Ga naar de inhoud

AA Gent zit in een zetel dankzij late goal van 18-jarige David

 1. 90' - Geel - Mateusz Machaj
 2. 86' - Doelpunt - Jonathan David (0 - 1)
 3. 68' - Verv. Giorgi Chakvetadze door Roman Yaremchuk
 4. 63' - Geel - Thomas Foket
86'goalJonathan David0 - 1

AA Gent heeft een optie genomen op de play-off-ronde van de Europa League. De Buffalo's wonnen de heenmatch tegen Jagiellonia Bialystok met 0-1, een laat doelpunt van Jonathan David.

Gretig Gent voor de rust

Jagiellonia Bialystok werd in Gentse kringen aangekondigd als een lastige tegenstander, maar in de eerste helft hadden de bezoekers wel makkelijk de bovenhand. Gent voetbalde ook enkele goeie kansen bij elkaar. Het vizier van Dompé stond helaas voor de Buffalo's niet op scherp.

 

De thuisploeg werd pas met de rust in zicht gevaarlijk, met pogingen van Novikovas en Mitrovic. In het Gentse doel maakte Colin Coosemaans ook geen al te zekere indruk.

Colin Coosemans

David doet het weer

Na de koffie veranderde het spelbeeld. Gent werd slordiger en Bialystok kwam beter in de wedstrijd. Toch hadden de Buffalo's opnieuw enkele goeie mogelijkheden, langs Awoniyi en de bedrijvige Tsjakvetadze.


Op het uur ontsnapte AA Gent aan de 1-0 toen Coosemans alweer een bal door zijn handen liet glippen. Plastun bracht redding op de inzet van Kwiecien. Na een terecht afgekeurd doelpunt van Andrijasevic leek de match af te stevenen op een gelijkspel, maar dat was buiten invaller Jonathan David gerekend.

 

De 18-jarige Canadees brak de ban voor Gent na een snelle counter en zette zijn ploeg zo met anderhalf been in de laatste voorronde van de Europa League. Afgelopen weekend sleepte David ook al een laat punt uit het vuur voor Gent tegen Zulte Waregem.

Jonathan David

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Een volwassen wedstrijd gespeeld"

"We wisten dat we tegen een lastige tegenstander zouden spelen en dat is ook gebleken, maar we hebben verstandig gespeeld. We hadden het wel al iets vroeger kunnen beslissen", zegt Gent-coach Yves Vanderhaeghe.

 

"We zijn heel tevreden met deze uitgangspositie. Het zal niet iedereen gegeven zijn om hier met 0-1 te komen winnen. Ik feliciteer mijn groep met de discipline en de organisatie. Of we nu vertrokken zijn? Dat is moeilijk te zeggen, maar dit doet wel deugd."

 

"Ik ben toch wel opgelucht", zegt Gent-manager Michel Louwagie. "Een doelpunt op verplaatsing in een Europese wedstrijd is altijd belangrijk. Bovendien is het onze eerste overwinning dit seizoen in een officiële wedstrijd. Het was niet zo makkelijk, maar we hebben een zeer volwassen match gespeeld."

 

"Jonathan David? Scoren is natuurlijk belangrijk, zeker voor een jonge spits. Hij doet dat goed. Hij is een koele kikker die koel afwerkt, maar we mogen hem niet te veel bewieroken. Hij is nog maar 18 jaar, al is hij wel een talent en dat bewijst hij ook met nu al twee belangrijke goals voor ons."

Foket: "Perfect resultaat"

 • Vadis Odjidja: "We hebben een goeie wedstrijd gespeeld en ik ben blij dat we gewonnen hebben. Ik had Jagiellonia iets fysieker verwacht. We moesten niet onderdoen op dat vlak. We mogen eigenlijk niet meer in de problemen komen tegen hen als wij het tempo bepalen. Wij moeten de wet dicteren en niet omgekeerd. We moeten gefocust blijven."
 • Thomas Foket: "0-1 is een perfect resultaat. Daar zouden we op voorhand voor getekend hebben. Er is nog ruimte voor verbetering. We hadden meer kunnen scoren met wat meer rust aan de bal. Het belangrijkste is wel dat we de nul gehouden hebben en zelf geen goaltje maakten. Dit geeft vertrouwen voor de competitie. Deze lijn moeten we doortrekken."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 95. Einde. Het zit erop! AA Gent wint met 0-1 en neemt een stevige optie op de play-off-ronde van de Europa League dankzij het late doelpunt van David.
 3. tweede helft, minuut 90. 5 minuten extra. De 0-1 is natuurlijk een gedroomde uitslag van voor AA Gent. Er komen wel 5 minuten extra tijd bij. Houden de Buffalo's het vast?
 4. Gele kaart voor Mateusz Machaj van Jagiellonia Bialystok tijdens tweede helft, minuut 90
 5. tweede helft, minuut 86. David doet het! AA Gent flikt het dan toch! Invaller David krijgt de bal op de counter aangespeeld door Dompé en krijgt de bal in twee keer voorbij Keleman: 0-1. Afgelopen weekend zorgde de 18-jarige Canadees ook al voor een laat punt tegen Essevee.
 6. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 86 door Jonathan David van KAA Gent. 0, 1.
 7. tweede helft, minuut 83.
 8. tweede helft, minuut 78. Afgekeurd doelpunt. Andrijasevic breekt de ban voor AA Gent, maar het feestje gaat niet door. De Kroaat stond buitenspel op het moment van de voorzet van Jaremtsjoek en dat had de lijnrechter goed opgemerkt.
 9. tweede helft, minuut 77. Vanderhaeghe predikt rust. Yves Vanderhaeghe voelt dat zijn ploeg het moeilijk heeft en maant zijn spelers vanaf de zijlijn aan om de rust te bewaren.
 10. tweede helft, minuut 73. "In de tweede helft zijn de beste kansen eigenlijk voor de thuisploeg. Jagiellonia voelt dat er mogelijkheden zijn en AA Gent speelt met vuur". Johan De Caluwé.
 11. tweede helft, minuut 73. Bezjak valt snedig in. De Poolse invaller Bezjak laat zich meteen opmerken. Hij legt Rosted in de luren en kan aanleggen. Coosemans ziet het schot overvliegen.
 12. tweede helft, minuut 68. Exit Tsjakvetadze. Tsjakvetadze mag gaan rusten en kan terugblikken op een behoorlijke wedstrijd. Jaremtsjoek mag de match volmaken.
 13. tweede helft, minuut 68. Vervanging bij KAA Gent, Roman Yaremchuk erin, Giorgi Chakvetadze eruit
 14. tweede helft, minuut 63. Knullige Coosemans. Coosemans laat zich opnieuw opmerken met een twijfelachtige tussenkomst. Hij schat een voorzet slecht in en heeft geluk dat Plastun het schot van Kwiecien kan afblokken.
 15. Gele kaart voor Thomas Foket van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 63
 16. tweede helft, minuut 60. Goeie redding Kelemen. Tsjakvetadze is in zijn element en versiert met een goeie actie een vrije trap op de rand van de zestien. Doelman Kelemen ranselt de vrijschop van Dompé uit zijn kooi.
 17. tweede helft, minuut 59. Poging Tsjakvetadze. De bedrijvige Tsjakvetadze mikt naar de rechterhoek. De bal wijkt af op Mitrovic en belandt zo bij Kelemen.
 18. tweede helft, minuut 58.
 19. tweede helft, minuut 55. Novikovas test Coosemans. Opnieuw een kansje voor de thuisploeg. Coosemans heeft weinig moeite met een matige schuiver van Novikovas.