UEFA Europa League - speeldag 6 - 12/12/19 - 21:00
55'
Denys Miroshnichenko
2 - 1
55'

AA Gent trekt maandag als reekshoofd naar de loting voor de 1/16e finales van de Europa League. AA Gent rekende voor eigen volk af met Oleksandria en is groepswinnaar, maar vooral de Gentse tweede helft was mager. "Niemand gaf ons echt kansen in deze poule, maar we staan nu wel bovenaan", zegt Vadis Odjidja.

AA Gent - Oleksandria in een notendop:

• Sleutelmoment: Iets meer dan 20 minuten voor het einde krijgt Oleksandria tot 2 keer toe een grote kans om langszij te komen. Plastoen verijdelt de 1e, Tretiakov verkwanselt de 2e. Nadien komt Gent niet meer in de problemen.
  • Man van de match: In extra tijd kreeg Laurent Depoitre een applauswissel en die had de spits ook verdiend. Met twee doelpunten in de eerste helft was hij opnieuw bepalend. In de 6 groepswedstrijden trof hij in totaal 4 keer raak.
  • Opvallend:  Gent sluit de groepsfase af als ongeslagen groepswinnaar en dat levert best wat op. Zo ontvangt het in plaats van 1 miljoen euro anderhalf miljoen euro én is het reekshoofd bij de loting.

Gent zet Oleksandria opzij in de EL en is groepswinnaar

Bezoes en Depoitre doen Oleksandria pijn

Anderhalf miljoen euro in plaats van 1 miljoen euro én een gunstige loting in de 1/16 finales. Gent was dan wel al zeker van de volgende ronde, er bleven genoeg redenen over om vol voor de groepswinst te gaan.

Dat hadden ze bij Gent duidelijk goed begrepen. Net als in de heenwedstrijd in Oekraïne opende Depoitre al in de 7e minuut de score. Bezoes lanceerde de spits met een uitstekende dieptepass en Depoitre maakte het met een gekruist schot prima af.

Oleksandria had aanvankelijk wel balbezit, maar geen kansen. Toch kwamen de bezoekers plots dicht bij de 1-1 toen Luchkevych van dichtbij over een voorzet maaide. Maar net wanneer Oleksandria het overwicht had, sloeg Gent opnieuw genadeloos toe. Bezoes kopte een voorzet van Castro-Montes perfect naar Depoitre en die tikte, buitenkant voet, zijn tweede van de avond binnen.

Bijna werd het zelfs nog 3-0 op een hoekschop van Odjidja. Doelman Pankiv had een uitstekende redding nodig op een kopbal van Jaremtsjoek. Ook Depoitre en Bezoes kregen nog kansen op de 3-0. Depoitre mikte de bal dit keer in het zijnet, Bezoes botste dan weer op Pankiv.

Bekijk de 2 goals van Depoitre:

Gent overleeft in moeizame tweede helft

Oleksandria begon scherp aan de 2e helft, een schot van Kovalets ging rakelings naast. Het bleek een teken aan de wand, want nog voor het uur was het wél raak voor de bezoekers. Met een heerlijk afstandsschot liet Miroshnichenko Kaminski kansloos achter. Bijna werd het zelfs meteen daarna 2-2, maar de treffer van Bezborodko werd terecht afgekeurd voor buitenspel.

Gent ging aan het knoeien, terwijl Oleksandria groeide in de wedstrijd. Plastoen kon maar net een enorme kans voor Bezborodko voorkomen, Tretiakov hielp dan weer eigenhandig een grote mogelijkheid om zeep.

Thorup greep in en bracht Tsjakvetadze en Dompé in de ploeg. Dat gaf de thuisploeg opnieuw wat meer stabiliteit. En dat was nodig, want door de winst van Wolfsburg tegen Saint-Etienne moest ook Gent winnen om groepswinnaar te worden. Na een moeizame tweede helft lukte dat ook.

