AA Gent staat in de 1/16e finales van de Europa League

  1. 45+1' - Geel - Elisha Owusu
  1. 81' - Verv. Jonathan David door Brecht Dejaegere
  2. 81' - Verv. Yann M'Vila door Robert Beric
  3. 80' - Geel - Mahdi Camara
  4. 79' - Verv. Laurent Depoitre door Alessio Castro-Montes
  5. 77' - Geel 2 - Michael Ngadeu-Ngadjui
  6. 74' - Verv. Loïs Diony door Zaydou Youssouf
  7. 72' - Verv. Roman Jaremtsjoek door Giorgi Kvilitaia
  8. 65' - Verv. Jean-Eudes Aholou door Arnaud Nordin
  9. 65' - Geel - Michael Ngadeu-Ngadjui

  Dankzij een gelijkspel tegen Saint-Etienne is AA Gent nu al zeker dat het Europees overwintert. In een slappe match verzamelde Saint-Etienne de meeste kansen, met onder meer een trap op de lat. In zijn groep kan Gent 1 speeldag voor het einde niet meer uit de top 2 vallen.

  In een notendop:

  • Opvallend (1): AA Gent kreeg deze match maar één kans om te scoren en dat na een stilstaande fase. Odjidja schilderde de vrije trap op het hoofd van Ngadeu, maar die miste op een haar. Maar voetballend kregen de buffalo's deze wedstrijd -met heel wat onzuivere passes en slordig balverlies- amper iets voor elkaar.  
  • Opvallend (2): Een kwartier voor tijd moet Ngadeu gaan douchen. Hij haalt de doorgebroken Bouanga onderuit en krijgt zijn tweede gele kaart van de avond. Maar ook met 10 man hield Gent uiteindelijk makkelijk stand.
  • Man van de match: De Fransman Denis Bouanga was de beste en meest bedrijvige man op het veld. Telkens Saint-Etienne voor doelgevaar zorgde, was Bouanga daarbij betrokken. De Fransman had zelf ook een geweldig doelpunt kunnen meepikken, maar zijn afstandsschot van buiten de zestien strandde op de lat.

  Gent is zeker van kwalificatie voor de volgende ronde na gelijkspel tegen Saint-Etienne

  Gent verzekert zich als eerste Belgische club van Europees voetbal na Nieuwjaar

  Gent had in Saint-Etienne genoeg aan een gelijkspel om zeker te zijn van de 1/16e finales, maar coach Thorup gaf vooraf aan absoluut te willen winnen. Op het veld was daar echter niet veel van te merken. Al na 8 minuten had Saint-Etienne op voorsprong kunnen komen via een corner, maar na geklungel in de Gentse verdediging trapte Diony in het zijnet. 

   

  De mannen van Thorup kregen de hele wedstrijd voetballend amper iets in elkaar geknutseld. Op het kwartier versierde Gent zijn enige noemenswaardige kans van de avond en dat vanaf een stilstaande fase. Vadis Odjidja zorgde voor een vrije trap op maat, Ngadeu kopte rakelings naast.

   

  Voor het overige kwamen alle doelpogingen van de kant van de thuisploeg, met Bouanga in een hoofdrol. Hij strooide in het rond met goede passes en trapte met een knap afstandsschot tegen de lat.

   

  Saint-Etienne zorgde dan wel voor de meeste dreiging, maar het kon Gent nooit echt verontrusten. Zelfs nadat Ngadeu een kwartier voor tijd de doorgebroken Bouanga onderuit had gehaald en zijn tweede geel pakte, bleef Gent zonder al te veel problemen overeind. 

   

  Het spel was niet denderend, maar het zal Gent worst wezen. Met dit 0-0-gelijkspel verzekert het zich als eerste Belgische ploeg dit seizoen van Europees voetbal na de winterstop. Het stoot door naar de 1/16e finales van de Europa League. Over 2 weken kan het in de slotmatch thuis tegen Oleksandria ook nog de groepswinst pakken.

