit die wij niet hebben. Wij konden daar in de eerste helft iets tegenover zetten, maar in de tweede helft niet. Over de 120 minuten gezien, hadden wij de beste kansen. We verliezen met strafschoppen en strafschoppen blijven strafschoppen. "