Standard wint niet en is Europees uitgeschakeld, Oulare valt uit

  1. 18' - Verv. Serginho door Eray Ataseven
  2. 11' - Geel - Serginho
  1. 90+7' - Geel - Paul José Mpoku
  2. 90+7' - Geel - Onur Ayik
  3. 90+4' - Geel - Zinho Vanheusden
  4. 90+3' - Verv. Helder Barbosa door Bilal Kisa
  5. 84' - Verv. Orlando Sá door Renaud Emond
  6. 84' - Verv. Samuel Bastien door Obbi Oulare
  7. 76' - Geel - Milan Lukac
  8. 72' - Verv. Adrien Regattin door Onur Ayik
  9. 61' - Verv. Uche Agbo door Paul José Mpoku
  10. 52' - Geel - Mehdi Carcela-González

  Standard heeft op bezoek bij Akhisar zijn 10e punt gesprokkeld in deze Europa League, maar dat volstond niet voor de kwalificatie. Standard had zelf moeten winnen én Sevilla had 1 goaltje meer moeten maken tegen Krasnodar. De Spanjaarden en de Russen stoten door. Voor Akhisar was het het 1e puntje.

  In een notendop:

  • Sleutelmoment: Rond de 70e minuut mist Sa dé kans om Standard op voorsprong te brengen.
  • Man van de match: Barbosa was de gevaarlijkste man bij de Turken, maar miste voor de rust onbegrijpelijk.      
  • Pechvogel: Invaller Oulare moest al na 5 minuten met een draagbaar naar de kant na een botsing met de doelman. De spits was nog maar net terug na maandenlang blessureleed, hopelijk is het niet te ernstig.

  Verslag van Akhisar-Standard

  Standard komt goed weg voor de rust

  Standard had zijn lot niet meer in eigen handen ondanks het mooie puntenaantal van 9. Verlies was uit den boze, maar een gelijkspel kon volstaan als Sevilla verloor. Al na 11 minuten was duidelijk dat dat niet het geval zou zijn, want Ben Yedder had toen al 2 keer gescoord in Spanje. Dus moest Standard winnen én hopen dat Sevilla minstens met 4-0 Krasnodar zou kloppen.

   

  Standard speelde evenwel niet wervelend. Na een lange studieronde was de eerste grote kans voor Barbosa, die te hoog trapte. Standard botste op een stevig blok bij de Europese debutant, die een extra premie zou krijgen als het zijn 1e punten zou pakken.

   

  Carcela en Vanheusden konden even dreigen. Op het moment dat de bezoekers het heft in handen leken te nemen, liet Barbosa de openingsgoal liggen. Luyindama liet een 2e keer Manu lopen en die zette perfect voor. Vanaf 1 meter duwde een glijdende Barbosa de bal evenwel nog over het doel.

   

  Standard was verwittigd en reageerde met een kopbal van Sa op het dak van het doel. Op slag van rust kreeg Vanheusden bij een corner veel ruimte, maar via zijn hoofd en dij hobbelde de bal een meter naast.

  Barbosa mist onbegrijpelijk op 1 meter van Standard-goal

  Sa laat dé kans liggen voor Standard

  Standard moest uit een ander vaatje tappen na de rust en zeker toen het al snel 3-0 werd in Sevilla, dat bovendien Krasnodar met rood tot 10 herleid zag worden. De 4-0 daar hing dus in de lucht, dus moest Standard alles doen om te winnen.

   

  Dat leek even zo. Standard kwam iets gretiger uit de kleedkamer en Carcela wervelde langs 4 withemden, waarbij hij in de 16 licht geraakt werd door Vrsajevic. Carcela ging neer en wou een penalty, de ref gaf hem geel voor een schwalbe. Over deze fase zal nog gediscussieerd worden.

   

  Preud'homme wist dat zijn ploeg meer moest creëren en bracht op het uur Mpoku voor Agbo, waarna Standard 10 goeie minuten kende. Sa had moeten scoren, maar hij duwde de perfecte voorzet van Mpoku met buitenkantje rechts naast in plaats van met links binnen. Standard kampeerde enkele minuten in de 16 van Akhisar, maar verder dan een schot van Fai net naast kwam het niet meer.

  Invaller Oulare geblesseerd afgevoerd

  De Turken kwamen amper nog in het stuk voor, enkel Barbosa zette Ochoa nog eens aan het werk met een pegel. 10 minuten voor het einde gooide Preud'homme met Emond en Oulare zijn laatste troeven op tafel. Die konden niets meer uitrichten, integendeel: na een duel met de doelman viel Oulare uit.

   

  De spits moest op een draagbaar afgevoerd worden, de handen ontgoocheld voor het gelaat. Hij was nog maar net terug uit blessure, mogelijk is hij nu weer een tijd out. Hij werd na de wedstrijd afgevoerd naar het ziekenhuis.

   

  Standard moest met zijn tienen voort en kreeg niets meer klaar. De Turken speelden de 5 minuten extra met genoeg tijdrekken uit. Omdat er in Sevilla ook niet meer gescoord werd, was zelfs een zege niet voldoende geweest. Exit Standard.

  Pech voor Oulare: spits moet met draagbaar van het veld in Turkije

  Preud'homme: "10 punten is normaal gezien genoeg voor de kwalificatie"

  Hoe blikt de Standard-coach terug op het einde van de Europese campagne na de troosteloze 0-0. "We hebben 10 punten, normaal is dat genoeg om gekwalificeerd te zijn. We hebben in het algemeen ons werk gedaan, al hadden we het beter kunnen doen. We misten kansen in enkele wedstrijden om ons doelsaldo te verbeteren."

