Antwerp vindt geen antwoord en verspeelt Tottenham-bonus tegen taaie Oostenrijkers

  1. 41' - Verv. Marko Raguz door Johannes Eggestein
  2. 40' - Geel - Reinhold Ranftl
  3. 34' - Geel - James Holland
  4. 29' - Geel - Birger Verstraete
  1. 90+5' - Geel - Alexander Schlager
  2. 88' - Geel - Nana Ampomah
  3. 87' - Verv. Lior Refaelov door Jordan Lukaku
  4. 87' - Verv. Faris Haroun door Frank Boya
  5. 76' - Geel - Pieter Gerkens
  6. 76' - Verv. Simen Juklerød door Cristian Benavente
  7. 69' - Geel 2 - James Holland
  8. 67' - Verv. Andreas Gruber door Thomas Goiginger
  9. 66' - Verv. Birger Verstraete door Nana Ampomah
  10. 64' - Verv. Koji Miyoshi door Aurélio Buta
  11. 56' - Doelpunt - Johannes Eggestein (0 - 1)

  Antwerp heeft voor het eerst verloren in de groepsfase van de Europa League. The Great Old liet zich op de Bosuil verrassen door het stugge LASK Linz. In groep J tellen 3 teams nu 6 op 9.

  Antwerp – LASK in een notendop:

  • Sleutelmoment: Leko stuurt zijn manschappen vooruit in de tweede helft, maar kort voor het uur lopen de Antwerpenaren op een vlijmscherpe counter. Na het openingsdoelpunt van Eggestein kiest LASK voor een feilloze organisatie, zelfs met een mannetje minder.
  • Man van de match: Een wedstrijd waarin Mbokani geen enkel duel wint, dat kunnen wij ons niet meteen herinneren. Die verdienste is helemaal voor LASK-kapitein Trauner, die een berenmatch speelde en de Oostenrijkse deur gesloten hield.
  • Opvallend: De roze wolk na de stuntzege tegen Tottenham is helemaal verdwenen. Na het verlies in de competitie tegen Anderlecht gaat Antwerp nu ook onderuit in de Europa League en is het zijn driepuntenbonus kwijt. Meer nog: 3 ploegen tellen nu 6 punten in groep J.

  Bekijk het verslag:

  Oostenrijkers domineren, maar vergeten te scoren

  Antwerp begon na de stuntzege tegen Tottenham Hotspur als groepsleider aan de thuiswedstrijd tegen het Oostenrijkse LASK. Een nieuwe zege zou The Great Old een stap dichter bij de 1/16e finales brengen, maar ook de bezoekers deden na een 4-3-zege tegen Loedogorets volop mee in groep J.


  In de eerste helft leek Antwerp in het niks op het flitsende elftal dat vorige week Tottenham opzij zette. De thuisploeg werd van bij het begin tegen het eigen doel geduwd, Seck zag af tegen pijlsnelle aanvallers als Balic, Gruber en Raguz. Butez moest zich onderscheiden op een knal van Gruber, wat later gleed Raguz uit en liet hij het openingsdoelpunt liggen.


  Na 35 minuten aan een verschroeiend tempo moest LASK gas terugnemen. Antwerp kon eindelijk het evenwicht herstellen en kreeg in het slot van de eerste helft ook twee kansen, maar zowel Verstraete als Gerkens konden hun pogingen niet kadreren. Dat Antwerp de rust haalde met 0-0 mocht gerust een succesje genoemd worden.

  Beter Antwerp na de rust, maar één flitsende counter volstaat voor de Oostenrijkers

  Ivan Leko bracht zijn spelers duidelijk wat aanvalslust bij tijdens de rust, want na de pauze kwam zijn Antwerp een stuk beter voor de dag. De roodhemden probeerden zo ver mogelijk van het eigen doel te blijven, maar voor het doel aan de overzijde kwamen ze helaas niet aan grote kansen.


  De Antwerpse druk ging wel gestaag de hoogte in, maar dat liet ruimte in de rug voor een snelle counter. De aalvlugge aanvallers van LASK hadden dat begrepen, want toen Haroun hoog was opgeschoven en niet bij een voorzet van Juklerod kon, ging het plots heel snel. De Laet werd in de rug gepakt door Gruber en die bediende Eggestein moederziel alleen aan de tweede paal. De bezoekende voorsprong was verdiend.


  Toen Holland in de 67e minuut zijn tweede gele kaart pakte, kreeg Antwerp onverwacht een levenslijn toegegooid, maar The Great Old slaagde er niet in om die kans te grijpen. Integendeel, het waren de Oostenrijkers die met een perfecte organisatie de Antwerpse aanvalsgolfjes makkelijk opvingen en zelfs nog het gevaarlijkst waren op de counter.


  Scoren werd er aan beide zijden uiteindelijk niet meer gedaan. Een tienkoppig maar uitgekookt LASK zet Antwerp na de stuntzege tegen Tottenham zo weer met de voetjes op de grond en telt nu net als Antwerp en Spurs 6 punten in groep J. 

