Genk is niet langer ongeslagen na uitschuiver in Noorwegen

  1. 19' - Geel - Patrick Mortensen
  2. 7' - Doelpunt - Patrick Mortensen (1 - 0)
  1. 83' - Verv. Rashad Muhammed door Harmeet Singh
  2. 74' - Verv. Ole Jørgen Halvorsen door Tobias Heintz
  3. 68' - Geel - Alejandro Pozuelo
  4. 67' - Verv. Ruslan Malinovskiy door Bryan Heynen
  5. 64' - Doelpunt - Patrick Mortensen (3 - 1)
  6. 55' - Doelpunt - Kristoffer Zachariassen (2 - 1)
  7. 50' - Doelpunt - Leandro Trossard (1 - 1)

  Racing Genk heeft zijn 100e Europese match in mineur afgesloten. Genk verloor voor het eerst dit seizoen, bij het bescheiden Sarpsborg dan nog. Een extra domper was de blessure voor sterspeler Leandro Trossard.

  Sarpsborg 08 – KRC Genk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Meteen na de gelijkmaker van Trossard zet Zachariassen de Noren weer op een 2-1-voorsprong. Een dooddoener voor de moed die Genk uit de gelijkmaker had geput.
  • Man van de match: Het zou ons niet verbazen mocht Sarpsborg-speler Mortensen plots op de radar van een aantal grotere ploegen springen. De ongrijpbare aanvaller scoorde twee keer.
  • Opvallend: Het is pas de eerste nederlaag van Genk dit seizoen, dat zondagavond naar Gent moet en nadien voor nog een aantal moeilijke wedstrijden staat. Een keerpunt voor de Limburgers?

  Verslag van Sarpsborg-Genk

  Enthousiast Sarpsborg verrast matig Genk

  Op het kunstgrasveld moest Genk het spel ondergaan in de openingsfase van de wedstrijd. Nog voor de Limburgers goed en wel aan de omstandigheden waren aangepast, keken ze al tegen een achterstand aan. Mortensen stuitte eerst nog op Dewaest, maar werkte de rebound met een knap hakje voorbij Vukovic in doel.

   

  De druk van de Noren hield aan en dat zag ook Sporza-commentator Filip Joos. “Dit is een bleke kopie van het echte Racing Genk”, wist ook hij. Pas na een twintigtal minuten spelen schoten de bezoekers wakker, maar tot een grote kans leidde dat niet meer in de eerste helft. De Noorse voorsprong halfweg was gerechtvaardigd.

  Fraaie openingstreffer van Sarpsborg

  Snelle gelijkmaker Trossard meteen tenietgedaan

  Toen Trossard meteen na de rust toch de gelijkmaker tegen de touwen joeg met een harde overhoekse knal, leek de Limburgse trein vertrokken. Leek, want lang konden de Genkenaars geen gelijke tred houden met Sarpsborg. De eerste de beste tegenprik bracht de thuisploeg weer op voorsprong. Zachariassen werkte na een verre inworp de bal in het doel.

   

  Kort na het uur werd de opdracht voor Genk helemaal onmogelijk gemaakt door de aartsgevaarlijke Mortensen. Hij sneed de rechthoek in en liet Vukovic kansloos met een welgemikt schot in de verste hoek. De Noren speelden de wedstrijd daarna zonder al te veel problemen uit.

   

  De eerste nederlaag voor Genk moest er eens van komen, maar dat zal niet de grootste zorg van coach Clement zijn. Tien minuten voor tijd viel Trossard nog uit met een blessure. Hij werd met de draagbaar van het veld gedragen en had zichtbaar veel pijn. Een avond in Noorwegen om snel te vergeten, dus.

  Trossard valt op zijn schouder

  Vukovic: "We hadden verwacht dat ze zo goed zouden zijn"

  "Het is jammer dat we onze eerste nederlaag lijden, maar ik had wel verwacht dat ze zo sterk zouden zijn. Ze spelen in eigen huis in omstandigheden waarmee ze vertrouwd zijn en ze wisten meteen hoe ze ons moesten vastzetten", begint Genk-doelman Vukovic zijn interview.

   

  "Hun verre inworpen waren een aanvalswapen. Telkens de bal buitenging, kwam er gevaar. We gaan deze match grondig herbekijken en zullen klaar zijn om hen thuis op te vangen."

   

  "Nu zondag wacht Gent, een belangrijke match. We doen het goed in de competitie en zullen er dus alles aan doen om meteen te reageren", besluit Vukovic.

  Berge: "Jammer dat ik verlies voor het oog van vrienden en familie"

  "Na zeventien wedstrijden zonder nederlaag, kan dit gebeuren", begint Genk-middenvelder Berge zijn interview. "We zullen eruit leren en revanche proberen nemen in de terugmatch."

   

  "Het is voor mij extra sneu om te verliezen hier. Mijn hele familie en een aantal vrienden zaten in de tribune. Winnen in Gent zou dus goed zijn om met een goed gevoel terug naar Noorwegen te reizen bij de internationale break", grapt hij nog.

  Clement: "Veel kan je hier niet uit leren"

  "Het waren hele speciale omstandigheden vandaag. Het is een moeilijk synthetisch veld en dat werd vandaag nog eens extra gesproeid, waardoor het een ijspiste werd. De Noren gingen dan ook nog eens vol in het duel spelen en daar hadden we het lastig mee", begint Genk-coach Clement zijn interview.

