1. 14' - Doelpunt - Carles Pérez (1 - 0)
UEFA Europa League - speeldag 1 - 20/02/20 - 21:01
14'
Carles Pérez
14'
1 - 0

AA Gent heeft zijn kansen min of meer gaaf gehouden tegen AS Roma. Het kwam snel op achterstand in Italië, maar liet zich niet intimideren. Gent voetbalde goed mee, maar scoren lukte Depoitre en co niet. Toch blijven ze bij Gent in hun kansen geloven. "Hier hadden we al de steun van meer dan 2000 supporters, met een volle Ghelamco Arena is volgende week alles nog mogelijk", zegt trainer Jess Thorup.

AS Roma - AA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Gent weet geen goal te puren uit zijn kansen in de tweede helft en wordt daar bijna voor afgestraft in de slotfase. Met een knappe redding op een kopbal van Kolarov houdt Kaminski de Gentse kansen voor de terugmatch gaaf.
  • Man van de match: Veel werk had hij niet vanavond, maar wat hij moest doen deed Kaminski goed. Bij de openingstreffer van Perez was de Gentse doelman kansloos, maar in de tweede helft voorkwam hij erger met uitstekende reddingen op pogingen van Smalling en Kolarov.
  • Opvallend: Na een maand zonder zege weet AS Roma eindelijk nog eens wat winnen is. Sinds de uitschakeling in de Coppa Italia tegen Juventus speelde Roma één keer gelijk en ging het drie keer onderuit. Ook de nul houden was al ruim een maand, sinds de bekermatch tegen Parma, niet meer gelukt.

Verslag van AS Roma-Gent

Gent schiet in eigen voet

AS Roma had al ruim een maand niet meer gewonnen en dus rook Gent zijn kans in het Stadio Olimpico. De bezoekers begonnen niet onaardig aan de wedstrijd, maar het balbezit en de eerste dreiging was wel voor Roma. Een kopbal van Dzeko ging voorlangs.

Bij Gent slopen er te veel slordigheden in het spel en na amper 13 minuten betaalden de bezoekers daar een hoge prijs voor. Na knullig balverlies van Lustig ging de bal razendsnel naar Perez en alleen voor Kaminski maakte de Barça-huurling het fraai af.

Gent bleef niet bij de pakken zitten en ging op zoek naar de gelijkmaker. Een voorzet van David kwam met wat geluk in de voeten van Depoitre, maar die kon onvoldoende kracht zetten om Lopez te verschalken. Bezoes probeerde het dan weer van ver, zijn knal ging nipt naast.

Ook Kums waagde zijn kans met een schot, maar ook bij hem was het net niet. Tekenend voor de aanvallen van Gent, want tot twee keer toe speelde Odjidja een kansrijke omschakeling slecht uit. De bezoekers hadden het dan ook vooral aan zichzelf te wijten dat ze aan de rust 1-0 achter stonden.

Perez straft fout bij Gent af en zet de 1-0 op het bord

Kaminski houdt Gentse kansen gaaf met late redding

Kort na de rust ontsnapte Gent aan de 2-0. Smalling werd aan de tweede paal uit het oog verloren op een vrije trap van Kolarov, maar Kaminski gooide zich goed voor de bal. Niet veel later zorgde een vrije trap van Kolarov opnieuw voor gevaar. Cristante kopte op de paal, al werd er ook gevlagd voor buitenspel.

Aan overkant leek Lopez Gent een handje te helpen met slordig balverlies, maar Kums en Depoitre speelden het niet goed uit. Toen Odjidja kort daarna tot twee keer toe stevig uithaalde, was Lopez wel weer bij de les met twee knappe reddingen.

Aan kansen geen gebrek dus voor Gent en twintig minuten voor het einde kwam er nog een hele grote bij. Met een heerlijke pass bracht Kums Depoitre alleen voor Lopez, maar de Gentse spits verlengde de bal slap in de handen van de doelman.

Diezelfde Lopez liet zich in de slotfase verrassen op een indraaiende vrije trap van Odjidja, maar Depoitre miste opnieuw torinstinct toen de geloste bal voor zijn voeten viel. Bijna werden die missers nog afgestraft. Kaminski had een uitstekende reflex nodig op een kopbal van Kolarov om de 2-0 te vermijden.

Depoitre laat uitstekende kans liggen

Thorup: "Met volle Ghelamco Arena is alles mogelijk"

Jess Thorup (trainer AA Gent): “Ik ben trots op mijn spelers, we hebben vandaag moed getoond. We speelden een zeer goede wedstrijd. Vooral onze tweede helft was goed. We hadden wel die uitgoal moeten maken om onze kansen om door te stoten te verhogen en die ontbrak. Maar zelfs met deze uitslag hebben we nog kansen. We weten dat we thuis sterk zijn. Hier hadden we al de steun van meer dan 2000 supporters, met een volle Ghelamco Arena is volgende week alles nog mogelijk. Wij hadden kansen, maar zij op het einde ook. Dus ergens moeten we ook tevreden zijn dat het maar 1-0 is. Ik ben vanavond alleen ontgoocheld dat we niet gescoord hebben, voor de rest ben ik tevreden met wat ik gezien heb.”