  LASK slaat toe op de tegenaanval na de rust: 0-1

  Leko: "Denk niet dat het een boeiende match was voor de fans"

  Gerkens: "Het enige verschil vandaag is dat zij scoren en wij niet"

  Enkele reacties

  • Pieter Gerkens (Antwerp): “We wisten dat het heel moeilijk ging worden en overal man tegen man ging zijn. Het enige verschil vandaag is dat zij scoren en wij niet. We waren niet verrast door de manier waarop zij speelden, maar konden gewoon geen duels winnen in het eerste half uur. Toen ze met tien vielen kropen ze achteruit en zetten ze alles vast voor doel. Het ontbrak bij ons aan kwaliteit bij de laatste pass, zij bleven heel compact spelen en wij vonden de juiste man voor doel niet. Jammer dat Mbokani in het slot die kans laat liggen. We blijven aan de leiding, maar gaan op LASK punten moeten halen om te kunnen overwinteren.”
  • Ivan Leko (coach Antwerp): “De wedstrijd was exact zoals we hem hadden verwacht. Twee teams met eenzelfde systeem van spelen en druk zetten. Het was wellicht geen aangename partij voor de supporters met veel duels en lange ballen. Zij lieten ons niet spelen en wij lieten hen niet spelen. Zulke wedstrijden worden altijd beslist door individuele kwaliteiten of fouten. Ik moet hen feliciteren want ze lieten zien wat we verwacht hadden. Ik vind het moeilijk om toe te geven, maar ze verdienen de zege, al kan ik mijn spelers niet veel kwalijk nemen. We hebben geprobeerd, geforceerd en konden op het einde nog gelijk maken, maar dat is voetbal. Goede ploegen kunnen nu eenmaal van je winnen en wij moeten beter doen in de toekomst. Op dit niveau moeten we nog veel bijleren. Jammer van het resultaat, maar ik ben wel fier op mijn jongens. Het is leuk dat we aan de leiding blijven staan, maar we gaan punten moeten pakken in Oostenrijk. Die wedstrijd wordt superbelangrijk.”

  Fase per fase

  1. Gele kaart voor Alexander Schlager van LASK tijdens tweede helft, minuut 95
  2. tweede helft, minuut 94. Mbokani mist dé kans op de gelijkmaker in de toegevoegde tijd.

   Mbokani mist dé kans op de gelijkmaker in de toegevoegde tijd

  3. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  4. tweede helft, minuut 93. Afgelopen! Een tienkoppig maar uitgekookt LASK zet Antwerp na de stuntzege tegen Tottenham weer met de voetjes op de grond. De Oostenrijkers winnen met 0-1 en tellen nu net als Spurs en Antwerp 6 punten in groep J. .
  5. tweede helft, minuut 92. Wat een reuzenkans nog voor Mbokani! Man van de match Trauner heeft een zeldzaam foutje in huis en ei zo na leidt het een late gelijkmaker in. Mbokani blijft oog in oog met Schlager echter niet koudbloedig genoeg en mikt zijn lob over. Dit was hét moment voor Antwerp. .
  6. tweede helft, minuut 91. Lukaku, net ingevallen voor Refaelov, gooit de bal in de blessuretijd nog eens voor doel, maar Schlager plukt eenvoudig uit de lucht.  .
  7. tweede helft, minuut 90. Antwerp krijgt nog drie minuten extra tijd om het verlies af te wenden, maar LASK heeft de bal diep op de speelhelft van de thuisploeg. .
  8. Gele kaart voor Nana Ampomah van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 88
  9. tweede helft, minuut 87. 4 minuten voor tijd is het alle hens aan dek in de Oostenrijkse zestien. Boya wordt een schot nog net onmogelijk gemaakt. De Oostenrijkers gooien alles in de strijd om de driepunter over de streep te trekken. .
  10. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Antwerp, Jordan Lukaku erin, Lior Refaelov eruit
  11. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Antwerp, Frank Boya erin, Faris Haroun eruit
  12. tweede helft, minuut 85. De Laet blijft goed naar de bal kijken bij een bezoekende counter en recupereert de bal. Hij zet meteen een tegenaanval op, die via Refaelov bij Benavente komt, maar die negeert Buta op rechts en gaat voor eigen succes. Zonder succes. .
  13. tweede helft, minuut 83.
  14. tweede helft, minuut 83. Buta schudt net als tegen Beerschot een heerlijke pass uit zijn sloffen, maar Refaelov graait het leer niet goed mee. Op sleutelmomenten mist Antwerp vanavond net dat tikkeltje kwaliteit. .
  15. tweede helft, minuut 81. Mbokani zit in Trauners achterzak. De thuisploeg kiest geregeld voor de hoge bal op Mbokani, maar die heeft vanavond nog geen enkel duel gewonnen van Trauner. Berenmatch van de Oostenrijkse centrale verdediger. .
  16. tweede helft, minuut 81. De laatste tien minuten van de wedstrijd zijn ingegaan. Antwerp wil wel, maar LASK blijft controle houden over de zaak. .
  17. tweede helft, minuut 79. De ingevallen Benavente brengt Antwerpse schwung, maar heeft pech dat een voorzet nog via zijn eigen been over de achterlijn gaat. Geen hoekschop voor Antwerp, maar een doeltrap voor Schlager. .
  18. tweede helft, minuut 78. Benavente zet een snedige actie op met Buta op de flank. De voorzet van Buta is laag en goed, maar Rantfi tackelt met een gelukje de bal in de voeten van een ploegmaat, die kan ontzetten. Het zit Antwerp niet mee voor doel. .
  19. tweede helft, minuut 76. Je moet perfect spelen om de Oostenrijkse organisatie te ontregelen. Filip Joos.
  20. Gele kaart voor Pieter Gerkens van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 76