Ga naar de inhoud
Gent bibbert, maar overleeft in de Europa League.
KAA GentJagiellonia Bialystok
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Bastian Dankert
stadion
Ghelamco Arena
toeschouwers
16000

AA Gent bibbert even, maar is uiteindelijk toch te sterk voor Jagiellonia

 do 16 augustus 2018 02:20
KAA Gent
einde
3-1
Jagiellonia Bialystok
  1. 14' - Geel - Taiwo Awoniyi
  1. 59' - Doelpunt - Martin Pospíšil (1 - 1)
  2. 66' - Geel - Nana Asare
  3. 78' - Verv. Taiwo Awoniyi door Jonathan David
  4. 80' - Verv. Jean-Luc Dompé door Stallone Limbombe
  5. 82' - Verv. Arvydas Novikovas door Karol Swiderski
  6. 85' - Doelpunt - Roman Yaremchuk (2 - 1)
UEFA Europa League - speeldag 2 - 16/08/18 - 20:30
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
59'
Martin Pospíšil
1 - 1
Martin Pospíšil
59'
85'
Roman Yaremchuk
85'
Roman Yaremchuk
2 - 1

Gent heeft zich met enige moeite geplaatst voor de laatste voorronde van de Europa League. Jagiellonia maakte het Gent op eigen veld nog knap lastig, maar Jaremtsjoek en alweer David stelden de Gentse kwalificatie uiteindelijk toch veilig. "De wissels hebben voor de kentering gezorgd. Het is goed dat we kunnen rekenen op een ruime kern", zegt Yves Vanderhaeghe.

AA Gent - Jagiellonia in een notendop:

  • Sleutelmoment: Pas kort voor het einde neemt Jaremtsjoek de twijfels weg. Met een stevige knal maakt hij er 2-1 van. Niet veel later doet David de boeken helemaal toe.
  • Man van de match: Roman Jaremtsjoek maakte indruk bij zijn invalbeurt

in de laatste 20 minuten. Zijn 1e poging strandde nog op de lat, maar hij zorgde uiteindelijk toch voor de verlossing en gaf zo hij de doodsteek aan Jagiellonia.

  • Opvallend: Jonathan David pikte ook vandaag weer z’n goaltje mee. Sinds z’n treffer tegen Zulte Waregem begin augustus trof hij raak in elke wedstrijd waarin hij speelde. Vorige week maakte hij de enige goal in de heenwedstrijd tegen  Jagiellonia en trof hij tweemaal raak tegen Waasland-Beveren.

Awoniyi zet Gent al snel in een zetel

Jagiellonia stond voor een zware opdracht na de 0-1-nederlaag in de heenwedstrijd, maar daar deinsden de Polen niet voor terug. Integendeel, Jagiellonia trok meteen fel van leer en drukte Gent achteruit.

 

Veel leverde die felle start evenwel niet op en Gent herstelde al snel het evenwicht. Iets voor het kwartier trok de thuisploeg het laken helemaal naar zich toe. Andrijasevic kopte een voorzet van Dompé goed terug naar Awoniyi en die zette Gent al snel in een zetel met een rake kopbal.

 

Onder impuls van een bijzonder bedrijvige Odjidja hield Gent de wedstrijd simpel onder controle. Jagiellonia kon niet meer dan enkele schuchtere speldenprikken uitdelen en telkens stond Kalinic pal. Ook toen Gent wat meer in spaarmodus ging voetballen, konden de bezoekers amper voor gevaar zorgen.

Jaremtsjoek en David zorgen voor zucht van opluchting

Geen vuiltje aan de Gentse lucht, zo leek het toch bij de start van de tweede helft. Tot Verstraete de bal zomaar inleverde bij Pospisil en die het geschenk dankbaar in ontvangst nam: 1-1. De bezoekers waren plots maar één goal verwijderd van kwalificatie en dat zorgde nervositeit bij de thuisploeg.

 

Gent moest plots weer uit de rustmodus komen. Tsjakvetadze kreeg z’n verre knal niet voorbij Kelemen en in de herneming kon ook Awoniyi niet scoren. Diezelfde Awoniyi liet zich twintig minuten voor het einde nogmaals opmerken, maar opnieuw kwam Kelemen als winnaar uit de strijd.

 

Aan de overkant liet ook Kalinic z’n kunsten zien. Met een bijzonder knappe redding hield hij Bezjak van een treffer. Maar het nagelbijten ging ook in de slotfase nog even door voor de Gentse supporters. Jaremtsjoek trof de lat, Limbombe botste dan weer op Kelemen.

