UEFA Europa League - speeldag 2 - 04/10/18 - 18:55
Amer Gojak
0 - 2
Amer Gojak
69'

Anderlecht heeft al een half mirakel nodig om nog te kunnen overwinteren in Europa. Na Trnava verloor het nu thuis tegen Dinamo Zagreb. Vranjes was met een penaltyfout en een rode kaart de schlemiel van de avond.

Anderlecht – Dinamo Zagreb in een notendop:

• Sleutelmoment: Tien seconden na de rust pakt Vranjes zijn tweede gele kaart. Anderlecht moet met tien verder en dat geeft de Kroaten alle ruimte om halfweg de tweede helft de match te beslissen.
  • Man van de match: Hajrovic bleek een gesel voor de verdediging van Anderlecht. Hij opende de score met een strafschop en stuitte nadien nog meermaals op Didillon.
  • Opvallend: Hein Vanhaezebrouck koos opnieuw voor zijn tweespitsensysteem na een reeks flauwe wedstrijden van zijn ploeg. Dimata en Santini bakten er weinig van tegen de stugge defensie van Dinamo Zagreb.

Paars-wit geeft het zelf weg

Anderlecht begon niet slecht aan de wedstrijd tegen de bezoekers uit Zagreb. Paars-wit koos meteen voor de aanval, het had dan ook wat goed te maken na de uitschuiver in Trnava en het flauwe spel in de competitie. Bakkali maakte zich sterk tegen Adami en mikte zijn schot niet zo gek ver naast de paal.

Na een kwartier spelen namen de Kroaten de wedstrijd over. Hajrovic trapte eerst nog naast, maar meteen daarna ging Najar gruwelijk in de fout. Hij speelde slecht terug op Vranjes en die werd in de eigen rechthoek in de fout gedwongen tegen Petkovic. Hajrovic stuurde Didillon de verkeerde kant op en schoot de elfmeter raak.

Het zelfvertrouwen was daarna helemaal zoek bij Anderlecht. Zagreb combineerde zich met gemak een weg door het centrum van de paars-witte verdediging, dat van geluk mocht spreken dat Didillon wel wakker was. Dimata kwam nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn afgeweken schot veranderde niets
aan de 0-1-ruststand.

Penalty voor Zagreb! Anderlecht staat al snel op 0-1

Van kwaad naar erger na de rust

Amper tien seconden waren er gespeeld in de tweede helft en de thuisploeg maakte het zichzelf nog een pak moeilijker. Vranjes gleed weg en liet zijn voetje hangen. Olmo ging naar de grond en scheidsrechter Bezborodov stuurde de verdediger met een tweede geel kartonnetje naar de douches.

Anderlecht werd van dan af met de rug tegen het eigen doel geduwd. Didillon beleefde een van zijn drukste avonden in paars-witte loondienst en moest zich geregeld onderscheiden op pogingen van Hajrovic, Olmo en Gojak. Helaas voor hem moest hij zich na 66 minuten spelen toch gewonnen geven. Gojaks poging week af op de voet van Makarenko en dwarrelde in doel.

De Kroaten hadden hun schaapjes op het droge en konden de wedstrijd aan wandeltempo uittikken. Als Anderlecht nog eens kwam dreigen, stonden de bezoekende verdedigers pal. Paars-wit probeerde met een man minder nog een opening te zoeken, maar vond die niet. Een volwassen Dinamo Zagreb pakt zo 6 op 6 in groep D. Anderlecht blijft met 0 punten achter.

Het kon niet uitblijven: Gojak knalt Zagreb op 0-2

Vanhaezebrouck: "Als je het zelf weggeeft wordt het moeilijk"

Didillon: "We schieten nog maar eens in onze eigen voet"

Bakkali: "We hadden hier kansen om te winnen"

Trebel: "We hebben het onszelf moeilijk gemaakt"

90+4'

Einde wedstrijd

Anderlecht verliest met 0-2 van Zagreb. Toen Vranjes na tien seconden spelen in de tweede helft rood pakte, was de wedstrijd eigenlijk beslist. Gojak maakte het tweede bezoekende doelpunt.
90+4'
90+2'

Nog een rode kaart!

Ook Zagreb krijgt een rode kaart. Theopile Catherine brengt Amuzu ten val en krijgt zijn tweede gele kaart in de laatste seconden van de wedstrijd.
90+1'
90'
87'
Vanhaezebrouck gooit Morioka nog in de strijd. Vindt hij nog een opening in het stugge Kroatische blok?
85'
83'
Dinamo Zagreb komt hoegenaamd niet meer in de problemen. Santini geraakt niet voorbij zijn tegenstander, de Kroaten voetballen het rustig uit.
80'

Zagreb is dicht bij de 0-3

77'
Bakkali mikt nog eens een Brussels schot tussen de palen. Livakovic is niet van plan een tegendoelpunt te slikken.
77'
75'
73'
Bijna was Didillon weer verrast door een deviatie. Rrahmani trapt, zijn poging gaat in hoekschop.
70'
Het aantal reddingen van Didillon is niet meer op twee handen te tellen. Hajrovic mikt naar de korte hoek, maar de doelman van Anderlecht ligt daar ook.