Kums: "Kansen jammer genoeg niet benut"

Sven Kums (AA Gent): “We hebben genoeg kansen gehad om hier te scoren. Alleen moet je die kansen dan wel afmaken. Dat is toch zuur. Op het einde hebben we wel nog geluk dat we niet met 2-0 verliezen, want dan werd het wel heel moeilijk. We hebben goed gespeeld, zeker in de tweede helft. We domineerden en hadden de meeste kansen, maar jammer genoeg hebben we die niet benut. In ons stadion kunnen we altijd iets meer, maar dan moeten we wel de kansen afmaken.”

Fonseca: "Het wordt een lastige terugwedstrijd"

• Paulo Fonseca (trainer AS Roma): “Het belangrijkste voor ons was om te winnen en geen tegengoal te slikken. We wisten dat Gent een zeer sterke ploeg is. Zij hadden dit seizoen nog niet verloren in de Europa League. We weten ook dat Gent thuis heel sterk. Wij zaten met 3 nederlagen niet in onze beste periode en daarom is deze overwinning heel belangrijk voor ons. Ik was niet verrast door het balbezit van Gent. Ik weet dat het een zeer sterke ploeg is. Na onze goal moest Gent meer risico’s nemen, terwijl wij meer moesten verdedigen dan in andere wedstrijden. Dat was ook de verdienste van Gent. Het wordt nog een lastige terugwedstrijd, maar de focus ligt nu op de competitiewedstrijd tegen Lecce.”
  • Vadis Odjidja (AA Gent): “Ik ben heel trots op de ploeg en ik denk dat alle Gentse supporters ook trots zijn op ons. Maar er is natuurlijk een wrange nasmaak van ontgoocheling. Er zat meer in vandaag, we verdienden een goal. Maar voor hetzelfde geld slikten we op het einde nog de 2-0. We moeten dus tevreden zijn, dit biedt perspectieven voor de terugwedstrijd. In het begin toonden we misschien iets te veel respect, maar na de rust hebben we de wedstrijd in handen genomen op zoek naar de gelijkmaker. Maar alles is nog mogelijk in de terugwedstrijd, met de steun van onze supporters.”
  • Laurent Depoitre (AA Gent): “Ik ben het veld toch afgestapt met ontgoocheling. We hebben goed gespeeld en Roma toch wat verrast door ze onder druk te zetten. We hadden kansen, maar hebben ze helaas niet benut. We maakten soms de verkeerde keuze of de laatste pass was niet goed. We moeten ontgoocheld zijn, maar we hebben nog alle kansen in de terugwedstrijd.”

90+4'

Gent gaat met 1-0 onderuit bij AS Roma, maar blijft vooral achter met het gevoel dat er meer in zat. De bezoekers hadden kansen genoeg tegen een matig Roma, maar faalden in de afwerking. Al voorkwam Kaminski ook erger met een knappe redding in de slotfase.
90+3'

Venijn in de staart?

De 3 minuten extra zitten er bijna op. Kan Gent nog iets uit zijn hoed toveren of zal het in de Ghelamco Arena moeten gebeuren?
90+1'

Kaminski houdt de 1-0 op het bord

90'
Toch even een minder moment nu van Gent. Roma voelt dat er misschien nog wel meer in zit. Thorup grijpt in en haalt Kums naar de kant voor Marreh.
87'

Kaminski houdt Gent overeind

Bijna worden de missers van Gent genadeloos afgestraft. Santon schildert de bal fraai op het hoofd van Kolarov en die dwingt Kaminski tot een prima reflex. Meteen daarna brengt ook Mkhitaryan de bal nog eens gevaarlijk voor doel, maar zijn voorzet gaat aan alles en iedereen voorbij.
85'

Ook halve blunder van Roma-doelman levert Gent geen goal op

84'

Gemiste kans nummer zoveel voor Gent

Toch weer een prangende fase in de zestien van Roma. Odjidja mag een vrije trap nemen schuin voor doel en draait de bal meteen binnen het doelkader. Lopez is zo verrast dat hij de bal lost. Depoitre kan er zijn voet tegen zetten, maar opnieuw onvoldoende secuur en Lopez heeft de bal dit keer wel klemvast.
83'
Ook voor Perotti zit de wedstrijd erop, hij wordt vervangen door Kluivert. Roma maakt van de wissels handig gebruik om het tempo van de match te breken. Al bij al toch een bleke prestatie van de thuisploeg.
82'
81'
De tijd tikt stilaan in het voordeel van Roma. Kan Gent nog een slotoffensief ontketenen of houdt Roma de krappe voorsprong vast?
78'
Owusu gooit de bal nog eens in de zestien, maar Smalling wint het duel van Depoitre. Bij Roma komt Mkhitaryan intussen op het veld voor Pellegrini.
76'

Gent moet blijven geloven in zijn kansen, want als er voetbalgoden bestaan dan verliest Gent deze wedstrijd niet.

Filip Joos
74'
Thorup haalt Bezoes naar de kant voor Tsjakvetadze. Kan die Gent op het scorebord zetten en zo een veelbelovende uitgangspositie bezorgen?
73'
72'
De Roma-tifosi kunnen eindelijk nog eens applaudisseren voor een actie van hun ploeg. Een afgeweken schot van Perez levert een hoekschop op. Die komt Gent zonder kleerscheuren door.