1. 45+1' - Geel - Marek Bakoš
  1. 52' - Verv. Matus Conka door Jirí Kulhánek
  2. 84' - Verv. Knowledge Musona door Evgeniy Makarenko
UEFA Europa League - speeldag 1 - 20/09/18 - 21:01

Anderlecht heeft voor de 4e match op een rij niet kunnen winnen. Tegen het bescheiden Spartak Trnava werden de pijnpunten van paars-wit weer blootgelegd. De Slovaken scoorden in de eindfase na een hoekschop. "Blijkbaar zijn die stilstaande fasen een kwetsbaarheid bij ons", zegt Hein Vanhaezebrouck."

Spartak Trnava - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Tien minuten voor het einde komt Trnava eens piepen op één van z’n schaarse hoekschoppen. Didillon en Dimata gaan de mist in, Oravec kopt Trnava naar het delirium.
  • Man van de match: “Francis Amuzu is één van de weinigen die deze wedstrijd met een positief rapport zal verlaten”. Filip Joos vatte het tijdens de wedstrijd al perfect samen.
  • Opvallend: Met 1-0 verliezen tegen Spartak Trnava, het is een slechte gewoonte van Anderlecht. Ook in het seizoen 1972-1973 ging paars-wit, tot twee keer toe zelfs, met 1-0 onderuit tegen de Slovaken.

Eén kans voor Anderlecht, Dimata laat ze liggen

Anderlecht had nog een eitje te pellen met Spartak Trnava. In het seizoen 1972-73 ging het in Europacup I namelijk twee keer onderuit tegen de Slovaken. Maar een paars-witte blitzstart kregen we niet in Trnava.

Paars-wit was wel baas en drong Trnava achteruit, maar de Slovaken kwamen nooit echt in de problemen. Mede dankzij een wel erg coulante ref Clancy. Een duidelijke duwfout op Dimata leverde vreemd genoeg geen strafschop op. Ook toen Kadlec stevig aan de noodrem trok bij de doorgebroken Amuzu, mocht de thuisploeg blij zijn dat het bij een gele kaart bleef.

Trnava keek niet op een fout meer of minder en deed er alles aan om Anderlecht het voetballen te beletten. Anderlecht kwam zo niet op gang, ook omdat paars-wit zelf grossierde in slordigheden. Pas kort voor de rust kwam paars-wit dicht bij de 0-1, maar Dimata verkwanselde een prima kopbalkans op aangeven van Amuzu.

Oravec bezorgt Anderlecht ijskoude douche

Ook in de tweede helft breidde Trnava onverstoorbaar z’n verzameling gele kaarten uit. Toch kroop de thuisploeg gaandeweg zowaar wat meer uit z’n egelstelling, al kwam Anderlecht-doelman Didillon nooit echt in de problemen.

Voor Anderlecht bleef het wroeten om kansen af te dwingen. Dimata liet zich aftroeven door Toth, terwijl een kopbal van Santini de goede richting miste. Bovendien ontsnapte paars-wit aan een koude douche toen Vranjes Bakos kwijtspeelde op een vrije trap. De Slovaakse spits kopte van dichtbij over.

Anderlecht reageerde met een prima actie van een bijzonder bedrijvige Amuzu, maar zijn poging strandde op de lat. Pech voor paars-wit en tien minuten voor het einde werd het nog wat erger. Didillon verkeek zich op een hoekschop van Grendel en Dimata liet zich aan de tweede paal ringeloren door Oravec: 1-0. Een stevige opdoffer die Anderlecht niet meer te boven kwam.

Kums: "Op dit moment lukt het gewoon niet"

Kums mocht nog eens meevoetballen, maar veel plezier beleefde hij daar niet aan. "Hier moet je gewoon winnen en dat hebben we niet gedaan. Er zijn geen excuses. Op bepaalde momenten was het gewoon niet vloeiend en precies genoeg. We speelden te onzorgvuldig en leden te veel onnodig balverlies. Tegen een ploeg die achteruit kruipt, krijg je het dan moeilijk."

"In de eerste helft controleerden we wel, maar hadden we weinig kansen. Dimata kreeg de enige goede kans. Als die binnen gaat, krijg je een andere wedstrijd. We waren algemeen te onzorgvuldig en dan kan je een ploeg als Trnava niet uit  verband spelen."

"Op dit moment lukt het gewoon niet. We moeten allemaal eens kijken wat we  daaraan kunnen doen. Het veld lag hier niet goed en ze maakten wel wat fouten, maar dat mag geen excuus zijn. We moeten ons zo snel mogelijk herpakken."

Didillon: “Onvoldoende inzet is onacceptabel”

“Ploegen die de wedstrijd controleren en toch verliezen, hebben vaak te weinig gegeven. Vanavond toonde Trnava meer strijdlust dan wij. In een Europese wedstrijd onvoldoende inzet tonen is onacceptabel”, was Anderlecht-doelman
Thomas Didillon streng.

