3. 86' - Doelpunt - Jonathan David (0 - 1)
    UEFA Europa League - speeldag 1 - 09/08/18 - 19:20
    86'
    Jonathan David
    0 - 1
    86'

AA Gent heeft een optie genomen op de play-off-ronde van de Europa League. De Buffalo's wonnen de heenmatch tegen Jagiellonia Bialystok met 0-1, een laat doelpunt van Jonathan David.

Gretig Gent voor de rust

Jagiellonia Bialystok werd in Gentse kringen aangekondigd als een lastige tegenstander, maar in de eerste helft hadden de bezoekers wel makkelijk de bovenhand. Gent voetbalde ook enkele goeie kansen bij elkaar. Het vizier van Dompé stond helaas voor de Buffalo's niet op scherp.

De thuisploeg werd pas met de rust in zicht gevaarlijk, met pogingen van Novikovas en Mitrovic. In het Gentse doel maakte Colin Coosemaans ook geen al te zekere indruk.

Colin Coosemans

David doet het weer

Na de koffie veranderde het spelbeeld. Gent werd slordiger en Bialystok kwam beter in de wedstrijd. Toch hadden de Buffalo's opnieuw enkele goeie mogelijkheden, langs Awoniyi en de bedrijvige Tsjakvetadze.

Op het uur ontsnapte AA Gent aan de 1-0 toen Coosemans alweer een bal door zijn handen liet glippen. Plastun bracht redding op de inzet van Kwiecien. Na een terecht afgekeurd doelpunt van Andrijasevic leek de match af te stevenen op een gelijkspel, maar dat was buiten invaller Jonathan David gerekend.

De 18-jarige Canadees brak de ban voor Gent na een snelle counter en zette zijn ploeg zo met anderhalf been in de laatste voorronde van de Europa League. Afgelopen weekend sleepte David ook al een laat punt uit het vuur voor Gent tegen Zulte Waregem.

"Een volwassen wedstrijd gespeeld"

"We wisten dat we tegen een lastige tegenstander zouden spelen en dat is ook gebleken, maar we hebben verstandig gespeeld. We hadden het wel al iets vroeger kunnen beslissen", zegt Gent-coach Yves Vanderhaeghe.

"We zijn heel tevreden met deze uitgangspositie. Het zal niet iedereen gegeven zijn om hier met 0-1 te komen winnen. Ik feliciteer mijn groep met de discipline en de organisatie. Of we nu vertrokken zijn? Dat is moeilijk te zeggen, maar dit doet wel deugd."

"Ik ben toch wel opgelucht", zegt Gent-manager Michel Louwagie. "Een doelpunt op verplaatsing in een Europese wedstrijd is altijd belangrijk. Bovendien is het onze eerste overwinning dit seizoen in een officiële wedstrijd. Het was niet zo makkelijk, maar we hebben een zeer volwassen match gespeeld."

"Jonathan David? Scoren is natuurlijk belangrijk, zeker voor een jonge spits. Hij doet dat goed. Hij is een koele kikker die koel afwerkt, maar we mogen hem niet te veel bewieroken. Hij is nog maar 18 jaar, al is hij wel een talent en dat bewijst hij ook met nu al twee belangrijke goals voor ons."

Foket: "Perfect resultaat"

• Vadis Odjidja: "We hebben een goeie wedstrijd gespeeld en ik ben blij dat we gewonnen hebben. Ik had Jagiellonia iets fysieker verwacht. We moesten niet onderdoen op dat vlak. We mogen eigenlijk niet meer in de problemen komen tegen hen als wij het tempo bepalen. Wij moeten de wet dicteren en niet omgekeerd. We moeten gefocust blijven."
    • Thomas Foket: "0-1 is een perfect resultaat. Daar zouden we op voorhand voor getekend hebben. Er is nog ruimte voor verbetering. We hadden meer kunnen scoren met wat meer rust aan de bal. Het belangrijkste is wel dat we de nul gehouden hebben en zelf geen goaltje maakten. Dit geeft vertrouwen voor de competitie. Deze lijn moeten we doortrekken."

90+5'

Het zit erop! AA Gent wint met 0-1 en neemt een stevige optie op de play-off-ronde van de Europa League dankzij het late doelpunt van David.
    90'

5 minuten extra

De 0-1 is natuurlijk een gedroomde uitslag van voor AA Gent. Er komen wel 5 minuten extra tijd bij. Houden de Buffalo's het vast?
    90'
    Jagiellonia Bialystok
    87'
    86'

David doet het!

AA Gent flikt het dan toch! Invaller David krijgt de bal op de counter aangespeeld door Dompé en krijgt de bal in twee keer voorbij Keleman: 0-1. Afgelopen weekend zorgde de 18-jarige Canadees ook al voor een laat punt tegen Essevee.
    83'
    78'

Afgekeurd doelpunt

Andrijasevic breekt de ban voor AA Gent, maar het feestje gaat niet door. De Kroaat stond buitenspel op het moment van de voorzet van Jaremtsjoek en dat had de lijnrechter goed opgemerkt.
    77'

Vanderhaeghe predikt rust

Yves Vanderhaeghe voelt dat zijn ploeg het moeilijk heeft en maant zijn spelers vanaf de zijlijn aan om de rust te bewaren.
    73'

"In de tweede helft zijn de beste kansen eigenlijk voor de thuisploeg. Jagiellonia voelt dat er mogelijkheden zijn en AA Gent speelt met vuur"

Johan De Caluwé
    73'

Bezjak valt snedig in

De Poolse invaller Bezjak laat zich meteen opmerken. Hij legt Rosted in de luren en kan aanleggen. Coosemans ziet het schot overvliegen.
    68'

Exit Tsjakvetadze

Tsjakvetadze mag gaan rusten en kan terugblikken op een behoorlijke wedstrijd. Jaremtsjoek mag de match volmaken.
    63'

Knullige Coosemans

Coosemans laat zich opnieuw opmerken met een twijfelachtige tussenkomst. Hij schat een voorzet slecht in en heeft geluk dat Plastun het schot van Kwiecien kan afblokken.
    63'
    60'

Goeie redding Kelemen

Tsjakvetadze is in zijn element en versiert met een goeie actie een vrije trap op de rand van de zestien. Doelman Kelemen ranselt de vrijschop van Dompé uit zijn kooi.