• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Overdonderend sterk Genk vergeet Lech Poznan nu al uit te schakelen

  terugwedstrijd 2 - 1
  1. 45' - Doelpunt - Ruslan Malinovskiy (1 - 0)
  2. 26' - Geel - Maciej Makuszewski
  1. 90+3' - Geel - Lukasz Tralka
  2. 83' - Verv. Leandro Trossard door Edon Zhegrova
  3. 75' - Geel - Volodymyr Kostevych
  4. 75' - Verv. Darko Jevtic door Pawel Tomczyk
  5. 69' - Verv. Thomas Rogne door Nikola Vujadinovic
  6. 66' - Verv. Mbwana Samatta door Zinho Gano
  7. 57' - Doelpunt - Mbwana Samatta (2 - 0)
  8. 55' - Verv. Maciej Makuszewski door Kamil Józwiak
  9. 50' - Geel - Thomas Rogne

  Racing Genk heeft een eerste grote stap gezet richting de play-offronde van de Europa League. Het nam eenvoudig afstand van Lech Poznan, al had de ploeg van Clement de score tegen de Polen toch wat meer moeten aandikken: 2-0.  Volgende week donderdag wacht de terugmatch. “Als we die met dezelfde focus en dezelfde kwaliteit aanpakken, dan is dit een heel goede uitgangspositie", zegt Philippe Clement.

  Racing Genk - Lech Poznan in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op het uur vertaalt Samatta het Genkse overwicht in een 2-0-voorsprong. Poznan spartelt nog even tegen, maar kan Genk nadien nooit meer echt in verlegenheid brengen.
  • Man van de match: Alejandro Pozuelo toverde opnieuw met z’n voeten en was weer de draaischijf van een dominant Genk. Hij gaf de assist voor de 1-0 van Malinovski, enkel een gebrek aan efficiëntie zorgde ervoor dat het bij 1 assist bleef voor de Spanjaard.
  • Opvallend: Genk legt voorlopig een foutloos Europees parcours af met een derde zege op een rij. Het scoorde in 3 wedstrijden al 11 keer en slikte nog maar 1 tegengoal (tegen het Luxemburgse Fola Esch).

  Malinovski bevrijdt dominant Genk

  Dat Lech Poznan andere koek zou worden dan Fola Esch, de tegenstander in de tweede voorronde, had Philippe Clement er vooraf stevig ingepeperd bij z’n spelers. Genk begon dan ook geconcentreerd aan de partij en kwam al na amper 5 minuten dicht bij de 1-0. Pozuelo omspeelde doelman Buric en legde prima af voor Trossard, maar die zag z’n schot afgeblokt door De Marco.

   

  Lech Poznan kroop door het oog van de naald, maar wist gaandeweg wel het evenwicht te herstellen. De Polen legden achteraan een stevige organisatie op de mat, offensief stelde het dan weer minder voor. Iets voorbij het halfuur vond Genk dan toch een gaatje in de Poolse afweer. Dewaest kopte raak op een vrije trap van Pozuelo, maar z’n treffer werd afgekeurd voor buitenspel.

   

  Kort voor de rust mochten de Genkse fans dan toch juichen. Doelman Buric wist de doorgebroken Trossard wel nog van een treffer te houden, maar op de daaropvolgende hoekschop moest hij zich toch gewonnen geven. Met een verschroeiende knal zette Malinovski Genk op een verdiende 1-0-voorsprong.

  Malinovski opende de score voor Genk.

  Genk vergeet karrenvracht aan kansen af te werken

  Net als in de eerste helft begon Genk met een reuzenkans aan de tweede helft. Dit keer was het niet Trossard, maar Dewaest die ze liet liggen. Alleen voor Buric knalde hij recht op de doelman. Het was het startsein van een Genkse stormloop met gevaarlijke schoten van Maehle en Pozuelo.

   

  Poznan werd onder de voet gelopen en kraakte op het uur. Maehle vond het hoofd van Samatta en die zette het Genkse overwicht om in een 2-0-voorsprong. Poznan was geprikkeld en zorgde even voor nervositeit in de Genkse achterhoede met onder meer een knappe vrije trap van Jevtic, maar de Poolse reactie doofde al snel weer uit.

   

  Genk ging voluit op zoek naar de derde goal, al bleef het morsen met de kansen. Trossard mikte van dichtbij op Buric, maar dé misser van de avond was van Ndongala. Na een prima pass van Pozuelo besloot hij oog in oog met Buric op de paal. In de slotfase kreeg Ndongala een herkansing nadat Pozuelo de bal fraai over Buric op de lat gelift had, maar hij knalde van dichtbij op Kostevych. Ondanks een karrenvracht aan kansen moest Genk zo vrede nemen met een 2-0-zege.

  Samatta zette Genk op het uur op een 2-0-voorsprong.

  Trossard: “Het had 4-0 of 5-0 moeten zijn”

  Dat Genk slechts twee keer scoorde uit een karrenvracht aan kansen was ontgoochelend. Dat vond ook Leandro Trossard. “Het is geen slechte uitslag, al had het 4-0 of 5-0 moeten zijn. We hebben heel goed gespeeld met heel veel kansen, we moeten op deze manier gewoon voortdoen.”

   

  “Poznan begon heel gretig en zette ons van bij de aftrap vast. Toen hadden we het even moeilijk, maar we hebben ons snel aangepast. Daarna kwamen we beter in de wedstrijd en volgden de kansen. Toen begon het los te lopen voor ons.”

   

  Ook Trossard kreeg kansen, maar scoren lukte niet. “Ik weet niet hoe die eerste kans nog uit doel gehouden werd, ik dacht al dat het goal was. Het is jammer dat die bal er weer net niet in gaat. Maar al bij al boeken we hier een goed resultaat en moeten we het daar gewoon afmaken.”