   

  Standard zat in een zware poule met Sevilla en Krasnodar. "Ik wens Genk proficiat. Zij gaan door met 11 punten, maar zij hadden geen Sevilla of Krasnodar in hun groep. Al is Besiktas wel een topploeg."

   

  "We wisten dat het in Sevilla 3-0 was en er rood was gevallen. Daarom probeerden we alles op het einde. Ik hoorde evenwel dat er na de 3-0 meer balbezit dan iets anders was in Sevilla."

   

  "Onze eerste helft vandaag was niet goed genoeg. Sommige spelers deden het niet goed op hun positie. Na de rust was het veel beter. We hadden genoeg kansen om te scoren."


  Preud'homme zag jammer genoeg Oulare snel uitvallen en naar het ziekenhuis afgevoerd worden: "Hij heeft een krak gehoord. Wij vrezen een beenbreuk. Ik hoop van niet, want dat zou de grootste ramp vanavond zijn. In het ziekenhuis zullen ze beslissen of er meteen moet ingegrepen worden of hij mag terugvliegen." 

  Oulare heeft een krak gehoord. Wij vrezen een beenbreuk. Ik hoop van niet, want dat zou de grootste ramp vanavond zijn.

  Vanheusden: "Toch een mooi Europees parcours in een moeilijke groep"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97. Einde: 0-0 en Standard gewipt. Standard ligt uit Europa. Het kon niet winnen bij Akhisar (0-0) en Sevilla klopte Krasnodar met 3-0. Sevilla en Krasnodar gaan door.Bij 4-0 voor Sevilla en winst voor Standard, mochten de Luikenaars door.
  2. Gele kaart voor Paul José Mpoku van Standard tijdens tweede helft, minuut 97
  3. Gele kaart voor Onur Ayik van Akhisar Belediyespor tijdens tweede helft, minuut 97
  4. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  5. tweede helft, minuut 94. Geen penalty voor Ayik, wel geel. Ayik doet een Carcelaatje: hij gaat de 16 in en duikt over het been van Vanheusden. Hij wil een penalty, maar krijgt geel voor een schwalbe.
  6. tweede helft, minuut 94. Luyindama mee in de spits. De Congolese verdediger kopt een verre bal van Vanheusden door, maar er staat niemand meer achter hem.
  7. Gele kaart voor Zinho Vanheusden van Standard tijdens tweede helft, minuut 94
  8. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij Akhisar Belediyespor, Bilal Kisa erin, Helder Barbosa eruit
  9. tweede helft, minuut 92. Vanheusden houdt Manu tegen. Obstructie: om een aanval van Akhisar te ontzenuwen blijft Vanheusden als een blok staan. Manu botst op de verdediger, die daarvoor geel krijgt. En zich ook bezeerd heeft bij die fase. Zo wordt er niet veel meer gevoetbald.
  10. tweede helft, minuut 90. Turken hebben tijd. Barbosa valt voor dood neer en wint toch heel wat tijd, hij moet ook verzorgd worden en wordt na een dikke minuut ook nog eens gewisseld. Zo zijn er nog 3 extra minuten over.
  11. tweede helft, minuut 89. Laatste minuut. Het kalf lijkt verdronken voor Standard. Al komen er 5 minuten extra tijd. Sevilla moet dan wel ook nog een keer scoren.
  12. tweede helft, minuut 87. Oulare op draagbaar afgevoerd. Pech voor Oulare. De aanvaller wordt van het veld gedragen met de handen voor zijn ogen. Duidelijk diep ontgoocheld. Standard moet nu met zijn tienen voort, de 3 wissels zijn op.
  13. tweede helft, minuut 86. Oulare gewond op de grond. De spits is nog maar net ingevallen, maar heeft na een duel in de 16 nood aan verzorging. Het lijkt ernstig.
  14. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Standard, Renaud Emond erin, Orlando Sá eruit
  15. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Standard, Obbi Oulare erin, Samuel Bastien eruit
  16. tweede helft, minuut 83. Emond voor Sa, Oulare voor Bastien. Nog 10 minuten hebben de nieuwe jongens van Standard om het verschil te maken. Sa had dé kans om de 0-1 te maken, maar hij blijft op 1 goaltje steken dit seizoen: in de beker tegen Knokke.
  17. tweede helft, minuut 81. Emond en Oulare staan klaar. Preud'homme bereidt een dubbele wissel voor om de winst nog naar België te halen (en mogelijk de Europese kwalificatie). Emond en Oulare staan klaar aan de zijlijn. Emond scoorde in de heenmatch (2-1), Oulare was trefzeker tegen STVV.
  18. tweede helft, minuut 79. Akhisar staat er weer. Na de inbreng van Mpoku zat er even wat meer vuur in het spel van Standard, maar dat stormpje is ondertussen weer gaan liggen. Akhisar komt weer meer in het spel voor. Een pegel van Barbosa spat op de vuisten van Ochoa uiteen.
  19. tweede helft, minuut 78. Lestienne baalt. 2 keer op een rij komt een pass niet goed uit voor Lestienne. Zowel Marin als nu Mpoku geven de bal te diep. De linkervleugel van Standard hoeft er zelfs niet achter te lopen en baalt toch wel een beetje.