Oleksandria dringt nog even aan:

Thorup: "Misschien wordt dit een groots jaar voor Gent in Europa"

• Sven Kums: “De eerste helft was goed, we kregen veel kansen en kwamen snel op 2-0. Dan moet je die wedstrijd afmaken door een derde keer te scoren en dat deden we niet. De tweede helft was gewoon niet goed. We leden te veel balverlies en lieten hen te veel in de wedstrijd komen. Maar we zijn groepswinnaar en dat is toch mooi. Liefst een haalbare tegenstander nu, want we willen zo ver mogelijk raken.”
  • Ivan De Witte (voorzitter AA Gent): “Ik was wat bang voor de 2e helft en Oleksandria was ook duidelijk sterker na de rust. Ze brachten goed voetbal. Gelukkig waren ze een beetje onhandig voor doel, want anders was het nog zeer moeilijk geworden. Maar laat ons de eerste helft niet vergeten. Ik vind dat we heel goed gespeeld hebben. Alles samen is het toch een verdiende overwinning. We zijn heel blij dat we ons als groepswinnaar gekwalificeerd hebben, dat is een geweldige prestatie. Ook voor het Belgische voetbal. Daarom ben ik ook wat ongelukkig over de wedstrijd van Standard vandaag en dat zij niet doorgaan, want dat had voor de Belgische coëfficiënt nog een betere boost geweest.”
  • Vadis Odjidja: “In de eerste helft ging het misschien iets te makkelijk. We hadden wel de intentie om met dezelfde gedrevenheid aan de tweede helft te beginnen, maar we werden al snel teruggeduwd en waren minder scherp dan in de eerste helft. Dat is spijtig, maar we hebben wel standgehouden en gewonnen. Dat is het belangrijkste. We komen van heel ver. De kwalificatie was al zwaar en in deze poule gaf niemand ons echt kansen. Maar nu staan we wel bovenaan. Er zitten nog veel mooie ploegen in, we zullen wel zien wat de loting geeft. Wie het ook is, laat maar komen.”
  • Laurent Depoitre: “We zijn goed aan de wedstrijd begonnen met mooie combinaties en twee mooie doelpunten. Daarna lieten we de kans liggen om de wedstrijd te beslissen met een derde goal. In de tweede helft waren we iets te nerveus en leden we te veel balverlies. Oleksandria putte ook vertrouwen uit hun doelpunt. Maar gelukkig hebben we standgehouden, dit is een mooie overwinning. Voor mij gaat het voorlopig goed in Europa, ik hoop dat ik die lijn kan doortrekken. Hopelijk loten we nu een haalbare tegenstander, zodat we zo ver mogelijk kunnen doorstoten. Een mooie affiche kan later nog.”
  • Jess Thorup (trainer AA Gent): “Het was een gekke wedstrijd. We hebben goed gespeeld in de eerste helft. We creëerden veel kansen en hadden de wedstrijd daar moeten beslissen. We lieten ze in de tweede helft in de wedstrijd komen en toen roken zij bloed. Op het einde moesten we nog vechten voor deze overwinning. Over de tweede helft kunnen we niet tevreden zijn, maar we zijn natuurlijk wel gelukkig dat we ongeslagen groepswinnaar zijn. We moesten eerst 6 kwalificatiewedstrijden spelen om in de groepsfase te komen en toen zei iedereen dat Wolfsburg en Saint-Etienne de favorieten waren . Nu zijn wij groepswinnaar, zonder een nederlaag . We moeten deze overwinning vieren .Of ik nu graag Kopenhagen zou loten? Dat zou mooi zijn. Niet dat het een makkelijke tegenstander is. Maar ik hoop dat we geen team uit de Champions League loten. Misschien wordt dit een groots jaar voor Gent in Europa.”

De Witte: "Geweldige prestatie voor het Belgische voetbal"

Thorup: "Misschien wordt dit een groot jaar voor Gent in Europa"

Odjidja: "Dit was een van onze doelstellingen"

Kums: "We willen zo ver mogelijk geraken"

Depoitre: "Hopen op een haalbare kaart"

90+4'

Gent zet de kroon op een sterke groepsfase in de Europa League. Het wint na een moeizame tweede helft met 2-1 van Oleksandria en gaat zo als groepswinnaar naar de 1/16e finales.
90+2'

Applauswissel

Depoitre wordt onder luid applaus naar de kant gehaald. Hij was alweer beslissend met 2 treffers. Kvilitaia mag de wedstrijd volmaken.
90+2'
90'

Castro-Montes kan de bal niet laag houden

90'
Castro-Montes kan zich nog eens doorzetten. Wat hij niet kan, is zijn schot laag houden, maar zijn actie geeft Gent wel weer wat ademruimte.
89'

Bij Gent hebben ze toch orde op zaken gesteld met die wissels. Het ziet er allemaal toch weer wat bedrijfszekerder uit.

Filip Joos
89'
De Oekraïense storm lijkt toch wat gaan liggen. Trekt Gent de zege over de finish of zorgt Oleksandria toch nog voor een domper?
87'
85'
Ook Teixeira mag nog enkele minuten Europees voetbal meepikken. Voor Bezborodko zit het erop.