Ga naar de inhoud
Standard doet wat het moet doen: winnen.

UEFA Europa League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Arsenal
11
6
3
1
2
14
7
2
Eintracht Frankfurt
9
6
3
3
0
8
10
3
Standard
8
6
2
2
2
8
10
4
Vitória Guimarães
5
6
1
3
2
7
10
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Arsenal
0
0
0
0
0
0
0
2
Eintracht Frankfurt
0
0
0
0
0
0
0
3
Standard
0
0
0
0
0
0
0
4
Vitória Guimarães
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Arsenal
0
0
0
0
0
0
0
2
Eintracht Frankfurt
0
0
0
0
0
0
0
3
Standard
0
0
0
0
0
0
0
4
Vitória Guimarães
0
0
0
0
0
0
0
StandardVitória Guimarães
24
Agu
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Sergey Ivanov
stadion
Sclessin
toeschouwers
13477

VIDEO: Standard bevestigt met enige moeite zijn thuisreputatie in Europa

 do 19 september 2019 20:50
  1. 39' - Geel - Valerii Bondarenko
  1. 66' - Geel - Mikel Agu
  2. 71' - Verv. Mikel Agu door Pêpê
  3. 76' - Geel - Mërgim Vojvoda
  4. 90+2' - Doelpunt - Paul José Mpoku (2 - 0)
UEFA Europa League - speeldag 1 - 19/09/19 - 18:55
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
90+2'
Paul José Mpoku
90+2'
Paul José Mpoku
2 - 0

Standard is uitstekend begonnen aan de groepsfase van de Europa League. Tegen het stugge Vitoria Guimaraes effende een owngoal het pad, Mpoku legde in de extra tijd de 2-0-eindstand vast. Op de volgende speeldag wacht een bezoek aan het Emirates Stadium van Arsenal, dat Frankfurt klopte op speeldag 1.  

Standard - Guimaraes in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na een aftastende eerste helft blijft ook na de rust het spektakel lang uit. Tot de bezoekende aanvoerder de bal in eigen doel werkt.
  • Opmerkelijk: Na meer dan 4 maanden blessureleed maakt miljoenenaankoop Zinho Vanheusden zijn rentree. De 20-jarige verdediger valt in de slotfase in.
  • Statistiek: Sclessin blijft een oninneembare vesting. Na de 9 op 9 in de Jupiler Pro League wint Standard nu ook zijn thuismatch in Europa.

Standard start EL-campagne met 2-0-zege tegen Guimaraes

Met de handrem op

Guimaraes had 3 voorrondes overleefd en dat oogstte veel respect bij Standard. Te veel, want de leider in de Jupiler Pro League begon met de handrem op tegen de nummer 10 uit de Portugese competitie.


De beste kans voor de rust was er een voor Carcela. De vervanger van de zieke Lestienne liep goed in op een voorzet van Mpoku, maar hij kreeg zijn linker niet meer goed tegen de bal.

 

Guimaraes sprokkelde meer kansen, echt gevaarlijk kon je de Portugezen niet noemen. Pas in het slot van de eerste helft kreeg het de bal tussen de palen. Evangelista kopte recht in de handen van Milinkovic-Savic. De Servische doelman maakte zijn debuut voor Standard.

Mehdi Carcela
Mehdi Carcela kan net niet goed genoeg bij de bal.

Owngoal zet Standard op weg

Na een spektakelarme eerste helft bleef het ook na de pauze lang wachten op opwinding. Guimaraes vormde een stevig geheel dat moeilijk te ontwrichten was.

 

Gelukkig voor Standard deden de bezoekers zichzelf de das om. Guimaraes-aanvoerder Hanin gleed een pass van Vojvoda voor Emond in eigen doel: 1-0.

 

Een opluchting voor het thuisteam dat niet veel later bijna de score verdubbelde. Na een goeie actie van Carcela stuitte Bastien op Silva.

 

De 2-0 zou er nog komen, maar eerst hield Milinkovic-Savic de nul. De nieuwe Standard-goalie had zijn volle 2 meter nodig om een kopbal van de verdediger Tapsoba uit zijn doel te ranselen.

 

Diezelfde Tapsoba ging in de fout bij het tweede doelpunt van Standard. Mpoku won het duel en prikte de bal binnen in de toegevoegde tijd. Match gespeeld na een avondje zweten voor Standard, dat net als in de competitie de 3 punten pakte op Sclessin.