   

  “Het kan daar wel ook een heksenketel worden, dus we zullen rustig moeten blijven. Dan zullen we altijd doorstoten, we mogen gewoon niks overhaasten. Als wij op dit niveau blijven spelen, kunnen we elke tegenstander aan.”

  Clement: “We moeten nog meer “killers” worden”

  Het blijven prettige weken voor Philippe Clement. “Ik ben heel tevreden met wat de ploeg gebracht heeft. Zo vroeg op het seizoen blijven ze dit niveau bevestigen. We hebben heel veel kansen gecreëerd, wat niet zo evident is tegen Lech Poznan. Anderzijds moeten we nog meer “killers” worden en zakelijker zijn in het laatste deel van het veld”, zegt de Genk-trainer.

   

  “Aan pech of een goede doelman kan je niet veel doen, maar er zijn ook momenten dat we het gewoon beter moeten doen. We moeten die killersmentaliteit hebben in plaats van het te mooi te willen doen.”

   

  “De eerste 10 minuten zag je wel wat nervositeit bij enkele jongens, maar je mag niet vergeten hoe jong onze ploeg is. Er zijn een aantal spelers met heel weinig ervaring op dit niveau. We moeten nog stappen zetten met deze groep.”

   

  Met de 2-0-winst heeft Genk in elk geval wel een goede uitgangspositie te pakken. “Als we de terugwedstrijd met dezelfde focus en dezelfde kwaliteit aanpakken, dan is dit een heel goede uitgangspositie. Maar als het daar 1-0 wordt, zit je heel dicht bij hetzelfde resultaat. Wij moeten naar daar gaan om een doelpunt te maken, dan wordt het een stuk moeilijker voor hen.”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde. Genk speelde slordig om met een karrenvracht aan kansen, maar neemt met een 2-0-overwinning tegen Lech Poznan wel een stevige optie op de play-offs van de Europa League. Malinovski in de eerste en Samatta in de tweede helft zorgden voor de goals.
  2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  3. Gele kaart voor Lukasz Tralka van Lech Poznan tijdens tweede helft, minuut 93
  4. tweede helft, minuut 90. De bal wil er niet in voor Genk. Het is een wonder dat Genk nog maar 2 goals gemaakt heeft. Na alweer een fraaie aanval lift Pozuelo de bal knap over doelman Buric, maar zijn poging strandt op de lat. Ndongala mag het van dichtbij proberen in de herneming, zijn schot wordt afgeblokt door Kostevych. .
  5. tweede helft, minuut 88. Poznan komt dan toch nog eens piepen. De bal komt bij de vrijstaande Cywka, maar die glijdt weg bij het trappen. Vukovic kan de bal simpel oprapen.
  6. tweede helft, minuut 84. Pozuelo mikt naast. Vrije trap voor Genk net buiten de zestien en dus een kolfje naar de hand van Pozuelo. Die mikt de bal goed naast de muur, maar helaas voor hem ook naast het doel.
  7. tweede helft, minuut 83. Zhegrova krijgt nog enkele richtlijnen mee van Philippe Clement, hij neemt de plaats in van Trossard. Die scoorde niet, maar speelde wel een sterke partij en krijgt een uitgebreid applaus van de thuisaanhang.
  8. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij KRC Genk, Edon Zhegrova erin, Leandro Trossard eruit
  9. tweede helft, minuut 80. "Er is toch een groot verschil in kwaliteit tussen Genk en Poznan.". Peter Vandenbempt, Sporza Radio.
  10. tweede helft, minuut 77. Ndongala bijzonder dicht bij de 3-0. Ndongala krijgt dé kans om Genk op een 3-0-voorsprong te brengen na alweer een prima pass van Pozuelo. Alleen voor Buric mikt hij de bal tegen de paal. Genk blijft morsen met de kansen, hopelijk breekt het hen niet zuur op.
  11. tweede helft, minuut 75. Ook Kostevych loopt nog tegen een gele kaart aan na een stevige tackle. De Polen hebben toch de nodige overtredingen nodig om Genk af te stoppen.
  12. Gele kaart voor Volodymyr Kostevych van Lech Poznan tijdens tweede helft, minuut 75
  13. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Lech Poznan, Pawel Tomczyk erin, Darko Jevtic eruit
  14. tweede helft, minuut 73. Genk blijft Poznan onder druk zetten. Ndongala brengt de bal goed voor doel, zijn voorzet wordt nog net voor de neus van Gano in hoekschop gewerkt. Die levert niks op.
  15. tweede helft, minuut 71. "Zoeken naar een 3e goal en vooral zelf geen tegengoal krijgen en dan is er toch een grote stap gezet naar de play-offs van de Europa League.". Peter Vandenbempt, Sporza Radio.
  16. tweede helft, minuut 69. Vervanging bij Lech Poznan, Nikola Vujadinovic erin, Thomas Rogne eruit
  17. tweede helft, minuut 67. Ndongala krijgt plots veel ruimte om uit te halen en doet dat dan ook. Zijn schot gaat niet zo gek ver over het doel.
  18. tweede helft, minuut 66. Vervanging bij KRC Genk, Zinho Gano erin, Mbwana Samatta eruit
  19. tweede helft, minuut 65. Clement haalt doelpuntenmaker Samatta naar de kant, Gano mag nog een klein halfuur het beste van zichzelf geven.
  20. tweede helft, minuut 64. Het zit Trossard niet mee in deze wedstrijd. Opnieuw kan hij van dichtbij uithalen op een lage voorzet, opnieuw krijgt hij de bal niet voorbij Buric.