  De reacties:

  • Vadis Odjidja: "Het voetbal was vandaag niet goed, dus ik vind niet dat we aanspraak maakten op de overwinning. Er stond veel op het spel vandaag, dat kon je zien tijdens de wedstrijd. Maar we hebben waarvoor we gekomen zijn: de kwalificatie. Dat was het belangrijkste. Ze hebben niet veel kansen gehad. Zelfs toen wij met 10 vielen, hebben we de match onder controle kunnen houden. De groepswinst is nu het volgende doel. We wilden winnen vandaag, zodat we daar al zeker van waren. Maar het voetbal was niet goed genoeg."
  • Jess Thorup (coach): "Ik miste vandaag wat kwaliteit in ons aanvallende spel. Normaal creëren we meer kansen. Maar aan de andere kant hebben we de wedstrijd onder controle gehad, zelfs met een man minder. Ik had er vrij veel vertrouwen in dat we het gelijkspel zouden vasthouden en ons zouden verzekeren van de kwalificatie. Het was een van mijn grote doelen om na Nieuwjaar nog deel uit te maken van dit toernooi. 5 maanden geleden moesten we nog vechten om in de groepsfases te geraken, nu zijn we met nog 1 match te gaan al zeker van de 1/16e finales. Daar ben ik heel blij mee."

  Thorup: "Blij met gelijkspel en de kwalificatie."

  Odjidja: “De kwalificatie is binnen, dat was vandaag het belangrijkste.”

  Kaminski: "We hebben een volwassen wedstrijd gespeeld."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. EINDE: 0-0. AA Gent pakt na een flauwe wedstrijd een punt in Saint-Etienne en is daardoor zeker van de 1/16e finales van de Europa League. De buffalo's kunnen op de laatste speeldag ook nog groepswinnaar worden.
  3. tweede helft, minuut 93. De wedstrijd zit er bijna op en eindelijk nog eens wat actie van Gent. Mohammadi schiet een meter naast.
  4. tweede helft, minuut 91. We krijgen 4 minuten extra tijd.
  5. tweede helft, minuut 88. Het is wel een slotoffensief van Saint-Etienne, maar redelijk ongeordend. Peter Vandenbempt op Sporza.
  6. tweede helft, minuut 87. Bouanga wil zich nog eens tonen. Hij raakt mooi voorbij Plastoen, maar tikt dan de bal te ver van de voet.
  7. tweede helft, minuut 85. Nordin probeert het eens zelf, maar hij vlamt kilometers naast.
  8. tweede helft, minuut 83. Weer Nordin die vanop de linkerflank met de voorzet komt. Honorat schiet wild over.
  9. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij KAA Gent, Brecht Dejaegere erin, Jonathan David eruit
  10. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij AS Saint-Etienne, Robert Beric erin, Yann M'Vila eruit
  11. Gele kaart voor Mahdi Camara van AS Saint-Etienne tijdens tweede helft, minuut 80
  12. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij KAA Gent, Alessio Castro-Montes erin, Laurent Depoitre eruit
  13. tweede helft, minuut 78. Youssouf met een goeie voorzet. Camara wil koppen, maar raakt de bal met de hand en krijgt geel.
  14. tweede helft, minuut 78. Er zijn 25.000 supporters aanwezig voor deze wedstrijd. Krijgen ze nog een doelpunt te zien?
  15. tweede helft, minuut 78. Gent wacht lastig slotkwartier na rood voor Ngadeu.

   Gent wacht lastig slotkwartier na rood voor Ngadeu

  16. tweede helft, minuut 78. Opnieuw een spits die naar de kant gehaald wordt. Depoitre maakt plaats voor Castro-Montes. .
  17. tweede helft, minuut 77. Rood voor Ngadeu! Bouanga glipt door de Gent-defensie en wordt getackled door Ngadeu. Die pakt zijn tweede geel en dus rood. Gent nog een kwartier met 10.
  18. Tweede gele kaart voor Michael Ngadeu-Ngadjui van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 77
  19. tweede helft, minuut 75. Nordin probeert het met een lage schuiver, geen probleem voor Kaminski.
  20. tweede helft, minuut 74.