 

Over twee weken wacht een zware verplaatsing naar Arsenal. De Engelse topclub speelde vorig seizoen de finale tegen stadsgenoot Chelsea.

Standard klimt op voorsprong na een ongelukkige owngoal van een Portugees: 1-0

Mpoku maakt het af in de slotfase: 2-0

Mpoku: "En nu Arsenal? Voor zulke matchen speel je voetbal"

  • Paul-José Mpoku (scoorde de 2-0): "We hebben moeten vechten. Dit is een ploeg die de bal kan bijhouden en wij moesten geduldig zijn. Op het einde kon ik de goal van de verlossing maken. Ik moet iedereen feliciteren. Het is goed om zo aan de campagne te beginnen. Dat we nu tegen Arsenal spelen? Neen, eerst tegen Eupen in de competitie, dan tegen Lommel in de beker en Charleroi in de competitie. Daarna zullen we wel over Arsenal praten. Maar ik geef toe: voor zulke matchen speel je voetbal."
  • Zinho Vanheusden (maakte zijn rentree na zware knieblessure): "Ik had nog niet verwacht dat ik al zou spelen, want ik ben nog maar twee weken aan het trainen. Maar ik voel me elke dag beter op training en ik denk dat de coach dat ook ziet. Of het een lijdensweg was? Een voordeel: het was niet de eerste keer. De eerste keer was mentaal superzwaar, want ik trainde toen met de eerste ploeg van Inter. Nu wist ik wat er zou gebeuren en zei ik: ik kom weer sterker terug. Dat is mijn bedoeling."
  • Michel Preud'homme (trainer): "Je mag Guimaraes geen ruimte geven. Ze wachten op een moment en dat mag je hen niet geven. Daarom zijn we ook in onze organisatie gebleven en hebben we ons moment afgewacht. Op sommige momenten konden we wel beter, zeker in de eerste helft. Aan de bal was er een beetje nervositeit."

Preud'homme: "We mochten geen ruimte laten aan deze ploeg"

Mpoku: "We moesten geduldig blijven"

Vanheusden: "Heel blij dat ik mijn comeback heb kunnen maken"

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+4'

Einde: 2-0

Standard heeft moeten zwoegen, maar het wint wel de wedstrijd die het moet winnen. De leider in de Jupiler Pro League klopt Guimaraes na een owngoal en een doelpunt van Mpoku. Daarmee pakt Standard ook in Europa de 3 punten in eigen huis.
90+3'

Mpoku maakt het af in de slotfase: 2-0

90'

Mpoku pakt cadeau uit: 2-0

Mpoku profiteert optimaal van een misser van Tapsoba. Hij wint het duel en prikt de 2-0 binnen. De eerste zege in deze Europa League-campagne is binnen voor Standard.
90'

+5 minuten

Deze match is nog niet afgelopen. De wedstrijdleiding telt er 5 minuten bij.
88'
Nog 2 minuten op de klok: iedereen van Standard plooit terug om de kleine voorsprong vast te houden.
87'

Frankfurt - Arsenal 0-3

In geen tijd staat het 0-3 voor Arsenal. Na Saka scoort ook Aubameyang.
86'
Terwijl Milinkovic-Savic een voorzet van Guimaraes klemt, heeft Arsenal een tweede keer gescoord in de andere match van groep F. De Engelsen leiden met 0-2 in Frankfurt.
84'
Na enkele mooie dribbels mag Carcela naar de kant. Boljevic speelt de wedstrijd uit.
83'
82'
80'

Standard-doelman pakt uit met ultieme redding

80'

Het leed is geleden voor Zinho Vanheusden. Ze zullen hem met open armen ontvangen.

Peter Vandenbempt
79'

Vanheusden is terug

Belofte-international Zinho Vanheusden valt in voor Limbombe. De 20-jarige verdediger speelt zijn eerste minuten van het seizoen na een zware knieblessure.
78'

Save Milinkovic-Savic

De dreiging van Guimaraes wordt met de minuut groter. Milinkovic-Savic heeft zijn volle 2 meter nodig om de kopbal van Tapsoba uit zijn doel te werken.
77'
We snijden het slotkwartier aan en Guimaraes aast op de 1-1. Die valt voorlopig niet. Standard krijgt een vrijschop niet weggewerkt en Bruno Duarte mikt over.
76'

Standard ontsnapt aan de gelijkmaker