   

  "Na de rust was het een pak beter. We scoren een mooie goal via Trossard en nadien hadden we naar ik vernomen heb een strafschop kunnen krijgen toen Pozuelo neerging. De counter die nadien volgt zet Sarpsborg terug op voorsprong. Het was zo'n dag waarop we het geluk niet aan onze kant hadden, met de blessure van Trossard er nog eens bovenop."

   

  "Trossards schouder is uit de kom, het zag er niet goed uit. We gaan evalueren hoe lang hij uit zal zijn, maar mijn inziens zal dat toch een tijdje zijn."

   

  "We hebben een fantastische reeks neergezet, maar ik vind het spijtig dat we op deze manier tegen ons eerste verlies aanlopen. Ik was liever op kwaliteit geklopt, maar ik had niet het gevoel dat ze beter waren. Of we hier veel uit kunnen leren? Neen. De omstandigheden waren heel bijzonder en atypisch op dit kunstgrasveld. Maar de positieve dingen nemen we wel mee naar Gent zondag", besluit Clement.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Afgelopen! Genk beleeft in Noorwegen een avond om snel te vergeten. Het verliest met 3-1 en ziet sterkhouder Trossard geblesseerd uitvallen. Zondag wacht Gent.
  3. tweede helft, minuut 95. Dewaest blijft voorin staan. Veel zoden brengt het niet meer aan de dijk. De laatste dertig seconden zijn ingegaan.
  4. tweede helft, minuut 93. Heintz snelt op Vukovic af, maar wordt nog teruggehaald door Maehle. Een rode kaart was het risico, maar Maehle doet het erg slim en trekt net niet lang genoeg aan de arm van Heintz.
  5. tweede helft, minuut 91. Er worden vijf extra minuten bijgeteld.
  6. tweede helft, minuut 87. Samatta krijgt nog een uitstekende kans om de 3-2 te maken. Dewaest legt de bal panklaar, de Genk-aanvaller knalt hard over.
  7. tweede helft, minuut 85. Vukovic moet een knal van Nielsen over zijn kooi duwen. De Noren spelen echt wel goed.
  8. tweede helft, minuut 84. Trossard loopt blessure op en moet met draagbaar van het veld in Noorwegen.

   Trossard loopt blessure op en moet met draagbaar van het veld in Noorwegen

  9. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Sarpsborg 08, Harmeet Singh erin, Rashad Muhammed eruit
  10. tweede helft, minuut 81. Een schot van Painstil is niet venijnig genoeg om Vasyutin te verrassen. Nog tien minuten op de klok.
  11. tweede helft, minuut 79. Trossard wordt hardhandig tegen de grond gewerkt en moet met de draagberrie van het veld gedragen worden. Genk moet de wedstrijd met tien spelers uitspelen, want Clement heeft zijn drie wissels al opgebruikt.
  12. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Sarpsborg 08, Tobias Heintz erin, Ole Jørgen Halvorsen eruit
  13. tweede helft, minuut 73. Meteen daarna mag Trossard het opnieuw proberen op aangeven van Pozuelo, maar de pennentrek is nu van mindere makelij. Het leer gaat ruim naast.
  14. tweede helft, minuut 71. Trossard schudt een heerlijke krul uit zijn rechtervoet, maar kent pech. De lat houdt hem van een fantastische aansluitingstreffer.
  15. tweede helft, minuut 69. De Spanjaard probeert het rechtstreeks, maar Vasyutin heeft een volleybalreflex in huis om de aansluitingstreffer te vermijden.
  16. tweede helft, minuut 69.
  17. tweede helft, minuut 68. Muhammed maakt bewust hands na een vrije trap van Pozuelo, die zo een tweede kans krijgt om de bal snel voor het doel te brengen.
  18. Gele kaart voor Alejandro Pozuelo van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 68
  19. tweede helft, minuut 67. Vervanging bij KRC Genk, Bryan Heynen erin, Ruslan Malinovskiy eruit
  20. tweede helft, minuut 66. Muhammed zet op rechts Uronen in de wind en viseert de korte hoek. Vukovic bokst in hoekschop.

  Clement: "Veel kan je hier niet uit leren"

  "Het was een heel moeilijk synthetisch veld. Bovendien hadden ze het voor de wedstrijd nog eens natgespoten, waardoor het meer op een ijspiste leek. De Noren gingen vervolgens meteen hard in het duel spelen en daar hadden we het erg moeilijk mee", analyseert Philippe Clement de wedstrijd.

   

  "We komen achter, maar maken een knappe gelijkmaker. Volgens mij volgt er dan een strafschopgeval met Pozuelo waarover ik hoorde zeggen dat de bal zeker op de stip had gekund."

   

  "Vandaag was het niet onze dag. De blessure van Trossard maakt het allemaal nog wat erger. Zijn schouder is uit de kom gegaan en het zag er echt niet goed uit. Heel jammer dat ze zo hard inbeukten op hem."

   

  "Het is spijtig dat we in deze omstandigheden onze eerste nederlaag lijden. Ik was liever op voetbalkwaliteit geklopt geweest, maar we waren niet minder dan hen. Of ik hier veel uit kan leren? Het was een atypische wedstrijd op een kunstgrasveld in bijzondere omstandigheden. Veel kan ik hier niet mee. Wat ik wel onthou, zijn de positieve dingen en die nemen we zondag mee naar Gent", besluit de coach.