“Het doelpunt viel op een moment waarop we fysiek iets minder sterk waren en de wedstrijd wat ondergingen. Ons positiespel was niet goed, we waren minder fel op de bal. Het is frustrerend, want we hadden tijdens de rust nog gezegd dat ze ons enkel konden kloppen op stilstaande fasen. Het is een kwestie van concentratie en inzet. Het is een collectief probleem, dat moet dringend beter.”

“We moeten zondag een grote reactie tonen tegen Standard. Wat we vanavond lieten zien was onvoldoende. We moeten ons snel herpakken, zeker op het gebied van inzet, intensiteit en engagement.”

Vanhaezebrouck: "Momenteel erg moeilijk in het offensief"

Anderlecht was in de tweede helft minder dominant, al zag Hein Vanhaezebrouck dat niet zo. “Ik denk dat we nog altijd baas waren. Trnava kwam iets meer in het stuk voor, ze hebben 2 doelpogingen gehad in de hele wedstrijd. Ze kwamen er iets meer uit, maar niet om te zeggen dat wij de controle over de wedstrijd verloren.”

“Als je de kansen niet afwerkt tegen zo’n ploeg, dan kan er één keer een bal verkeerd vallen en dan wordt het afgestraft. Didillon heeft voor de rest bijna geen bal gezien en uiteindelijk verlies je die match met 1-0.”

Anderlecht slikte alweer een goal op een stilstaande fase. “Blijkbaar is dat een kwetsbaarheid bij ons, we hebben zo al verschillende doelpunten geslikt. We hebben wel gestalte, maar dat is nog iets anders dan kopkracht. We hebben ook zelf veel voorzetten gebracht en daar uiteindelijk weinig mee gedaan. Tenzij op het einde, toen mijn verdedigers aanvallers werden.”

“Amuzu was de beste man vandaag, dat was een pluspunt voor ons op de flank. Maar het is niet daar dat we heel veel problemen hebben. Saelemaekers komt terug, Saief is al terug. Defensief zit het ook goed, er lopen een aantal beren die niks weggeven. Maar dan komen we in de offensieve sector en daar is het momenteel erg moeilijk. De kansen worden niet afgemaakt en bij momenten spelen we het ook niet goed genoeg uit.”

Vanhaezebrouck: "Didillon heeft geen bal gezien en we verliezen met 1-0"

Kums: "Van Trnava moet je gewoon kunnen winnen"

Didillon: "Het is een collectief probleem"

90+7'

Vranjes laat in de slotminuut tot 2 keer toe de 1-1 liggen

90+6'

Europese blamage voor Anderlecht. Het gaat met 1-0 onderuit op het veld van Spartak Trnava. Oravec maakte 10 minuten voor het einde de enige goal.
90+5'

Vranjes mikt in het zijnet

Daar is Vranjes opnieuw! Hij zet zich goed door op een prima pass van Gerkens, maar plaatst de bal dan in het zijnet.
90+4'
Saief krijgt de bal nog eens goed voor doel met een uitstekende voorzet. Hij vindt het hoofd van Vranjes, maar die kopt over.
90+3'
Aan uitverdedigen denken ze niet meer bij Trnava. De bal wegkeilen is goed genoeg. Vanhaezebrouck houdt het niet meer aan de zijlijn. Anderlecht stevent af op een flinke blamage.
90'

"Dit is toch een flinke smet op het blazoen van Anderlecht."

Filip Joos
90'

4 extra minuten

Trebel mag nog eens een vrije trap in de zestien slingeren, maar de bal wordt simpel weggewerkt. Anderlecht krijgt nog 4 extra minuten.
87'
Bakos heeft z'n job gedaan en wordt onder luid applaus naar de kant gehaald. Janso mag de slotfase volmaken.
85'

"Anderlecht is te fel weggezakt in de tweede helft. Amuzu is één van de weinigen die deze wedstrijd met een positief rapport zal verlaten."

Filip Joos
84'

Dubbele wissel bij Anderlecht

Vanhaezebrouck moet een noodingreep doen en dropt zowel Gerkens en Makarenko tussen de lijnen. Voor Dimata en Musona zit het erop.
81'
80'

Trnava verrast Anderlecht in de 80e minuut: 1-0

80'
79'

Oravec deelt flinke tik uit

Wat een opdoffer voor Anderlecht! Didillon verkijkt zich op een hoekschop van Grendel en Oravec kopt aan de tweede paal de 1-0 binnen. Ook niet te best verdedigd van Dimata, Anderlecht moet nu vol aan de bak. Het heeft nog iets meer dan 10 minuten.
75'
72'
38 procent balbezit voor Trnava, 62 procent voor Anderlecht. Wat die verhoudingen betreft, is het overwicht van Anderlecht duidelijk. Maar op het scorebord staat nog steeds 0-0 en de tijd begint toch stilaan te dringen.