 

Kort voor het einde zorgde Jaremtsjoek dan toch voor de bevrijding. Met een heerlijke knal bracht hij Gent op een 2-1-voorsprong. Invaller David pikte niet veel later nog maar eens een goaltje mee en zette zo de 3-1-eindstand op het scorebord.

Vanderhaeghe: "Wissels hebben voor kentering gezorgd

Yves Vanderhaeghe zag een nerveuze start van zijn team. “Er hangt toch veel van af, iedereen wil graag Europa in. Dat zag je aan de spelers. Gelukkig is iedereen overeind gebleven en nadien hebben we de wedstrijd toch in handen genomen met een paar goede kansen en het verlossende doelpunt.”

 

“Daarna wisten we dat we niet al te veel meer moesten doen en begonnen we misschien iets te veel aan de wedstrijd van zondag te denken. Het was voor ons ook wel eens het moment om wat energie te sparen en op de counter te spelen.”

 

“Maar toen brachten we ze zelf weer in de wedstrijd met dom balverlies, dat op dit niveau onaanvaardbaar is. We zijn er toch doorgekomen en dat toont de weerbaarheid van de ploeg. De wissels hebben voor de kentering gezorgd. Het is goed dat we kunnen rekenen op een ruime kern. We hebben het belangrijkste gedaan en dat is een ronde verder gaan.”

Foket: "Niet gepanikeerd na tegengoal"

“In de eerste helft hadden we alles onder controle, maar in de tweede helft waren we misschien iets te rustig”, zegt Thomas Foket. “Na die tegengoal zijn we niet gaan panikeren. Op het einde hebben we nog kunnen tegenprikken. Voor hetzelfde geld hadden we nog een tegengoal geslikt, dat was dramatisch geweest.”

 

De gelijkmaker van Jagiellonia zorgde wel voor een zenuwslopende slotfase. “We slikken die goal door onze eigen fout. We wisten nadien dat er geen probleem was, als we goed verdedigden. Er was natuurlijk wel wat onrust in de ploeg.”

 

“We gingen iets te veel achteruit spelen, wat we in de eerste helft niet deden. Dat was het probleem in de tweede helft. Zoiets kan eens voorvallen. Als je dat als team rechtzet, is er geen probleem.”

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+4'

Einde

Het was even bibberen voor AA Gent, maar het stoot uiteindelijk overtuigend door naar de laatste voorronde van de Europa League. Het versloeg Jagiellonia met 3-1.
90+1'
90'

David scoort alweer!

Jonathan David pikt alweer z'n goaltje mee en doet de boeken zo helemaal toe. Hij laat Kelemen kansloos achter: 3-1.
88'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
86'

Jaremtsjoek neemt de twijfels weg

De aanhouder wint, dit keer is het wel raak voor Jaremtsjoek. Met een stevige knal brengt hij Gent op een 2-1-voorsprong. Jagiellonia heeft nu al een klein mirakel nodig om nog door te stoten.
85'
goal
KAA Gent
2-1
Jagiellonia Bialystok
84'

Limbombe botst op Kelemen

Gent mist een beetje geluk om de spanning definitief weg te nemen. Limbombe schiet in de draai, maar ook hij botst op de uitstekende Kelemen.
82'
wissel
79'

Jaremtsjoek op de lat!

De spanning blijft te snijden in de Ghelamco Arena. Jaremtsjoek zorgt bijna voor de bevrijding, maar mikt de bal op de lat.
76'
Verstraete probeert zijn foutje bij de 1-1 recht te zetten maar zijn afgeweken schot landt op het dak van het doel. Ook de hoekschop die erop volgt, levert niks op voor Gent.
74'

Kalinic houdt Gent overeind

De Gentse fans slaken een zucht van opluchting na een prima werk van Kalinic. De doelman tikt een stevige knal van Bezjak in hoekschop en pakt vervolgens opnieuw uit met een schitterende redding op een nieuwe poging van Bezjak.
73'
71'

Kelemen voorkomt tweede treffer van Awoniyi

Awoniyi laat nog eens z'n kunsten zien. De spits glijdt eerst weg, maar draait zich dan goed vrij en haalt stevig uit. Kelemen staat opnieuw goed geposteerd en houdt de spanning er zo in.
67'
Andrijasevic krijgt een gele kaart voor een stevige overtreding en dat is meteen zijn laatste actie. Hij wordt naar de kant gehaald voor Jaremtsjoek.
66'
KAA Gent