AA Gent staat in de 1/16e finales van de Europa League

do 28 november 2019 20:47
    1. 77' - Geel 2 - Michael Ngadeu-Ngadjui
    2. 80' - Geel - Mahdi Camara
    UEFA Europa League - speeldag 5 - 28/11/19 - 18:55

Dankzij een gelijkspel tegen Saint-Etienne is AA Gent nu al zeker dat het Europees overwintert. In een slappe match verzamelde Saint-Etienne de meeste kansen, met onder meer een trap op de lat. In zijn groep kan Gent 1 speeldag voor het einde niet meer uit de top 2 vallen.

In een notendop:

• Opvallend (1): AA Gent kreeg deze match maar één kans om te scoren en dat na een stilstaande fase. Odjidja schilderde de vrije trap op het hoofd van Ngadeu, maar die miste op een haar. Maar voetballend kregen de buffalo's deze wedstrijd -met heel wat onzuivere passes en slordig balverlies- amper iets voor elkaar.
    • Opvallend (2): Een kwartier voor tijd moet Ngadeu gaan douchen. Hij haalt de doorgebroken Bouanga onderuit en krijgt zijn tweede gele kaart van de avond. Maar ook met 10 man hield Gent uiteindelijk makkelijk stand.
    • Man van de match: De Fransman Denis Bouanga was de beste en meest bedrijvige man op het veld. Telkens Saint-Etienne voor doelgevaar zorgde, was Bouanga daarbij betrokken. De Fransman had zelf ook een geweldig doelpunt kunnen meepikken, maar zijn afstandsschot van buiten de zestien strandde op de lat.

Gent is zeker van kwalificatie voor de volgende ronde na gelijkspel tegen Saint-Etienne

Gent verzekert zich als eerste Belgische club van Europees voetbal na Nieuwjaar

Gent had in Saint-Etienne genoeg aan een gelijkspel om zeker te zijn van de 1/16e finales, maar coach Thorup gaf vooraf aan absoluut te willen winnen. Op het veld was daar echter niet veel van te merken. Al na 8 minuten had Saint-Etienne op voorsprong kunnen komen via een corner, maar na geklungel in de Gentse verdediging trapte Diony in het zijnet.

De mannen van Thorup kregen de hele wedstrijd voetballend amper iets in elkaar geknutseld. Op het kwartier versierde Gent zijn enige noemenswaardige kans van de avond en dat vanaf een stilstaande fase. Vadis Odjidja zorgde voor een vrije trap op maat, Ngadeu kopte rakelings naast.

Voor het overige kwamen alle doelpogingen van de kant van de thuisploeg, met Bouanga in een hoofdrol. Hij strooide in het rond met goede passes en trapte met een knap afstandsschot tegen de lat.

Saint-Etienne zorgde dan wel voor de meeste dreiging, maar het kon Gent nooit echt verontrusten. Zelfs nadat Ngadeu een kwartier voor tijd de doorgebroken Bouanga onderuit had gehaald en zijn tweede geel pakte, bleef Gent zonder al te veel problemen overeind.

Het spel was niet denderend, maar het zal Gent worst wezen. Met dit 0-0-gelijkspel verzekert het zich als eerste Belgische ploeg dit seizoen van Europees voetbal na de winterstop. Het stoot door naar de 1/16e finales van de Europa League. Over 2 weken kan het in de slotmatch thuis tegen Oleksandria ook nog de groepswinst pakken.

De reacties:

• Vadis Odjidja: "Het voetbal was vandaag niet goed, dus ik vind niet dat we aanspraak maakten op de overwinning. Er stond veel op het spel vandaag, dat kon je zien tijdens de wedstrijd. Maar we hebben waarvoor we gekomen zijn: de kwalificatie. Dat was het belangrijkste. Ze hebben niet veel kansen gehad. Zelfs toen wij met 10 vielen, hebben we de match onder controle kunnen houden. De groepswinst is nu het volgende doel. We wilden winnen vandaag, zodat we daar al zeker van waren. Maar het voetbal was niet goed genoeg."
    • Jess Thorup (coach): "Ik miste vandaag wat kwaliteit in ons aanvallende spel. Normaal creëren we meer kansen. Maar aan de andere kant hebben we de wedstrijd onder controle gehad, zelfs met een man minder. Ik had er vrij veel vertrouwen in dat we het gelijkspel zouden vasthouden en ons zouden verzekeren van de kwalificatie. Het was een van mijn grote doelen om na Nieuwjaar nog deel uit te maken van dit toernooi. 5 maanden geleden moesten we nog vechten om in de groepsfases te geraken, nu zijn we met nog 1 match te gaan al zeker van de 1/16e finales. Daar ben ik heel blij mee."

Thorup: "Blij met gelijkspel en de kwalificatie."

Odjidja: “De kwalificatie is binnen, dat was vandaag het belangrijkste.”

Kaminski: "We hebben een volwassen wedstrijd gespeeld."

90+4'

EINDE: 0-0

AA Gent pakt na een flauwe wedstrijd een punt in Saint-Etienne en is daardoor zeker van de 1/16e finales van de Europa League. De buffalo's kunnen op de laatste speeldag ook nog groepswinnaar worden.
    90+3'
    De wedstrijd zit er bijna op en eindelijk nog eens wat actie van Gent. Mohammadi schiet een meter naast.
    90+1'
    We krijgen 4 minuten extra tijd.
    88'

Het is wel een slotoffensief van Saint-Etienne, maar redelijk ongeordend.

Peter Vandenbempt op Sporza
    87'
    Bouanga wil zich nog eens tonen. Hij raakt mooi voorbij Plastoen, maar tikt dan de bal te ver van de voet.
    85'
    Nordin probeert het eens zelf, maar hij vlamt kilometers naast.
    83'
    Weer Nordin die vanop de linkerflank met de voorzet komt. Honorat schiet wild over.
    80'
    78'
    Youssouf met een goeie voorzet. Camara wil koppen, maar raakt de bal met de hand en krijgt geel.
    78'
    Er zijn 25.000 supporters aanwezig voor deze wedstrijd. Krijgen ze nog een doelpunt te zien?
    78'

Gent wacht lastig slotkwartier na rood voor Ngadeu

78'
    Opnieuw een spits die naar de kant gehaald wordt. Depoitre maakt plaats voor Castro-Montes.